Maaşları düşük gösterenler yandı

Maaşları düşük gösterilerek, düşük prim yatırılan özel okul öğretmenlerinin mağduriyetini gidermek için SGK tarafından başlatılması planlanan çalışma kapsamında kurum, yeni dönemde

14.09.2012 20:32:00 0
Maaşları düşük gösterenler yandı

Çerkezköy Haber- SGK tarafından önce özel okullara öğretmen maaşlarını belirlenen rakamların altında bildirmemeleri konusunda uyarı yapılacağını bildiren yetkililer, uyarıyı dikkate almayanlardan eksik primlerin aylık yüzde 2 prim faiziyle birlikte SGK’ya yatırmalarını isteyeceklerini kaydettiler.

 

MAAŞ 2 BİN 200 TL’NİN ALTINA DÜŞMEYECEK

SGK’nın, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 9. maddesinde yer alan “Okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmî okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez.” hükmüne istinaden başlatılması planlanan çalışmalar neticesinde, maaşları düşük gösterilen öğretmenlerin mağduriyeti giderilecek. Yeni dönemde okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okullarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin maaşları, kıdemlerine göre 2 bin 200 ile 2 bin 800 liranın altında olamayacak.

 

10 YIL GERİYE GİDİLEREK FAİZ İSTENECEK

Hazırlanan projenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, SGK tarafından önce özel okullara öğretmen maaşlarını belirlenen rakamların altında bildirmemeleri konusunda uyarı yapılacağını bildiren yetkililer, bu bildirime uyan okullar için, herhangi bir ihbar-şikayet olmaz ise, ‘denetim’ yapılmayacağını kaydetti. Uyarıyı dikkate almayanların ise denetime tabi tutulacağını belirten yetkililer, “10 yıl geriye kadar gidilebilecek bir denetim yapılacak. Denetim sonucunda sigorta prim bildirimleri bu rakamın altında olan öğretmenler için o okuldan, eksik primlerin aylık yüzde 2 prim faiziyle birlikte SGK’ya yatırılması istenecek” bilgisini verdi.

 

112 BİN 800 TL CEZA

Eksik prim yatırılan her ay için asgari ücretin iki katına kadar ‘ceza’ kesilebileceğini ifade eden yetkililer, “Örneğin bir matematik öğretmeninin maaşı 5 yıl boyunca asgari ücretten gösterilmişse; priminin öncelikle devlette çalışan 5 yıllık matematik öğretmeninin maaşına yükseltilmesi istenecek. Geçmişe dönük 5 yıllık prim farkı, aylık yüzde 2 faiziyle birlikte SGK’ya yatırılacak. Her bir ay için uygulanacak 2 asgari ücret tutarı olan bin 880 TL, 60 ayla çarpılarak; 112 bin 800 TL ceza kesilecek” ifadelerini kullandılar.

 

MESLEK KODLARI HAZIRLANIYOR

Bununla birlikte SGK tarafından, 5 bin 400 mesleğe ilişkin ‘meslek kodları’ hazırlandığı ve bundan sonra sigortalılık bildirimlerinin bu kodlara göre yapılması için yasal düzenleme hazırlandığı açıklanırken, taslağın yasalaşmasından sonra tüm iş yerlerinin, sigorta bildirimlerini SGK’ya meslek kodlarına göre yapacağını ifade edildi. “Böylece o işyerinde hangi meslekte kaç kişinin çalıştığını görebileceğiz” diyen yetkililer “Örneğin bir okulda kaç öğretmen, kaç temizlik görevlisi, sekreter olduğunu görerek, bildirimin gerçek ücretler üzerinden olup olmadığını anlayabileceğiz” dedi.

 

Haber / Pınar KORKMAZ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10