Teftişler tamamlandı

Çerkezköy Haber- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ‘Risk Esaslı Alan Teftiş Proje

Çerkezköy 7.09.2012 19:26:00 0
Teftişler tamamlandı

 SON DEĞERLENDİRME YAPILDI

ÇOSB Proje Teftişi 2.Teftiş İstatistikleri konusunda bilgilerin verildiği toplantıda, yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan İş Müfettişi Hasret Genç, “Denetimler kapsamında 139 işyerine ulaşıldı fakat bunların 30’unda denetim yapılamadı. Denetim yapılan işyerlerinde 22 bin 699 erkek, 8 bin 150 kadın çalışan tespit edildi. Çalışan sayısının cinsiyete göre oranlamasına bakıldığında erkek çalışan oranının yüzde 73.59, kadın çalışan oranının ise yüzde 26.41 olduğu görüldü” dedi.

 

EN ÇOK İŞÇİ DOKUMA SEKTÖRÜNDE

İşçi sayılarının sektörel dağılımına bakıldığında çoğunluğun dokuma giyim sektöründe olduğunu söyleyen Hasret Genç, “İkinci sırada elektrikli makine alanında faaliyet gösteren firmalar bulunuyor. İşyerinde görülen noksanlıkların başında makine emniyeti konusu geliyor. Risk değerlendirmesi, kullanılan kimyasallarla ilgili noksanlıklar, patlayıcı ortamlardaki eksiklikler, iş ekipmanlarının kontrolündeki eksiklikler, acil çıkış yolları, yangınla mücadele de işyerlerinde en çok eksikliği görünen konuların başında yer alıyor” diye konuştu. 

 

BÜYÜK ORANDA İYİLEŞME GÖRÜLDÜ

İş güvenliği konusunda en fazla eksikliğin dokuma sektöründe yaşandığını tespit ettiklerini belirten İş Müfettişi Hasret Genç, en fazla iyileştirmenin de bu sektörde gerçekleştiğini ifade etti. Kimya sanayisinde büyük nitelikli kazaların meydana gelme olasılığının daha yüksek olduğunu belirten Genç, “Teftişler neticesinde tespit edilen olumsuzlukların büyük oranda iyileştirildiği görünmekte. Yapılan çalışmalar yeterli değil fakat bundan sonraki süreç için umut verici çalışmalar yapıldığını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

 

FARKINDALIK YARATTIK

Teftişlerin 2011 yılı Mayıs ayında başladığını söyleyen Hasret Genç, “Proje 2 etap şeklinde yürütülüp tamamlandı. Birçok işyeri proje kapsamında tespit edilerek teftiş edildi. Teftişlerde 2 başmüfettiş, 4 iş müfettişi ve 13 iş müfettişi yardımcısı görev aldı” dedi ve söz konusu proje ile işyerlerinde bir farkındalık yaratıldığına inandıklarını söyledi. 

 

KORUYUCU ÖNLEMLER ARTTIRILMALI

Hasret Genç’in bilgilendirmesinin ardından iş başmüfettişi Lütfi Alpsoy da ‘Patlayıcı Ortamlarda Genel Güvenlik İlkeleri ve Alan Sınıflandırmasının Amacı’ konulu bir sunum yaptı. Patlayıcı atmosferlerde alan sınıflandırması çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Alpsoy, patlama riskinin azaltılması için koruyucu önlemlerin arttırılması gerektiğini ifade etti.

 

TEDBİR ALIN

Projelendirme aşamasında bütün ekipmanların ve işletme bölümlerinin incelenmesi gerektiğine vurgu yapan Lütfi Alpsoy, “Normal işletme şartları dışında, alan sınıflandırmaları geçerliliğini kaybedebilir. Bu gibi durumlarda güvenli bir çalışma sisteminin uygulanması ve koruma düzeyinin de arttırılması gerekir” ifadelerini kullandı. Alpsoy konuşmasının sonunda işyerlerinde kaza ya da patlama yaşanmaması için yapılacak en önemli çalışmanın tedbir almak olduğunu belirtti. 

 

ÖRNEK UYGULAMALAR ANLATILDI

İş başmüfettişi ve aynı zamanda Panel Başkanı olan Lütfi Alpsoy’un sunumunun ardından iş müfettiş yardımcısı Ahmet Demir de ‘Patlamadan Korunma Dokümanında Gazların Bölge Sınıflandırması’ konulu bir sunum yaptı. Verilen kısa aranın ardından devam eden toplantıda Veritaş Otomotiv Genel Müdürü Murat Demirtaş, ‘Ergonomi Risk Değerlendirmesi Örnek Uygulaması’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Hema Endüstri İş Güvenliği Uzmanı Sebahattin Ünal’ın ‘İşyeri Risk Değerlendirme Metodolojisi ve Uygulaması’ konulu sunumunun ardından toplantıya ara verildi. 

 

SUNUMLAR DEVAM ETTİ

Toplantının öğleden sonraki bölümünde YKK Metal ve Plastik Ürünleri İSO Yönetim Sistemleri Uzmanı Seda Sislituna Gürsoy, ‘Kimyasal Maruziyet Risk Değerlendirmesi’ ‘Enerji Verimliliği’, ‘Siyanür Zehirlenmesine Karşı Önlemler ve Maruziyet Sonrası Acil Durum Tedbirleri’ konularında katılımcıları bilgilendirdi. Toplantıda Trexta Deri Mamulleri Resmi ve İdari İşler Müdürü Oktay Tekeş’in ‘İşyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Yapılan Uygulamalar’ konulu bilgilendirmesinin ardından, Deva Holding İş Güvenliği Uzmanı Cemil Bozkurt ve HSE Şefi Bekdaş Songur tarafından ‘İşyeri İş Ekipmanları Risk Değerlendirmesi Metodoloji ve Uygulama’ konulu sunum yapıldı.

 

TOPLANTI SORU-CEVAPLARLA SONA ERDİ

Toplantının son bölümlerinde ise BSH Makine Emniyet Uzmanı Necmi Türer tarafından ‘Preslerde Risk Değerlendirmesi’ konusunda katılımcılara bilgi verildi. Risk Esaslı Alan Teftiş Projesi Son Değerlendirme Toplantısı’nın son sunumunu ise iş başmüfettişi Orhan Ekşi yaptı. Ekşi’nin ‘İSG Uygulamalarında Sistem Kurma’ konulu sunumunun ardından yetkililer, katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

      

 

Haber / Ahmet KARDEŞPınar KORKMAZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10