4+4+4 kırtasiyecilere yaradı

Bu yıl ülkemizde ilk defa uygulanacak olan 4+4+4 sitemiyle birlikte Türkiye genelinde fazladan 1.8 milyon öğrenci daha okula başlayacak. Kırtasiye sektörünü hareketlendiren bu artış, 4 milyar dolar olan sektörün y

Çerkezköy 2.09.2012 20:25:00 0
4+4+4 kırtasiyecilere yaradı

Çerkezköy Haber - Velilerin sadece gıda ürünlerinde değil kırtasiye ürünlerinde de çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden kırtasiyeciler, markalı, barkodlu, son kullanma tarihi belirtilmiş, sertifikalı, koruma ambalajlı, geri dönüşümü olabilen, çocuğa uygun ürünler tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

 

MASRAFLAR 150-500 TL ARASINDA DEĞİŞECEK

Okulların açılmasına az bir süre kala veliler 4+4+4 sistemine uyumu tartışırken değişen eğitim sistemi kırtasiye sektörünü büyütecek. Yaklaşık 34 bin öğrencinin bulunduğu Çerkezköy’de, 4+4+4 sistemi ile çok sayıda öğrencinin bu yıl okula başlayacak olması, kırtasiye ürünlerine gösterilen talebi arttırdı. Türkiye genelinde 3.5-4 milyar dolarlık hacme ulaşan ve cirosunun yüzde 85’ini okulların açıldığı sezonda gerçekleştiren kırtasiyecilik sektörünün, yeni öğrencilerle birlikte yüzde 25 daha büyüyeceği bildirildi. Çerkezköy’de bulunan kırtasiyeciler okula kayıt olacak öğrenciler için başlangıç masrafının, alınan ürünün kalitesine göre yaklaşık 150 lira ile 500 lira arasında değiştiğini dile getirdi.
 
YÜZDE 15-20 FİYAT ARTIŞI OLACAK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, öğrencilerin sağlıksız ürün kullanmaması için sektöre yönelik iki tebliğ çıkardı. Üreticiler ve ithalatçılar bu tebliğlere uygun ürünleri piyasaya sürebilmek için bazı laboratuar maliyetlerini de karşılıyor. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 12 zamlanan kırtasiye ürünlerinde, bu yıl ortalama yüzde 15-20 fiyat artışı olacağı belirtiliyor. Okula yeni başlayacak bir öğrencinin çantasında kalemden deftere, boya kaleminden abaküse kadar pek çok ürün bulunması gerekiyor. Önlük ve çantalar da kırtasiye masraflarına eklendiğinde, bir öğrencinin okula başlangıç maliyeti en az 500 TL’yi buluyor. Orta öğretim kurumlarına gidecek öğrenciler için fiyat daha da yükseliyor.
 
SAĞLIK TESTLERİNDEN GEÇİRİLİYOR
Kırtasiye sektöründeki ciro ne kadar artarsa atsın küresel sermayeli büyük marketlerin gelmesiyle işlerinin azaldığını belirten Akay Kırtasiye sahibi Rıdvan Baymak, “Herkes kırtasiyecilik mesleğine bürünmeseydi yeni eğitim sistemi yüzümüzü güldürecekti. Büyük marketlerden 1 milyonculara kadar herkes kırtasiye ürünü satmaya başladı. Artık kırtasiye ürünleri azo, fitalat, ağır metal, alerjan gibi sağlık testlerinden geçirilerek vatandaşların hizmetine sunuluyor. Büyük marketler belki bu standarttaki ürünleri satmaya dikkat ediyordur fakat 1 milyoncu denilen küçük dükkanlar kalitesiz ürünler satarak çocukların sağlıklarıyla da oynuyorlar.” diyerek vatandaşların her şeyden önce ürün kalitesini gözetmeleri gerektiğini vurguladı.
 
ŞEHİR DIŞINA TAŞISINLAR
4+4+4 eğitim sisteminin piyasayı hareketlendirmeye başlayacağını dile getiren Çetin Kırtasiye sahibi Tamer Çetin de, bu hafta velilerin suluk, çanta gibi küçük malzemeleri almaya başladığını kaydetti. Büyük marketlerin reklamlarla, broşürlerle, anonslarla göz boyayarak vatandaşları kendilerine çektiğinden yakınan Çetin, “Büyük marketlere alışveriş için değil de gezmek için giden biri bile en az 50 TL harcayıp çıkıyor. Benim tavsiyem vatandaşlar alışveriş yapmadan önce bizim fiyatlarımız ile marketlerin fiyatlarını karşılaştırsınlar. Karşılaştırdıktan sonra alışveriş yapacakları yere karar versinler. Bu gidişle 10 yıl içinde dükkanlarımız kapanacak.” dedi ve büyük marketlerin şehir dışına taşınması gerektiğini ifade etti.
 
SATIŞLAR İKİ KATINA ÇIKACAK
Yeni öğretim yılında başlayacak 4+4+4 uygulamasına adapte olmaya çalıştıklarını belirten Sever Kırtasiye ve Kitap Evi sahibi Aykut Sever, “Bu sistem, satışlarımıza da olumlu yönde yansıyacak. Okula yeni başlayacak olan 60 – 72 ay öğrenciler ile büyük bir yığılma yaşanacak ve artan ihtiyaçlar ticari performansımızı arttıracak. Şu anda sistemle ilgili belirsizlikler olsa da, ilk etapta okul öncesi ürünlerin satışında artış bekliyoruz. İkinci dönemde de normal kırtasiye ürünlerinde artış olacak” diye konuştu. Şu anda genellikle okul çantası, suluk gibi temel malzemelerin alındığını söyleyen Sever, öğretmenlerin okula gelmesi ve malzeme listelerini belirlemesiyle birlikte satışların iki katına çıkacağını kaydetti.
 
SATIŞLARIN ARTMASI BENİ MUTLU ETMİYOR
Öğretmenim Kırtasiyesi Satış Temsilcisi Mesut Kale ise 4+4+4 sistemi nedeniyle kırtasiye ürünlerine ihtiyacın arttığını fakat bu artışın onu sevindirmediğini ifade ederek, “İthalatçılar ve üreticiler ihtiyacı karşılamak için önceki yıllara göre daha fazla ürünü piyasaya sunuyor. Yeni eğitim sistemi sektördeki satışları yüzde 25 yukarı taşıyacak. Fakat uygulanacak olan yeni eğitim sisteminin ülkemize uygun olduğuna inanmıyorum. Gelecekle alakalı endişelerim var. Bu nedenle satışların artması beni mutlu etmiyor.” dedi.
 
DEVLET ÖNLEMLER ALSIN
32 yıldır kırtasiyecilik yaptığını belirten Gündüz Kırtasiye sahibi Fethi Gündüz de, “Eskiden gece 12’lere kadar satış yapardık. Dükkanımızda kuyruklar hiç bitmezdi. Şimdi öyle değil çünkü herkes bizim işimizi yapmaya başladı. Kasap et satsın, manav sebze meyve satsın, biz de kırtasiye ürünlerini satalım. Herkes kendi işini yapsın. Bu konuda devletin bizi korumak için önlemler alması gerekiyor. Bu yıl eğitim sistemiyle beraber biraz olsun yüzümüz gülecek. Piyasa şu anda durgun ama haftaya hareketlenmeye başlayacak.” şeklinde konuştu.
 

Haber / Pınar KORKMAZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10