Boğazda mı yaşıyoruz Bağdat’ta mı?

Son iki yıldır rayiç bedellerinin yüksek olmasından dolayı vatandaşların tapu harçlarından yaka silktiğini kaydeden emlakçılar müşterilerinden birçoğunun bu bedeller yüzünden tapudan döndüğ

Çerkezköy 13.09.2012 06:33:00 0
Boğazda mı yaşıyoruz Bağdat’ta mı?

 Çerkezköy Haber - Yüksek tapu harcını ödememek için konutun değerini düşük gösteren alıcıları ve inşaat firmalarını vergi cezası korkusu sardı. Emlakçılar, "gerçek beyan için düşük harç şart" ifadelerini kullandı.

DEĞERİNİN YÜZDE 1,65’İ OLARAK HESAPLANIYOR
Mevcut sistemde tapu harcı olarak talep edilen oran emlak değerinin yüzde 1,65'i olarak hesaplanıyor. 1 milyon liralık konutun gerçek beyan üzerinden gösterildiği taktirde tapu harcı bedeli 16 bin 500 lira olarak hesaplanıyor. Bu bedeli hem alıcının hem de satıcının eşit miktarlarda ödemesi gerekiyor. Bu noktada 1 milyon liralık evin karşılığında devletin kasasına tapu harcı olarak 33 bin liranın girmesi gerekiyor. Ancak 1 milyon liralık evin değerinin 300 bin lira olarak gösterilmesi durumunda alıcının ve satıcının cebinden tapu harcı olarak 4 bin 950'şer lira para çıkıyor ve bu durumda devletin kasasına da 33 bin lira yerine 9 bin 900 lira girmiş oluyor.
 
GECİKME FAİZİYLE İSTENECEK
Bu tür işlemleri yapan kişilere yönelik başlatılan sıkı takip, çapraz kontrolle yapılacak. Maliye satılık ilanına çıkan gayrimenkulleri alıcı gibi arayarak satıcının kaç lira bedel isteyeceğini öğrenecek. Bunun üzerine tapuda belirtilen değerle karşılaştıracak ve bedel arasında ciddi farklılıklar varsa konut satıcısına neden tapuda gerçek değerini göstermediği sorulup ceza kesilecek. Aynı yöntem konut inşa edip satan inşaat firmalarına yönelik de yapılacak. Cezalar ise son 5 yıl gözetilerek gecikme faiziyle birlikte talep edilecek.
 
SIRTIMIZA EK KÜLFET BİNİYOR
Çerkezköy’de yüksek tapu harcını ödememek için çareyi konutun değerini düşük göstermekte bulan konut alıcıları ve bazı inşaat firmalarına emlakçılardan destek geldi. Özellikle Atatürk Caddesi ve civar mahallerde konut yapan bazı inşaat firmaları satışta ödenen tapu harcının yüksek olmasından dolayı konut değerini düşük gösterdiklerini belirtirken inşaat firmasının birden fazla konut satışı yapmasından dolayı izlediği bu yola konut alıcıları da bugüne kadar çok fazla ses çıkarmadı. Kredilerle borç harç içinde ev sahibi olmaya çalıştıklarını kaydeden vatandaşlar, tapu harçlarının yüksek olmasından dolayı sırtlarına bir külfet daha eklendiğini söyledi.
 
TAPUDAN DÖNDÜK
Emlak piyasasının 2008 yılında yaşanan global krizden bu yana can çekiştiğini ifade eden Aygün Emlak sahibi Yaşar Aygün, “Krizin ardından bir de rayiç bedellerine art arda yapılan zamlar işlerimizi durma noktasına getirdi. 2009 yılında Atatürk Caddesi’nde metrekaresi 228.20 TL olan bir yerin değeri, 2012 yılında bin 374 TL oldu. Bu durumdan müşterilerimiz de dert yanıyor. Geçen ay Tepe Emlak mevkiinde özel imara açılan 5 bin 200 metrekare bir arsayı 350 bin TL’ye satacaktık. Alıcıyla anlaştık tapuya gittik. Tapu masrafı 58 bin TL çıkınca müşteri arsayı almaktan vazgeçti. Bunun gibi sayısız olayla karşılaştık. Bu bedeller artık indirilmeli” dedi.
 
 
ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLANDI
Rayiç bedellerinin son 3 yıl içinde 5-6 kat arttığını söyleyen Çerkezköy Emlakçılar Derneği yönetim kurulu üyesi Nihat Macit, “Rayiç bedelleri emlak piyasasını da vurdu. Satılan bir yerin rayiç bedelinin yüksek olduğunu gören müşteriler gayrimenkulü almaktan vazgeçiyor. Biz emlakçılar olarak bu konudaki sıkıntılarımızı sürekli dile getirerek bu konuyu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Arsa rayiç değerlerinin piyasanın üzerinde olması vatandaşı mağdur ediyor. İşlerimiz ayakçı emlakçılar ve piyasadaki durgunluk nedeniyle zaten canlılığını kaybetmişken bir de rayiç bedellerinin yüksek olması elimizi kolumuzu bağladı” diye konuştu.
 
 
2. ELDE FİYAT İKİ KATINA ÇIKIYOR
Belediye tarafından belirlenen rayiç bedellerinin çok yüksek olduğunu ve birçok müşterisinin bu bedeller yüzünden tapudan döndüğünü söyleyen Çitil Kardeşler Emlak işletmecisi Ayhan Çitil, "Tapu harç oranları aşağıya çekildiğinde tüm gayrimenkuller gerçek değerler üzerinden gösterilir. Bedellerin yüksek olması vatandaşları mağdur ediyor. Bu sıkıntı özellikle el değiştiren tapularda daha fazla görülüyor. Sıfır bir dairenin tapu harç bedeli 2 bin TL ise, el değiştiren bir tapunun harç bedeli 4 bin TL’ye kadar çıkıyor. Vatandaş zaten bir ev parasını zor bulurken bir de üstüne tapu harcı çıkıyor" diye konuştu. Rayiç bedellerinde özellikle son iki yıldır gözle görülür artışlar yaşandığını belirten Çitil, bu konuya bir önce bir çözüm getirilerek vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini ifade etti.
 
 
BELEDİYEDEN YETKİ ALINMALI
“İstanbul’da Boğaz’da mı yaşıyoruz Bağdat Caddesinde mi? Önceki gün sanayide 98 metrekare bir arsa için 3 bin 250 TL vergi verdik. Zaten arsanın parasını zar zor denkleştirdim. Ne istiyorlar bizden?” diyerek tapu harç bedellerinin yüksek olduğundan şikayet eden Kenan Keskin, bu bedellerin daha cüzi olması gerektiğini belirtti. Rayiç bedellerinin özellikle son yıllarda artırıldığını kaydeden Keskin, “Türkiye'de 4 yıl önce mülklerin satış bedeli üzerinden alınan harç bedellerinin belirlenmesinde vatandaşın beyanı esas alınırken, bugün konutların satış öncesi rayiç bedelinin belirlenmesi belediyelerin yetkisi altında. Yapılacak bir düzenleme ile rayiç bedel belirleme işi, belediyeler yerine Maliye Bakanlığı tarafından yapılmalıdır'' dedi.
 
 
ALDIĞI BEDEL KADAR HİZMET VERSİN
Çerkezköy’deki gayrimenkul alım-satım oranının Trakya’daki birçok ilçeye oranla daha fazla olduğunu ifade eden Aslan Emlak sahibi Osman Top, “Piyasa çok hareketli olduğu için Belediye de kendisine düşen payı alabilmek adına rayiç bedellerini yükseltti. Böylece hem piyasada belli bir denge sağlandı hem de Belediye kendine rant sağladı. Tapu harçlarını neye göre belirliyorlar? Aldıkları para kadar hizmet veriyorlar mı? 1995 yılından beri emlakçılık sektöründe çalışıyorum. İşlerimiz 2008’deki global krizden sonra ilk defa bu kadar durgunlaştı. Bu durgunlaşmada rayiç bedellerinin yüksek olmasının da etkisi var” şeklinde konuştu.
 
 
Haber / Pınar KORKMAZ

0282 726 91 91
0282 747 65 10