“Yenilik istemiyorsanız biz de yapmayız”

Kapaklı Belediyesi tarafından, vatandaşların belde ile ilgili sorunlarını daha rahat iletmesi ve çalışmalar hakkında bilgi alması amacıyla düzenlenen 'Halk Toplantıları' devam ederken, Atatürk Mahallesi’

Çerkezköy 11.09.2012 22:10:00 0
“Yenilik istemiyorsanız biz de yapmayız”

 Kapaklı Belediyesi’nin her hafta Salı günü gerçekleştirilen Halk Toplantısı’nın gündemini Kentsel Dönüşüm oluşturdu.

 

MECLİS SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİ

Kapaklı Belediyesi Meclis Salonu’nda dün saat 14.00’da gerçekleştirilen toplantıya Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcıları Adem Sekmen, Aziz Özkan, Mustafa Serat, birim amirleri ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda Başkan Mandalı Kentsel Dönüşüm hakkında açıklamalarda bulunurken, toplantıya katılan Atatürk Mahallesi sakinleri ise bu projeyi kabul etmeyeceklerini belirtti.


 

ORTAM GERİLDİ

Toplantıya katılan mahallelilerin “Biz evlerimizi yaptırdık. Borca girdik. Fakat bu konu hakkında kimse bizi bilgilendirmedi” söylemleri üzerine açıklama yapan Mandalı “Sizler buraya önyargılı gelmişsiniz. Aklınızda ‘Başkan binaları yıkacak, bizi çadıra çıkaracak, mağdur edecek’ düşünceleri var” dedi. Atatürk Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların “Hafta sonu eğlence yaptınız, kızınıza oy istediniz. Peki o eğlenceye Atatürk Mahallesi’nden kaç kişi katıldı? Biz bu konu yüzünden eğlenemiyoruz” sözleri üzerine ortam gerildi. Bir vatandaşın Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’yı savunması üzerine Atatürk Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bu kişiye tepki gösterirken, kısa süreli yaşanan arbedeyi zabıta ekipleri önledi. Tartışmanın kısa sürede sona ermesinin ardından açıklama yapan Mandalı “Lütfen saygılı olalım. Bu konu gerçekten çok hassas bir konudur. Bizleri sükunetle dinlerseniz sevinirim” dedi

 

 

“SON KARARI MECLİS VERECEKTİR”

Kentsel Dönüşüm ile ilgili son gelişmeleri belgelerle anlatan Mandalı “Bazı arkadaşlar vatandaşlarımızı İrfan Başkan evleri yıkacak, size de bir şey vermeyecek. Müteahhitlere peşkeş çekecek şeklinde dolduruyor. Bu konu son olarak oy çokluğu ile komisyona havale edildi. Ekim ayında da Belediye Meclisimiz konuyla ilgili kararını verecektir. Vatandaşlarımızın hassas olan duyguları ile oynamak kimseye yarar getirmez. Ön yargılı yaklaşmaya gerek yok” dedi.

 

“ALKIŞLARLA İSTEMİYORUZ”

Atatürk Mahallesi sakinleri Kentsel Dönüşüm istemezse, projenin yapılmayacağını söyleyen Başkan Mandalı “Bu mahallede oturan vatandaşlarımız rahat olsunlar. Mahallelerine yenilik yapılmasını istemiyorlar ise biz de yapmayız. Ancak biz Belediye olarak teknik verileri Bakanlığa göndermek zorundayız. Bu süre de en geç 5 yıldır. Bu 5 yıldan sonra ise Belediye tamamen devreden çıkacak ve konuyla hükümet ve Bakanlar ilgilenecek” dedi. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın bu konuşması üzerine vatandaşlar ise alkışlar eşliğinde kentsel dönüşüm projesini istemediklerini ifade ettiler.

 

“TAPU VAR AMA MÜLKİYETİ YOKTUR”

Toplantıya katılan bir vatandaşın “50 hektar alan dışında Atatürk Mahallesi’ni neye göre belirlediniz” sorusunu sorması üzerine Başkan Mandalı, Kentsel Dönüşümün 1999 Marmara depreminden sonra çıktığını belirterek “O döneme kadar yapı denetimciler yoktu. Sizler kat mülkiyeti almak için geldiğinizde biz de yapı denetim soruyoruz ancak bu mevcut değil. Yapı denetimlerin yüzde 98’i de eski yapı olduğu için riski göze almıyor. Atatürk Mahallesi’nde oturan vatandaşların da çoğunun sadece tapusu var ama kat mülkiyeti yoktur” dedi.

 Toplantıda kentsel dönüşüm dışında “Kapaklı’da yaşayan engelliler için herhangi bir çalışmanın yapılmadığı” konusu da görüşüldü. Bir vatandaşın “Belediye olarak engelli çocuklar için bir şey yapmayı düşünüyor musunuz” sorusunu yanıtlayan Mandalı, “Son dönemde çıkan yasalar sayesinde engelli vatandaşlarımız için güzel yatırımlar gerçekleşti. Biz de Kapaklı Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımıza sahip çıkıyoruz. Bu güne kadar 50’nin üzerinde akülü ve manüel tekerlekli sandalye verdik. Engelli vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel aktivitelere katılmasını sağlamak amacıyla belediye olarak minibüs aldık. Yerel yönetim olarak engelli vatandaşlarımıza elimizden geldiğince sahip çıkıyoruz” dedi. Belediye Hizmet Binası’nın bir katını engelli vatandaşlara tahsis ettiklerini ancak nüfus artışı ile birlikte bu isteğe cevap veremediklerini ifade eden Mandalı “Erbay Caddesi üzerinde belediyeye ait olan yaklaşık bir hektarlık alanda engelli vatandaşlarımız, dul ve yaşlı kadınlarımız için bir proje çalışmamız var. 2013-2014 döneminde hayata geçirmeyi planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

 

 

KAPAKLI’NIN KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYACI YOK

Toplantıya katılan AK Parti Kapaklı Eski Belediye Başkan Adayı Akın Yılmaz da, Mandalı’nın ‘Vatandaş isterse kentsel dönüşümü gündemden kaldırırız’ söylemi üzerine, ‘Kapaklı’da kentsel dönüşüm gündemden kalktı mı?’ sorusunu yöneltirken, Atatürk Mahallesi dışında hangi bölgelerin kentsel dönüşüm uygulamasına dahil olduğunu sordu.

 

BU BELİRLEME NE ZAMAN YAPILDI?

Meclis komisyonunun bu belirlemeyi ne zaman yaptığını soran Yılmaz “İhale sürecinde bu yer belirleme fiyatlarının bedelini nasıl belirlediniz? Kamuoyunu bu konuyla ilgili bilgilendiriniz ya da diğer mahallelerde kentsel dönüşüm yaptıysanız onları da önümüzdeki hafta halk meclisine bildiriniz. Çünkü, burada yaptığınız açıklamalarla birlikte meclisi ve meclis üyelerini zan altına bıraktınız. Kapaklı’nın kentsel dönüşüme hiçbir zaman ihtiyacı yoktur. 1986 yılında doğmuş bir belediyenin, 2002 yılından itibaren yeni yapılaşma olan bir yerde kentsel dönüşüm olması bize göre mümkün değil. Hükümetimizin, Başbakanımızın bu olayı vurguladığını söylüyorsunuz, kentsel dönüşümü halka açıklar mısınız? Kentsel dönüşüm ne demek oluyor?” ifadelerini kullandı. Yılmaz, kentsel dönüşümün, şehrin görüntüsünü, yapısını bozan, oturulmaya müsait olmayan, çarpık yapılaşma olan, deprem olduğunda yıkılması muhtemel olan binaların yapılmasına ilişkin bir durum olduğunu ifade ederek “Kentsel dönüşümün Kapaklı’nın hiçbir yerine uygun olmadığını düşünüyorum” dedi.

 

“LÜTFEN HALKI MAĞDUR ETMEYİN”

Atatürk Mahallesi’nde düşünülen kentsel dönüşüm projesinin, vatandaşların tepkisinin ardından iptal olduğunu ifade eden Yılmaz “Bir sonraki toplantılara Bahçelievler Mahallesi, İsmetpaşa Mahallesi, İnönü Mahallesi sakinleri de gelir. O zaman almış olduğunuz meclis kararıyla çelişmeyecek misiniz? Daha iki hafta önce almış olduğunuz meclis kararında bu kentsel dönüşüm kararı reddedildi. Ama siz ısrarla yetkinizi kullanarak bunu bir daha mecliste görüşmek üzere komisyona sevk ettiniz. İnanıyorum ki komisyondaki arkadaşlarım Kapaklı’daki yerlerin kentsel dönüşüme uygun yerler olmadığını belirleyecek ve önümüzdeki mecliste de burada talep ret olacaktır. Sizler halkı mağdur etmeyin. Halkı karşınıza almayın, lütfen sağlıklı bir karar alın” ifadelerine yer verdi.

 

“GÖZÜM VARSA ALLAH BURADAN ÇIKMAYI NASİP ETMESİN”

Başkan Mandalı da, Başbakan’ın kentsel dönüşüm ile ilgili söylemlerini anımsatarak “Hem AK Partili olup, hem Başbakanın dediklerine uygun davranmayacaksın. O zaman insanların sağduyuları ile oynamış olursunuz. ‘Kapaklı 2000-2002’den sonra binalaşma başladı’ diyorsunuz. Bu zamana kadar burada yaşayanlar çadırda mı yaşadı? Demek ki Kapaklı ile ilgili net bir bilgiye sahip değilsiniz. Burada da dönüşümle ilgili alınan kararlar meclis üyelerinin oy birliğiyle alındı. Bu da demek oluyor ki her üye dönüşeme ‘evet’ oyu verdi. Ayrıca ihale bir bütündür. Meclis Üyeleri kararı oy birliği ile aldı. Bu meclis kararlarında da var. 36 hektar alan belirlenmiştir. Ondan sonra da ihale süreci başladı. Ayrıca ben sadece alanı belirliyorum. O alanla ilgili tespiti ise Emlak TOKİ yapmaktadır. Kısaca yıkılacak yerleri ben belirlemiyorum, eğer bu alanlarda bir gram gözüm varsa Allah buradan çıkmayı bana nasip etmesin” dedi.

 

 

YILMAZ TAKDİRİ MANDALI’YA BIRAKTI

Toplantıya katılan yüzlerce mahalleli halk toplantısına katılmayan meclis üyelerine tepki göstererek “Demek ki kendileri vatandaşa karşı samimi değillermiş. Eğer samimi olsalardı şuan bu toplantıda olurlardı” dedi. “Eğer meclis bir ay önce kentsel dönüşümle ilgili kararı kabul etseydi tüm vatandaşlar mağdur olmayacak mıydı?” sorusunu soran Akın Yılmaz son olarak bu proje ile ilgili takdiri Başkan Mandalı’ya bıraktı. Yılmaz’ın bu açıklaması karşısında konuşan Mandalı “Size teşekkür ediyorum. Vatandaşın sağduyusu ile oynamak kolay bir şey değildir” diye konuştu.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10