Vergi beyannamesini ver, vergi iadesini al

İş yeri kirası nedeniyle ödediğiniz verginin, tamamı veya bir kısmı iade ediliyor. Çerkezköy Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Reşat Çakır, 2011 yılında işyeri kira geliri ayda yaklaşık 2

Çerkezköy 24.08.2012 20:02:00 0
Vergi beyannamesini ver, vergi iadesini al

Çerkezköy Haber - Maliye Bakanlığı, yasalarla tanınan "vergi avantajını" bilmeyenlere bir kolaylık sağlıyor. Gerçek gider yönteminden yararlanabileceği halde yararlanamayanlara 2012 yılı sonuna kadar, 2011 yılı kira beyannamesini "gerçek gider" yöntemine göre düzelttirip, fazla ödenen vergileri iade edecek.

BEYAN EDENLER YARARLANACAK
Kiracının basit usule tabi mükellef olması, işyerinin bir şirketin aktifinde kayıtlı olması gibi durumlar dışında, kiracının kirayı öderken brüt kiradan yüzde 20 stopaj (vergi kesintisi) yaptığını belirten Çerkezköy Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Reşat Çakır, “Uygulamada genellikle, işyeri sahibi kiracı ile “net kira tutarı” üzerinden anlaştığı için vergi kesintisini kiracı üstleniyor. Ancak bu durumda da vergi kesintisini hukuken işyeri sahibi ödemiş gözüktüğü için kira geliri beyannamesinde bu vergileri beyan ediyor. Ardından da hesaplanan vergisinden vergi kesintilerini mahsup (para veya mal olarak yapılan ödeme) ediyor. Bu kapsamda 2011 yılında elde ettiği işyeri kirasını beyan edenler, 101 bin TL’ye kadar olan işyeri kira gelirleri nedeniyle “vergi iadesi” alıyorlar” dedi.
 
İŞ YERİ SAHİPLERİNE MÜJDE
Gayrimenkulünü işyeri olarak kiraya vererek geliri sadece işyeri kirasından ibaret olanların bu uygulamadan yararlandığını söyleyen Çakır, “Gayrimenkul sahipleri 2011 yılı işyeri kira gelirleri, gayrisafi (vergi kesintileri dahil) tutarı, 23 bin lirayı aşmışsa, tamamını bize beyan ettiler. İşyeri kira geliri elde edenlerden, 2011 de yıllık kira gelirleri 101 bin liraya kadar olup vergi dairelerine beyanname verenlere stopaj mahsubu nedeniyle, ödenecek vergi değil "vergi iadesi" çıktı. Bu durumda olanlar, vergi dairesine başvurarak, iadelerini alabilirler.” ifadelerini kullandı. 2011 yılında iş yeri kira geliri 23 bin TL’yi aşanların vergi dairelerine beyan vermek zorunda olduğunu fakat her yıl bu tutarın yeniden değerlendirme oranında arttığını ifade eden Çakır, “2012 alt limit tutarı Aralık ayında belirlenecek. İşyeri kira gelirlerini, 1-25 Mart 2013 tarihleri arasında bize beyan edenler bu yıl olduğu gibi kira gelirlerine "vergi iadesi" alabilecekler.” dedi.
 
 

Haber / Pınar KORKMAZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10