Bir devir kapanıyor mu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Bir an önce bitirin' dedi, dershanelerin geleceği tekrar gündem konusu oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Final Dergisi Dershanesi Yönetim Temsilcisi Yüksel Culfa ise sÄ

Çerkezköy 21.08.2012 20:40:00 0
Bir devir kapanıyor mu?

Çerkezköy Haber - Kurmaylarına dershanelerin kapatılması konusunda gelinen noktayı soran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Çalışmanızı bir an önce tamamlayın" talimatı verdi.

HİÇ DE ZOR DEĞİL
Milyonlarca öğrenciyi ve ailesini yakından ilgilendiren dershanelerin geleceği tekrar gündeme geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda kurmaylarına, dershanelerin kapatılmasına ilişkin çalışmanın bir an önce tamamlanması talimatı verdi. Toplantıda üniversiteye giriş sistemine ilişkin atılacak adımlar masaya yatırıldı. Toplantıda dershanelerin kapatılmasına ilişkin konuyu gündeme getiren Erdoğan, çalışmaların hangi aşamada olduğunu sordu. Çalışmaların zor olacağı ve uzun süreceğine ilişkin cevap alan Erdoğan, "Hiç de zor değil, çalışmanızı biran önce tamamlayın, sonuçlandırın" talimatı verdi.
 
YA LİSEYE DÖNÜŞTÜRÜLECEKLER YA DA KAPATILACAKLAR
Geçtiğimiz aylarda üniversite giriş sınavlarının ve üniversite hazırlık kurslarının kaldırılacağına ilişkin açıklamalarda bulunan Recep Tayyip Erdoğan, dershanelerin liseye dönüştürüleceğini ya da kapatılacağını belirtmişti. Bazı dershanelerle görüştüğünü de söyleyen Erdoğan, birçok dershanenin bu fikre sıcak baktığını ifade etti.
 
10 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR
2012 verilerine göre Türkiye genelinde faaliyet gösteren 3 bin 961 dershanede 1 milyon 219 bin öğrenci eğitim görürken, çalışan personel sayısı ise 50 bini buluyor. Kaldırılması planlanan dershanelerin 10 milyar dolarlık dev bir sektör oluşturduğu tahmin ediliyor.
 
DERSHANELERİN ALTERNATİFİ YOK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dershanelerin kapatılmasına ilişkin açıklamaları hakkında konuşan Çerkezköy Final Dergisi Dershanesi Yönetim Temsilcisi Yüksel Culfa, “İstanbul’da yıllarca Gebze-Harem minibüs hattının kaldırılması için çalışmalar yapıldı. Nitekim alternatif bir hat kurulduktan sonra geçtiğimiz haftalarda kaldırıldı. Başbakanımız dershanelerin kapatılması yönünde talimatlar veriyor. Türkiye’de dershanelerin bir alternatifi yok. Bu nedenle kapatılması söz konusu dahi olamaz. Ancak yapılacak çalışmalarla dershane ihtiyacı azaltılabilir” dedi.  
 
MEB’NA BAĞLI BİR KURULUŞUZ
Türkiye’de dershanelerin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, vergisini veren ve personel çalıştıran kuruluşlar olduğunu söyleyen Culfa, “Sadece Çerkezköy Final Dergisi Dershanesi olarak biz burada 25 insana ekmek veriyoruz. Türkiye genelinde 4 bin dershane şubesi bulunuyor ve ortalama bir dershane de toplam çalışan sayısı 50 olduğu göz önünde bulundurulursa, yaklaşık bir milyon insanın dershaneler sayesinde geçimini sağladığı anlaşılacaktır. Bunun yanı sıra, matbaa, kırtasiye ve kantin gibi birçok sektör de dershaneler üzerinden para kazanıyor” dedi.
 
DERSHANELERİN KAPATILMASI KİMSEYE YARAMAZ
Başbakan Erdoğan’ın bu söylemler ile bir kesime iyi görünmeye çalıştığını ifade eden Yüksel Culfa, “Dershanelerin kapatılması en çok da düşük gelirli aileleri mağdur edecek. Dershaneler kapandığında yüksek gelirli aileler çocuklarına saati 200 TL’ye özel ders verecek öğretmenler bulabilecek. Biz burada bir öğrenciye ortalama saati 3.5 TL’ye eğitim-öğretim veriyoruz. Bu demek oluyor ki dershaneler kapatıldığında parası olan ailelerin çocukları sınavlara hazırlanabilecek. Diğerleri ise hazırlanamayacak. Dershanelerin kapatılması kimsenin işine gelmeyecektir” diye konuştu. 
 
DERSHANE ÖĞRETMENLERİ DAHA AZ MAAŞ ALIYOR
Dershane işinin büyük paralar kazanılan bir sektör olmadığını ifade eden Yüksel Culfa, “İyi bir öğretmen günde 3 çocuğa saati 200 TL’den ders vererek geçimini çok daha rahat sağlayabilir. Şu aşamada Dershane öğretmenleri, Devlet öğretmenlerinden çok daha az ücret alıyor. Öyle ki beni alsalar ben de bugün Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir öğretmen olarak çalışırım. Bunları diğer öğretmen arkadaşlarımı, kardeşlerimi küçümsemek için söylemiyorum fakat öğrenciler asıl eğitimi dershanelerde alıyorlar. Biz ne kadar kaliteli hizmet verirsek o kadar karşılığını göreceğimizin farkındayız. Devlet öğretmenleri de bunun farkında olmalı. Bu sayede insanlar gece sokaklarda korkmadan yürür, çocuklarına daha güzel bir yarın bırakmak için çaba sarf ederler” dedi.
 
AMAÇ İLGİYİ AZALTMAK
Kanunen dershanelerin kapatılmasının imkansız olduğunu söyleyen Culfa, söz konusu açıklamaların, dershanelere olan ilgiyi azaltma amaçlı açıklamalar olduğunu iddia etti. Mevcut hükümetin her fırsatta askeri cuntaya karşı olduğunu belirttiğini söyleyen Yüksel Culfa, “Askeri cunta da 1961’de dershanelerin kapatılmasını istedi. Şimdi ise aynı şeyi askeri cunta karşıtı olan hükümetimiz istiyor. Hükümet sınavları kaldırarak dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir fakat kanunen dershaneleri kapatamaz” diye konuştu.
 

Haber / Ahmet KARDEŞ - Pınar KORKMAZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10