Karadeniz usulü dalga sörfü

Tekirdağ, Doğa Sporları ve Havacılık Kulübü Başkanı Kadir Aksoy, adının “Viya Kapma” olduğunu söylediği ve kendilerinin imal ettiği tahtayla dalgalara meydan okudu. Aksoy;”Karadeniz bölgesinde de

Tekirdağ 23.09.2012 17:15:00 0
Karadeniz usulü dalga sörfü

 Çerkezköy Haber – Kendisi de aslen Karadenizli olan Tekirdağ Doğa Sporları ve Havacılık Kulübü Başkanı Kadir Aksoy, dedesinden ve babasından gördüğü ve unutulmaya yüz tutmuş bölgede ‘Viya Kapma’ adını verdikleri dalga sörfünü tanıtmak için çalışma başlattı. Dedesinden gördüğü yöntemlerle marangozhanede tahtadan dalga sörfü yapan Aksoy, dalgalı havalarda Tekirdağ sahillerinde dalgalar üzerinde gösteri yaparak Viya Kapma’yı tanıtıyor.

 

 

ATASI “VİYA KAPMA”DIR

Karadeniz usulü dalga sörfünün 150 yıl önceye dayandığını belirten Aksoy, Trabzon, Ordu, Giresun ve Artvin’nde yıllar önce Viya Kapma adı verilen dalga sörfünün yarışmalarının yapıldığını söyledi. Viya Kapma’nın bir ata sporu olduğunu iddia eden Aksoy, “Viya Kapma Karadeniz’de 20- 25 yıl önce babalarımızdan dedelerimizden öğrendiğimiz unutulan bir su sporudur. Tekirdağ Doğa Sporları Derneği olarak unutulan bu ata sporunu yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. O yüzden bütün gençleri bu spora davet ediyoruz. Ben bu tahtanın yapımını babam ve dedemden gördüm. Bu tahtalarla dedelerimiz dalgada yarışma yapardı. Dalgada en uzun mesafe giden veya en hızlı kıyıya varan, yarışmayı birinci tamamlardı. Günümüzde bu spor unutulmuş durumda. Ata sporumuzu yaygınlaştırmak için çalışma başlattık. Gençlerimize bu sporu öğreteceğiz. Yerel yöneticilerimizden ata sporumuzla ilgili destek bekliyoruz. Snowboard’un atası lazbord olduğu gibi dalga sörfünün atası da Viya Kapma’dır. Bu unutulduğu için kimse bunu bilmiyor” dedi.

 

Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10