Türkiye 1.sırada yer alıyor

Tütüne bağlı sağlık harcamalarının doğrudan 3 milyar TL olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, söz konusu harcamaların dolaylı yoldan 7 milyar TL’yi bulduğunu beli

Çerkezköy 5.09.2012 19:41:00 0
Türkiye 1.sırada yer alıyor

 Çerkezköy Haber - SGK ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkililerinden ortak bir ekip tütün kullanımına yönelik geniş çaplı bir araştırma yapıldığını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2010’da başlayan ve yaklaşık 1 yıl süren araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıldığını vurguladı.

 

ERKEKLERDE 1. KADINLARDA 2.’YİZ

Yapılan araştırmada ilk kez doğrudan hastalık verilerinin kullanıldığını ifade eden Bakan Faruk Çelik, "DSÖ tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye, sigara kullanımında riskli ülkeler içinde yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, günlük içilen sigara miktarlarına göre Türkiye, erkeklerde birinci, kadınlarda ise ikinci sırada yer aldı" dedi. Sigara kullanımına bağlı hastalıkların SGK'ya ek maliyet getirdiğini ifade eden Çelik, “SGK'nın 32 milyar 556 milyon TL’lik sağlık harcamasının yüzde 22'sine karşılık gelen 7 milyar 322 milyon TL’lik kısmının kanser, kalp ve damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve üreme ile ilgili hastalıklar için kullanıldığı belirlendi. Toplam sağlık giderlerinin yüzde 9'una karşılık gelen 2 milyar 805 milyon TL ise tütüne bağlı sağlık giderleri için harcanıyor” dedi. Yapılan bir araştırmaya göre SGK tütüne bağlı sağlık giderlerinde erkekler için 2 milyar 37 milyon TL, kadınlar içinse 768 milyon 323 bin TL harcama yapıyor” dedi. 

 

SİGARANIN BAŞLICA ZARARLARI NELERDİR?

Sigaranın pek çok hastalığa neden olduğunu ifade eden Özel Optimed Hastanesi’nde görevli Dr. Ayhan Kaçmaz da “Sigara akciğerlerde hastalık ve tahribatlara neden olur. Solunum sisteminin tamamını olumsuz etkiler. Akciğer Kanserinin en önemli sebebidir. Sigara kalp ve damar hastalıklarında 1. dereceden risk faktörüdür. Tüm bunların yanında sindirim sitemini de olumsuz etkiler. Ülser ve reflü hastalıklarını şiddetlendirir. Bunların yanında sigara cilt hastalıklarına, tat ve koku alma bozukluklarına neden olur. Vücuttaki yaraların iyileşme sürecini uzatır. Hamile kadınların sigara içmesi, anne karnındaki bebeğe doğrudan etki eder. Gelişimi engeller” dedi.

 

HASTALIKLARLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Sigaraya bağlı hastalıklarla mücadele etmenin en uygun yolunun sigaradan uzak durmak olduğunu ifade eden Kaçmaz, “Sigarayı bırakmak her zaman, hastalıkların gerileyeceği anlamına gelmez. Dolayısıyla söz konusu hastalıklardan uzak durmanın en önemli yolu sigaraya asla başlamamaktır” ifadelerini kullandı.

 

YILDA 3 MİLYAR TL HARCANIYOR

Sigaranın bireylerde yarattığı maddi kayıpları hesaplamanın kolay olmadığını söyleyen Dr. Kaçmaz, “Doğrudan kayıpların yanı sıra dolaylı ekonomik kayıplar daha fazla olabilir. Doğrudan tütüne bağlı sağlık harcamalarının yıllık tutarı yaklaşık 3 milyar TL’dir” dedi.

 

SİGARA NASIL BIRAKILABİLİR?

Sigaranın bağımlılık oluşturan bir madde olduğuna vurgu yapan Dr. Ayhan Kaçmaz, “Sigarayı bırakmak için profesyonel destek alınması gerekir. Sigara yavaş yavaş değil aniden ve kararlılıkla bırakılabilir. Bu dönemde vücutta nikotin yoksunluk belirtileri hissedilebilir. Bu eksikliği önlemek için nikotinli sakız kullanılabilir” diye konuştu.

 

ÇOCUKALARIN YANINDA İÇMEYİN

Çocukların her zaman yetişkinleri örnek aldığını söyleyen Kaçmaz, “Çocuklarımızı sigaradan uzak tutmak istiyorsak öncelikle kendimiz sigaradan uzak durmalıyız” dedi. Kaçmaz, sigara tiryakilerinin asla ve asla çocukların yanında sigara içmemesi gerektiğini vurguladı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10