“Bu kez Devlet verdi ama Allah vermedi”

Bu yıl kuraklık nedeniyle çiftçiler ürünlerden istedikleri verimleri alamayarak zarar etti. Birçok çiftçinin masraflarını bile karşılayamadığını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Has

Çerkezköy 22.08.2012 23:19:00 0
“Bu kez Devlet verdi ama Allah vermedi”

Çerkezköy Haber - Destekleme ürün birim fiyatlarının geçmiş yıllara oranla daha yüksek olduğunu dile getiren Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Bu kez devlet verdi ama Allah vermedi” diyerek verimin çok düşük olduğunu ifade etti.

4 AYDIR YAĞMUR BEKLİYORUZ
Nisan ayının bitkilerin büyüdüğü ve kardeşlenme yaptığı dönem olduğunu söyleyen Toprak, “O dönem yağmur yağmazsa, o bitki sap üzerinde büyür ve bunun yem bitkileri üzerinde olumsuz etkileri olur. Özellikle ayçiçeği eken çiftçilerimiz 4 aydır yağmur bekliyor. Kuraklık yüzünden herkes tedirgin olmuş durumda. Eğer gerekli önlemler alınıp iklime olan bağlılık azaltılmazsa seneye çiftçilerimiz daha az ürün ekerek gelir elde edebilecekleri farklı alternatifler düşünecekler.” ifadelerini kullandı.
 
DESTEKLEME ALIMLARI DEVAM EDİYOR
Devletin son 3 yıldır devam ettirdiği destekleme birim uygulamasının bu yıl da devam edeceğini ifade eden Hasan Toprak, geçen yıllara karşılık bu yıl destekleme ürün birim fiyatlarının yüksek olduğunu fakat kuraklık nedeniyle verimin beklenilenin çok altında olduğunu belirtti. “Bu yıl çiftçiye devlet verdi ama Allah vermedi” diyen Toprak, “Çiftçimize ayçiçeği için kilogram başına 230 TL, buğday için 50 TL veriyoruz. Bunun yanında ayçiçeği ekenler için dekar başına 12 TL gübre ve mazot yardımı verirken, buğday için 7 TL gübre ve mazot yardımı veriyoruz.” diye konuştu.
 
ÜRETTİĞİ KADAR YARDIM ALIR
Tarımla uğraşan vatandaşların ürettikleri ürün miktarı baz alınarak verilecek desteğin hesaplandığını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Toprak, “Çiftçilerimizin tarlalarından sağladığı verimi biz hesaplıyoruz. Ne kadar çok verim sağlanırsa onlara o kadar çok destek veriyoruz. Bununla birlikte çiftçilerin mazot ve gübre yardımından yararlanabilmeleri için ekim yaptıkları alanların kaç dekar olduğunu İlçe Tarım Müdürlüğü’ne ve Çerkezköy Ziraat Odası’na belgelerle kanıtlamaları lazım” açıklamasını yaptı.
 
DÖRT GÖZLE BU YARDIM BEKLENİYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in mevsimsel koşullardan dolayı sap, saman gibi kaba yem üretiminde azalma olduğunu ve bu durumun hayvancılığı olumsuz etkileyebileceği için besicilere de hayvan başına 300 lira destek verileceğini açıkladığını ifade eden Toprak, “Henüz bu konuda kanunlaşmış, resmi bir çalışma yok. Fakat bir televizyon kanalında bakanımız bu sözü verdi. Herkes dört gözle bu yardımı bekliyor. Besicilere verilen 300 TL yardımın yanında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasaya arpa satışı gündemde. Ayrıca kaba yem hammaddelerinin gerekirse ithalat yolu ile karşılanması, gümrük vergilerinin indirilmesi de düşünülüyor.” dedi.
 

Haber / Pınar KORKMAZ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10