Mağaradan daha değerli değil

Uzunköprü'de gerçekleştirilen Trakya Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu toplantısında alınan karar doğrultusunda Çerkezköy Kent Konseyi ve Trakya’daki diğer kent konseyleri tarafından ortak bir basÄ

Bölgede Gündem 29.08.2012 21:32:00 0
Mağaradan daha değerli değil

GERİ DÖNÜŞÜMÜ İMKANSIZ YIKIMLARA YOL AÇACAK

Çerkezköy Haber - Yerel basında “Dupnisa Mağarasının "Kuru Mağara" kısmına yaklaşık 800 metre uzaklıkta bir Mermer Ocağı açılmasının planlandığı bilgilerinin yer aldığı belirtilen açıklamada “Mağaraya oldukça yakın bir bölgede işletmeye açılması planlanan mermer ocağı, orman alanını katlederek, asırlardır temiz akan derelerin suyunu ve bu suyla yaşamını sürdüren canlılardan ve Bölge turizmine Onbinlerce ziyaretçisi ile katkı sağlayan mağaradan daha değerli değildir. Yıldız dağlarında sayıları her geçen gün artan ve il genelinde sayıları 78 olan taş, tras mermer işletmeleri gibi maden niteliği kazandırılarak ormanı, tarımı, suyu kısacası doğal yaşamı yok etmektedir. Bu alanlardaki işletmelerin, ÇED-Çevre Etki Değerlendirme sürecinin dışında bırakarak doğal ve yaşam alanları geri dönüşümü imkansız yıkımlara yol açtığı ve açacağı aşikardır” denildi.

 
GELECEK NESİLLERE EN DEĞERLİ MİRASIMIZ
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Yasa gereği açılan maden ocaklarında maden çıkartma işlemi tamamlandıktan sonra ilk haline getirilmesi zorunluluğu gibi yaklaşımlar, doğanın eski halini almasını sağlayacak yaklaşımlar olamaz. Buna rağmen, yasal zorunluluk olduğu halde, yok edilerek içi boşaltılmış alanlar, tahrip edildiği biçimiyle bırakılıp doğa adeta öldürülmektedir. Binlerce yıldan günümüze gelen doğal varlığımız mağaranın gelecek nesillere bozulmadan aktarılması için mevcut olan 168,522 m2 lik alan koruma alanı mağaranın yaklaşık 1/7 sidir. Mağaranın bir bütün olarak değerlendirilip, Mağaranın içerisindeki yaşama, dikit ve sarkıtların oluşumuna yegane nedeni olan dereler ile birlikte koruma altına alınması gelecek nesillere bırakılacak en değerli miras olacaktır”
 

Haber / Sevim BOZKURT

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10