‘Her başarılı kadının arkasında bir erkek vardır’

1980-2000 yılları arasında işgücüne katılım oranları sürekli düşüş gösterirken 2000’den sonraki yıllarda ise özellikle kadınlarda işgücüne katılım oranı sürekli artış g

Çerkezköy 26.08.2012 23:28:00 0
‘Her başarılı kadının arkasında bir erkek vardır’

Çerkezköy Haber - Türkiye’de son yıllarda erkeklerin ve genç nüfusun işgücüne katılım oranlarından azalış meydana gelirken kadınların işgücüne katılım oranlarında yine artış görüldü.

 

1980-2000 ARASI İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI DÜŞTÜ

Tekirdağ’da işgücüne katılma oranı 1980-2000 döneminde azalma eğilimi gösterdi. 2000’li yıllara kadar erkek nüfusun işgücüne katılma oranı, kadın nüfusun işgücüne katılma oranından çok daha yüksekken, 2000 yılından sonra ise kadın ve erkeklerin işgücüne katılma oranları arasındaki fark azaldı. 1980’de erkeklerin işgücüne katılma oranı yüzde 86.7 iken, 2000 yılında bu oran yüzde 78.2’ye düştü. Aynı dönemde kadınlarda işgücüne katılma oranı ise yüzde 52’den yüzde 46,6’ya düştü. 2000 yılından sonraki süreçte ise kadınların işgücüne katılım oranları sürekli artış gösterdi. 

 

YILLIK İŞGÜCÜ ARTIŞI GERİLEDİ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) İşgücü Piyasası Bülteninde, son bir yılda işgücüne katılma oranının kadınlarda arttığı, erkekler ve gençlerde ise azaldığı belirtildi. Son bir yılda Türkiye'de 15 yaş ve üzerindeki nüfusun 1 milyon 178 bin kişi arttığı, bunun 714 bininin işgücü piyasasının dışında kalanlara eklendiği, dolayısıyla işgücü artışının 463 bin kişi olduğu ifade edildi. 2011 yılının ilk 11 ayında aylık ortalama 1 milyon 64 bin kişi olan yıllık işgücü artışı, Aralık 2011'de 661 bine, Nisan 2012'de 463 bine geriledi. Kadınların işgücüne katılma oranındaki artış devam ederken, erkekler ve gençler açısından azalış ortaya çıktı. İşgücüne katılma oranı, Nisan 2012 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puan gerileyerek yüzde 49,6'ya indi. Bu oran, kadınlarda 0,3 puanlık artış kaydederken, erkeklerde 1 puan, gençlerde ise 1,3 puanlık düşüş gösterdi.
 
ÇERKEZKÖY’DE MEMURLARIN YÜZDE 25’İ KADIN
Çerkezköy’de 4/A kapsamında çalışan 65 bin 137 memurun 16 bin 455’i kadın, 48 bin 682’si ise erkeklerden oluşuyor. Bu rakamlara göre Çerkezköy’de 4/A kapsamında görev yapan kadın memur oranı yüzde 25’e tekabül ediyor. Çorlu’da bu oran yüzde 30 iken, Tekirdağ’da ise yüzde 27. Tekirdağ genelinde 4/A kapsamında aktif olarak çalışan toplam kadın memur sayısı 55 bin 866 iken, erkek memur sayısı ise 149 bin 186, toplam memur sayısı ise 205 bin 52. Tekirdağ’da çalışan kadın memurların yüzde 30’u Çerkezköy’de, yüzde 49’u Çorlu’da, kalan yüzde 21’lik kısmı ise Tekirdağ Merkez ve diğer ilçelerde görev yapıyor. 
 
HER ALANDA AKTİF OLMALI
Türkiye’de iş hayatında aktif olarak yer alan kadın sayısının, dünya ile kıyaslandığında henüz istenilen noktaya gelmediğini ifade eden AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil, “Eskiden çalışma şartları kadınlar için çok ağırdı. AK Parti hükümeti kadınların doğum nedeniyle iş hayatından ayrılmamaları için doğum izni süresini uzatırken bunun yanında kadınlara gün içinde verilen emzirme saatlerini de arttırdı. Hükümet denetiminde Kadın Hakları Komisyonu oluşturuldu. Başbakanımız kadının sadece iş hayatında değil siyasi hayatta, sosyal hayatta kısacası hayatın her alanında aktif olmasını istiyor ve bu kapsamda çalışmalar yaparak bize destek veriyor” diye konuştu.
 
KADINLARIN KENDİLERİNE GÜVENLERİ ARTTI
Erkeklerin kadın hakları konusunda geçmiş zamana oranla daha bilinçli olduğunu dile getiren Yeşil, “Eskiden kadın, eşinin izni olmadan değil işe gitmek sokağa bile çıkamazdı. Erkekler eşlerinin evde oturup temizlik yapmakla yükümlü olduklarını düşündükleri için kadınlar sosyal hayatta aktif olamıyorlardı. Bu görüş artık değişti. Beyinlerinde örümcek ağı olan erkekler bu ağları temizledi. Bu konuda erkeklerin verdiği destek sayesinde kadınlarımızın kendilerine olan güveni arttı” dedi ve eşine destek olan tüm erkeklere teşekkür etti. 
 
DAHA FAZLA DESTEK BEKLİYORUZ
‘Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’ görüşüne vurgu yapan Nuran Yeşil, “Bu görüş artık ‘Her başarılı kadının arkasında bir erkek vardır’ anlayışına dönmeye başladı. Doğu Anadolu’da kız öğrencilerimiz için eğitim kampanyaları düzenleniyor. Eğitimli kadın sayısı arttıkça bayanların hem iş hem sosyal hayata olan katılımları erkeklerle eşit düzeye gelecek” dedi. Yeşil, erkeklerin kadınlara daha da fazla destek olması gerektiğini ifade etti.
 
KADINLAR KENDİNE ZAMAN AYIRAMIYOR
Kadınların işgücüne katılımlarının arttığını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan da, iş kalitesinin ise aynı oranda azaldığını ifade etti. Kadınların çalışma şartlarının çok ağır olduğunu ve kendilerine zaman ayıramadığını savunan Çalışkan, “Kadınlarımız ekonomik özgürlüklerini eline alamıyor. Mutfak giderlerine bir nebze de olsa destek olabilmek ya da çocuğuna biraz daha iyi bir yaşam sunabilmek adına günde 12 saat çalışan bir kadın, eşine, çocuğuna, ailesine vakit ayırabilir mi?” dedi. 
 
ÖNCE KADINLAR GÖZDEN ÇIKARILIYOR
Kadınların işgücüne olan katkılarının sağlıklı bir şekilde artması için bir takım engellerin kalkması gerektiğini söyleyen Çalışkan, “Öncelikli olarak eğitim sisteminin düzelmesi gerekiyor. Kadın istihdam teşviklerinin arttırılması gerekiyor. Ailelere kreş yardımı yapılması gerekiyor. Yıllar önce kadın çalışan sayısı çok daha az iken Çerkezköy’deki birçok fabrikada kreş bölümleri bulunuyordu. Kadın çalışan sayısı artmasına karşın, kreş sayısı da artması gerekirken, bugün kreşi olan bir fabrika yok” diye konuştu. Günlük hayatta ve iş hayatında kadınların haklarının kısıtlandığını savunan Çalışkan, “Olası bir risk durumunda fabrikalar ilk olarak kadınları gözden çıkartıyor” dedi. 
 
KADINLAR EVE MAHKÛM EDİLECEK
4+4+4 sistemi ile kadınların eve mahkum edileceğini savunan Şayka Çalışkan, “Kız çocuklarımız okutulmayacak. Çünkü Türkiye’de hala kadınlara 2. sınıf insan gözü ile bakılıyor” ifadesini kullandı. Kadınların önemine dikkat çeken Çalışkan, “Bir kadın sağlıklı olacak ki, sağlıklı aileler oluşsun. Aileler sağlıklı olacak ki toplum sağlıklı olsun. Toplum sağlıklı olacak ki Ülkemiz sağlıklı olsun” dedi. 
 
 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10