Yaşlılar ve çocuklar dikkat!

Çerkezköy 2 No’lu Sağlık Ocağı Toplum Sağlığı Hekimi Özcan Onat, mevsim değişikliklerinde nelere dikkat edilmesi ve nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı. Dr. Onat, gün içindeki ısı farkl?

Çerkezköy 14.09.2012 20:32:00 0
Yaşlılar ve çocuklar dikkat!

Çerkezköy Haber -  Geçiş mevsimlerinde en sık karşılaşabilecek hastalıkların grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatüre gibi üst ve alt solunum yollarına ait hastalıklar olduğunu söyleyen Çerkezköy 2 No’lu Sağlık Ocağı Toplum Sağlık Hekimi Özcan Onat, bu aylarda dengeli beslemenin önemini vurguladı.

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLAR

Gün içindeki ısı farklılıklarından dolayı, uygun korunma önlemleri alınmazsa, tekrarlayan ve uzun süren solunum yolları hastalıklarına yakalanma sıklığının arttığını belirten Dr. Özcan Onat, bunun en önemli nedeninin ısı farkıyla kişinin zayıflayan bağışıklık sisteminin bakteri ve virüs hastalıklarına açık hale gelmesi olduğunu ifade etti. Genellikle basit bir soğuk algınlığının nedeninin virüsler olduğunu belirten Özcan Onat, bu durumda antibiyotik tedavisine gerek olmadan 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşme sağlandığını, klinik şikayetlerde kötüleşme durumunda ise mutlaka hekime başvurulması gerektiğini vurguladı.

 

İŞ GÜCÜ KAYBINA YOL AÇAR

Solunum yolu hastalıklarının sıklıkla burun akıntısı, öksürük, aksırık, boğaz ağrısı, halsizlik, bazen de ateşle görüldüğünü söyleyen Dr Onat, öksürük, aksırıkla havaya saçılan damlacıklar yoluyla hastalıkların çok hızlı bulaştığını kaydetti. “Vücut direnci düşük kişilerde basit bir soğuk algınlığı bile bronşit ve zatüreye ilerleyen bir seyir izleyebilir” diyen Dr Onat, “Aynı zamanda ciddi bir iş gücü kaybına da yol açabilir. Bu durum en çok yaşlı ve çocukları etkilediğinden risk grubundaki kişilerin daha dikkatli olmaları, özellikle bu dönemlerde kapalı, klimalı, havalanması iyi olmayan yerlerden kaçınmaları, düzenli uyku ve beslenmelerine dikkat etmeleri, bol su içmeleri, sigaradan kaçınmaları önerilir” diye konuştu.

 

KAFAİNDEN UZAK DURUN

Özellikle A, C, E vitaminleri ile beta karoten, selenyum ve çinkodan zengin brokoli, karnabahar, lahana, biber, enginar, ıspanak, havuç, maydanoz, tere, sarımsak; meyvelerden ise portakal, mandalina, kivi, elma, limon bol miktarda tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Onat, “Her sebze ve meyve kendi mevsiminde tüketilmelidir. Bununla birlikte kırmızı et, yumurta, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez her gün alınmalıdır. Kahve, kola gibi kafeinli içeceklerin kullanımını da azaltmakta kesinlikle fayda vardır” ifadelerini kullandı.

 

 

Haber / Pınar KORKMAZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10