Üyelerden alınan fazla bedeller üyelere geri ödenecek

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos ayı meclis toplantısı dün saat 17.00’da yapıldı.

Çerkezköy 28.08.2012 10:15:00 0
Üyelerden alınan fazla bedeller üyelere geri ödenecek

Çerkezköy Haber - Meclis Başkanı İsmail Akın başkanlığında yapılan toplantıda, yoklama, saygı duruşu ve açılışın ardından 16.07.2012 tarihli 41 sayılı Meclis Toplantı Tutanağının okunması ve imza altına alınması görüşüldü.

 
ÇTSO MECLİSİ TOPLANDI
İlgili gündem maddesinin kabul edilmesinin ardından toplantının 3.gündem maddesinde 2012 Temmuz ayı gelir-gider, banka cetveli ve mizanı görüşüldü. İlgili gündem maddesinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından Temmuz ayı gelir gider, banka hesapları ve mizanının görüşülmesine geçildi. 188 bin 84 TL olarak açıklanan temmuz ayı gelirler toplamı oy birliği ile kabul edildi. Temmuz ayı giderler toplamı 135 bin 222 TL olarak açıklandı.
 
 
GİDERLER REDDEDİLDİ
Konuyla ilgili söz alan Rahmi Yılmaz yönetimde 4 kişi ile birlikte 2 aydır giderler tablosuna red oyu verdiklerini ifade ederek “Son dönemde alınan ve çıkarılan personelden dolayı oda zarara uğratıldı. Yönetimde odanın uğratıldığı zararlarla ilgili birkaç tane kalem var. Odanın dış cephesinin temizlenmesi disiplin kurulunda bir arkadaşımızın şirketi tarafından gece yapıldı. 2 aracımızın benzin fiyatları fazla. Odadan haksız yere atılan personellere ödenen maaşlar ve tazminatlar gerekçesi ile 2 aydır yönetimde red oyu veriyoruz. Genel sekreter yardımcısı 2 buçuk ay odamızda çalıştı. Genel sekreter tarafından mezuniyet bilgileri bize yanlış bildirildi. Eğitimi yeterli değil diyerek işten çıkardılar. Giderlere red veriyorum. Sorumluluk altına girmek istemiyorum” dedi. Temmuz ayı giderleri meclis tarafından oyçokluğu ile reddedildi.
 
 
BANKA CEVTELİ VE MİZAN OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
Meclis üyesi Ahmet Çetin de personel giderleri, taşıma ve kargo giderleri ile matbaa basım giderlerinin neden yüksek olduğunun açıklanmasını istedi. Çetin’in talebi üzerine açıklama yapan ÇTSO Genel Sekreteri Selma Uğurlu, üye kartı makinesi arıza yaptı. Ona servis parası verildi. Personel için genel sekreter yardımcısı alındı. Ondan artmıştır” dedi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever de yeni aldıkları personeli 2 aylık deneme sürsinde işten çıkardıklarını belirterek “Biz aldıklarımızı çalışsın diye alıyoruz. Beceriksizse çıkarmakta fayda var” dedi. Temmuz ayı giderleri oy çokluğu ile reddedilirken, red oyu veren meclis üyeleri gerekçelerini anlattı. Meclis Üyesi Vedat Babaoğlu, önceki meclis toplantılarında bir kez red oyu kullandığını ve Dursun Ali Tever tarafından mahkemeye verildiğini belirterek “Korktuğum için hayır dedim. Bir kere hayır dedim mahkemelik oldum” dedi. Banka cetveli ve mizanı ile ilgili de bilgi veren Genel Sekreter Selma Uğurlu, “kasa 175 bin 36 TL. Bankalardaki toplam meblağ ise 1 milyon 444 bin 718 TL” dedi. Banka cetveli ve mizan oy birliği ile kabul edildi. 
 
 
MECLİS BAŞKAN YARDIMCILIĞINA SERİN SEÇİLDİ
Meclis toplantısının 4. gündem maddesinde Tahsin Tahtacabacak’tan boşalan meclis başkan yardımcılığına üye seçimi yapıldı. Başkan yardımcılığı için Dengiz serin önerilirken, yapılan gizli oy kapalı zarf usulü oylama sonucu geçerli 23 oyun tamamını alan Dengiz Serin meclis başkan yardımcılığına seçildi. Seçimin ardından konuşma yapan Dengiz Serin, kendisini bu göreve seçen tüm meclis üyelerine teşekkür etti.
 
250 TL, 1 TL’YE DÜŞÜRÜLDÜ
Meclis toplantısının 5.gündem maddesinde de “Oda bilgi edinme kanunu kapsamında verilecek olan fotokopi bedellerinin, onaylanması ve daha önce yönetim, meclis, meslek komitesi toplantı fotokopileri ve hazirun cetvelleri için belirlenen bedelin iptal edilmesi” konusu görüşüldü. Gündem maddesiyle ilgili açıklama yapan Selma Uğurlu, “Bakanlık raporunda meblağın yüksek olduğu makul seviyeye çekilmesi talep etti. Yönetim de 20.07.2012 tarihinde aldığı kararla fotokopi bedellerinin sayfa başı 1 TL olması, diğer bedellerin iptal edilmesi kararının aldı. Bu karar meclisin onayına sunuluyor” diye konuştu. Meclis Üyesi Rahmi Yılmaz da “Bu belgeleri isteyen herkesten 250 TL alınması talep edilmişti. Ve yönetimin bu kararı mecliste de kabul edilmişti. Onun için bir yanlışı düzeltmiş olduk” dedi.
 
MAHKEMEYE VERİP SAVUNMAYI DA BİZİM ADIMIZA YAPIYORSUNUZ
İlgili gündem maddesinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından Tekirdağ İdare Mahkemesi 2012/835 Esas Nolu yürütmenin durdurulması istemi ile Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı’na açılan dava ile olarak istenilen evraklar görüşüldü. Gündem maddesiyle ilgili açıklama yapan meclis Başkanı İsmail Akın, Nurten Uzun’un işten çıkarılması talebi ile ilgili red oyu kullanan meclis üyelerinin gerekçeli kararları açıklamadığı gerekçesi ile Başkan Dursun Ali Tever tarafından mahkemeye verildiğini belirterek “Nurten Uzun’un işten atılmaması yönünde alınan kararda meclisin hür iradesi mahkemeye verildi. Bizim istediğimiz yönde oy kullanırsanız mahkemeye verilmezsiniz mesajı var. Neden red verdiğimiz ses kayıtlarında yer alıyor. Orada söylenenler şerhtir. Her defasında bunlarla uğraşmayalım. Kararımızı alalım. Şimdiye kadar ‘şerh raporu belirtilmemiş’ diye bir madde yoktu. Şerhlerimizi yazalım” dedi. Nurten Uzun’un görevden alınması yönündeki yönetim kurulu kararına rağmen Nisan ayında alınan kararın yürütmesinin durdurulmasının istendiğini ifade eden Akın, “Mahkeme meclis başkanlığından 4 belge istemiş. Ama yönetim kurulu başkanımız dosya hazırlayıp göndermiş. Bir gündem maddesinin meclisin bu kadar zor duruma düşünmesini anlamıyoruz. Siz bizi mahkemeye veriyorsunuz savunmayı da bizim adımıza siz yapıyorsunuz. İstenen sadece 4 evrak ama siz 220 evrak göndermişsiniz. Meclis reddetti diye bu kadar kapsamlı çalışmayı anlamıyorum. Bizim red kararımızda gerekçemiz var. Yönetimdeki sorunlar nedeniyle meclisi alet etmeyin” dedi. 
 
ZORUMA GİTTİ MAHKEMEYE VERDİM
Bazı meclis üyelerinin kasten bir takım hareketlere giriştiğini savunan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever de “Nasıl Rahmi bey Mahkemeye verdiyse ben de veririm. Bakanlığın gerekçeli kararı var. Dosyamız burada olmasına rağmen kabul edilmedi. Benim de zoruma gitti ve şahsi olarak mahkemeye verdim. Bunun kararını mahkeme verecek” diye konuştu. 
 
HATALI İŞLEM VARSA İSTİFA EDERİM
Bunun üzerine konuşan Rahmi Yılmaz, meclis olarak idare mahkemesine yazı yazılması, meclisin iradesi dışında gönderilen dosyanın iptal edilmesi talebinde bulunulmasını, istenen 4 belgenin gönderilmesini önererek “Meclis başkanlığına gelen yazıya Selma Uğurlu’nun cevap vermesi suçtur. Meclis başkanlığının haberi olmadan belgeleri gönderdi diye Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunalım” dedi. Meclis Başkanı İsmail Akın da Dursun Ali Tever’den mahkemeyi geri çekmesini talep ederek “Mahkememizi de meşgul etmeyiz. Ama devam etmek isterseniz ben de meclis olarak oda avukatına olayın aktarılmasını ve istenilen evrakların oda avukatı aracılığı ile mahkemeye gönderilmesini talep ediyorum. Gereksiz bir maliyetin işine gireceğiz” dedi. Belgelerin gönderilmesinde hatalı bir işlemin söz konusu olmadığını belirten Selma Uğurlu da “Hatalı bir işlem varsa ben istifa ederim” dedi. 
 
KİŞİSEL HUSUMET MECLİSE TAŞINDI
Yönetim kurulu kararının meclise geldiğini ve meclisin oy çokluğu ile reddettiğini anımsatan Meclis Üyesi Vedat Babaoğlu “Dursun Ali Tever şahsi olarak bizi mahkemeye verdi. Madem siz uygunsuz olduğunu ifade ediyorsunuz. Genelge verelim uygun hali ne ise onu uygulayalım. Biz bir vücudun parçalarıysak biz hakime gidemeyiz. Bunun tedavisi doktordur. Biz sizin bir parçanızız, sizin bir ekibininiz” dedi. Nurten Uzun’un gerçekten işinin yaptığını ve bu nedenle işten çıkarılmasını istemediğini belirten Babaoğlu “Bu kadar insan çalışmıyorsa bir de çalıştıranı aramak bakmak lazım” diye konuştu. Meclis Başkanı İsmail Akın da 4 yıldır sürekli odaya personel girip çıktığını ifade etti. Nurten Uzun’un sicil konusunda işi bilen tek kişi olduğunu savunan Taha Ülker “Burada kişisel bir husumet var. Husumet meclise yansıdı. Usulsüzlük üzerine biz meclise yetki verelim. İdari mahkemeye bunun usulsüzlük olduğu bildirilsin. Artık burada tartışılacak hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.
 
ÜYELERDEN ALINAN FAZLA BEDELLER GERİ ÖDENECEK
Yapılan görüşmenin ardından olağan üstü bir toplantı yapılarak önümüzdeki günlerde konunun yeniden değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Meclis toplantısının 7.gündem maddesinde de 13.07.2012 tarih ve 165/8 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile tespit edilen 5 asil ve 5 yedek Karaağaç Islah Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetinde yapılan değişiklik konusu görüşüldü. Gündem maddesi ile ilgili söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Yılmaz “Müfettiş raporları doğrultusunda bugüne kadar üyelerden alınan fazla paraların listesi asılacak. Benim tahminime göre oda, fazla ücret alınan kapasite, ekspertiz ve bilirkişi raporları için yaklaşık 2.5-3 milyon TL ödeme yapacak. O nedenle bunu erteleyelim. Odamızın ne kadar para ödeyeceği belli değil. Önce ne kadar para ödeyeceğimiz belirlensin. Bunun göz önünde bulundurulmasını istiyorum” dedi. Genel sekretere fazla ödenen paralar nedeniyle de odanın büyük kaybının olduğunu ifade eden Yılmaz “Genel sekretere görevden el çektirelim. Maaşı 3’te 2 alsın. Aklanırsa gelsin. Mali durumumuzu görelim. Ondan sonra Karaağaç’a da Veliköy’e de para veririz” diye konuştu.
 
MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK
Genel Sekreter Selma Uğurlu son gündem maddesinin yanlış yazıldığını belirtirken, Meclis Başkanı İsmail Akın gündem maddesinin “Karaağaç Islah OSB'ye yüzde 33 ile ortak olunmasına ve 5 asil ve 5 yedek üye belirlenmesine” şeklinde yeniden hazırlanarak bir sonraki mecliste tekrar gündeme gelmesi gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili gündem maddesinin hazırlanması ve konunun olağan meclis toplantısında görüşülmesi kararlaştırıldı.
 

Haber / Gülveren VATANSEVERPınar KORKMAZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10