“Bir ülkeyi bozmak istiyorsanız önce dilini bozun”

Ulkar Kimya tarafından dün saat 14.00’da Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda “Anlaşılmayı Beklemektense Anlatmayı Denemek” konulu seminer düzenlendi. ÇOSB’ye bağlı sanayi kuru

Çerkezköy 6.09.2012 20:54:00 0
“Bir ülkeyi bozmak istiyorsanız önce dilini bozun”
AMAÇ AKICI VE ANLAŞILIR KONUŞMA
 Çerkezköy Haber - Seminerin açılış konuşmasını yapan Ulkar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederken, yapılan eğitimin de herkes için faydalı olmasını temenni etti. Diksiyon ve ikna teknikleri eğitiminin amacının, akıcı ve anlaşılır konuşma becerisini geliştirmek olduğunu belirten Kurumsal İletişim Danışmanı İsmet Topaloğlu, “Eğitim ile bireyin kendisini etkili bir biçimde ifade edebilmesini, topluluk önünde konuşurken heyecanını kontrol edebilmesini, tüm seslerin doğru ve güzel söylenebilmesini, bireyin sesini ve beden dilini etkili biçimde kullanabilmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
 
HARFLERİN AĞIZDAN NASIL ÇIKTIĞINI BİLMİYORUZ
“Dil insanın beyanıdır” diyen İsmet Topaloğlu, insanın öğrenmesi gereken en önemli dilin tatlı dil olduğunu belirtti. Harflerin ağızdan çıkış şekillerinin dünyanın her yerinde aynı olduğunu söyleyen Topaloğlu, “Bütün insanlar harfleri aynı şekilde ağzından çıkarır. Fakat hangi harfin ağızdan nasıl çıktığını çoğu insan bilmez ve yanlış telaffuz eder. Dolayısı ile cümlelerdeki hataların asıl sebebi harflerin yanlış kullanılmasından ve yanlış telaffuz edilmesinden kaynaklanır. İnsanın yüreği ile kafası aynı yönde çalışırsa harfler ağız denen enstrümandan doğru bir şekilde çıkar” diye konuştu.   
 

GÖNÜLDEN KÜFREDİYORUZ

Bugüne kadar 60 bine yakın insana eğitim verdiğini ifade eden Topaloğlu, “Eğitimlerde gördüm ki insanımız anlatmaktan kaçınıyor fakat yine de anlaşılmak istiyor. Çünkü iyi bir konuşmacı olmadığı için sözü sürekli kesiliyor” dedi. Çoğu insanın günlük yaşamda herhangi bir konu hakkında konuşurken, sürekli kekelediğini, duraksadığını ve takıldığını, dolayısı ile sürekli sözünün kesildiğini belirten Topaloğlu, “Bizim insanımız küfrederken, bela okurken ve borç para isterken takılmaz ya da kekelemez. Çünkü o an gönülden küfrediyordur. Bunu hayatımızın her alanında yaşamalıyız. Konuşacaklarımızı önce hayal etmeli daha sonra da hayallerimizi anlatmalıyız” ifadelerini kullandı.
 

DİNLEMEK KAFA SALLAMAK DEMEK DEĞİLDİR

Gün içinde insanların uykudan sonra en çok zaman harcadığı eylemin konuşma olduğuna dikkat çeken İsmet Topaloğlu, “Evlilikler, boşanmalar, uzlaşmalar ve daha birçok eylem konuşarak yapılır. Burada önemli olan bir diğer unsur da dinleme terbiyesidir. Dinlemek, karşı tarafın anlattıklarına kafa sallamak değil, kendi fikirlerimizle desteklemek ya da eleştirmektir” dedi.
 

ÇOCUKLARINIZA MASAL OKUYUN

Evde iyi bir konuşmacı yetiştirmek isteyen ebeveynlerin çocuklarına sık sık masal anlatması gerektiğini dile getiren İsmet Topaloğlu, dilin en etkili öğrenim şeklinin dinlemek olduğuna dikkat çekti. Reuters London tarafından yapılan bir çalışmada 250 bin kişinin konuşmasının kaydedilerek incelendiğini söyleyen Topaloğlu, bu çalışma ile, iklimin, sosyal çevrenin, beşeri faktörlerin konuşma üzerindeki etkilerinin belirlendiğini ifade etti. 
 

DUDAK DİYAFRAM VE NEFES

“Bir ülkeyi bozmak istiyorsanız önce dilini bozun” diyen Kurumsal İletişim Danışmanı İsmet Topaloğlu, insanların dillerine sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, “Ülkemizin bozulmaması için, dilimizin bozulmaması gerekiyor. Dilimize sahip çıkmalıyız. Onu en doğru şekilde kullanmamız gerekiyor” dedi. Düzgün konuşmanın 3 önemli kuralı olduğunu söyleyen Topaloğlu, konuşurken Dudak, Nefes ve Diyaframın düzgün kullanılması gerektiğini belirtti.
 

EVİNİZDE DENEYİN

TRT’de çalıştığı yıllarda harflerin ağızdan doğru bir şekilde çıkması için zorlu eğitimlerden geçtiğini ifade eden İsmet Topaloğlu, “Ağzımıza bir kalem alırdık. Kalem ağzımızda iken harfleri doğru bir şekilde telafuz etmeye çalışırdık. Saatlerce çalışırdık. Bunu sizler de evinizde deneyebilirsiniz. Eğitim sonunda kalemi ağzınızdan çıkardığınızda sular seller gibi konuştuğunuzu göreceksiniz” diye konuştu.
 
 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10