Öğrencilere sağlıklı beslenme önerileri

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, öğrencilerin sağlıklı beslenmesi konusunda basın açıklaması yapıldı.

Tekirdağ 26.09.2012 20:39:00 0
Öğrencilere sağlıklı beslenme önerileri

 ALIŞKANLIKLARI BU YAŞLARDA EDİNİRLER

Öğrencilerin okula başladıkları bu günlerde aile büyüklerinin daha önceden olduğu kadar öğrencilerle birlikte olamadığını belirten yetkililer “Okul çağı çocukları, hayatları boyunca sürdürecekleri alışkanlıkları bu yaşlarda edinirler. Onların sağlıklı büyümesi, iyi beslenmesi ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazanması için bu dönem çok önemlidir. Okul dönemiyle çocuk dış dünya ile tanışır. Çevresini, arkadaşlarını gözlemleyerek kendi tercihlerini yapmaya başlar. Günün büyük bir bölümünü okulda, evden uzakta geçirdiği için başka insanlar onların besin seçiminde önemli rol oynar. Bu yaş çocuğu için öğretmeni, ebeveyninden daha önde gelen bir bilgi kaynağıdır. Öyleyse çocuklarımıza sağlıklı beslenmeyi, doğru seçimler yapabilmeyi öğretmek için okullara, öğretmenlere ve tabi ki diyetisyenlere çok büyük görev düşmektedir” dedi.

 

OYUN HALİNE GETİRİN

Çocukların sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olurken bir takım unsurların göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden yetkililer “Tüm besinler büyüme ve gelişme için farklı besin öğelerine sahiptir. Sağlık için iyi olan tek bir besin yoktur. Öğrencilerin tüm besinlerden faydalanmaları sağlanmalıdır. Çocuğun sevmediği besinler mutlaka olacaktır. Ancak onun sevebileceği şekillerde sunup besinle tanışması, sevmesi sağlanabilir. Her yaş grubunun besin ihtiyacı farklıdır, 6-12 yaş grubu çocuklar yılda ortalama 5 santimetre kadar uzar, 2,5 - 3 kilogram kadar kilo alırlar. Büyüme için gerekli olan ihtiyacı mutlaka göz önünde bulundurmak gereklidir. Fazlası çağımızın sorunu şişmanlığa yol açabilir. Israra gerek yoktur. Çocukların iştahı ve besin tercihleri günden güne değişebilir. Az yeme, bir dönem bir besin grubuna takılma, bazı besinleri reddetme damak tatlarını test ettiğinin bir işaretidir. Çocuklar tüm alışkanlıkları olduğu gibi beslenme alışkanlıklarını da çevresini izleyerek, taklit ederek şekillendirir. Dolayısıyla çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini istiyorsanız önce siz sağlıklı beslenmeye başlamalısınız. Tüm çocukların 4 temel besin grubundan belirli ölçülerde tüketmesi gerekir.(1-Süt ve süt ürünleri grubu,2- Et-yumurta-kurubaklagil grubu 3- Sebze ve meyve grubu 4- Ekmek ve tahıl grubu ).Okul çağı çocuğun ortalama olarak günlük kalori ihtiyacı 1800-2200 kaloridir. Çocuklarınızın sebze yemesini istiyorsanız öncelikle siz yetişkinler günde 4-5 porsiyon sebze yemeğe özen gösterin. Çocuğunuzun favori yemeklerine sebzeler ekleyin.(Örneğin; makarnasına peynir rendesi ya da küp küp doğranmış sebze parçaları, spagetti sosuna havuç rendesi ilave edebilirsiniz. Köftesine kabak rendesi ekleyip pişirebilirsiniz.) Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve çocuğunuzun okul başarısını etkileyen en önemli faktördür. Bu nedenle çocuklarınızı her sabah düzenli kahvaltı yapmaları konusunda teşvik edin. Çocuklarınızın kemik gelişimi için çocuklarınıza günde 2 su bardağı süt içirin. Çocuklarınızı düzenli olarak bir spor dalıyla ilgilenmesi konusunda teşvik edin. Çocuklarınıza kola, gazoz yerine ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu gibi faydalı içecekler verin. Sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi eğlenceli bir oyun haline getirin” diye konuştu.

 

OKUL BAŞARILARI DAHA YÜKSEK OLUR

Yeterli ve dengeli beslenen çocukların okul başarılarının,  yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklara göre daha yüksek olduğunu ifade eden yetkililer “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın okulda daha başarılı ve sağlıklı olmaları için yeterli ve dengeli beslenmenin elzem olduğunu unutmayalım” dedi.

 

Haber / Sevim BOZKURT

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10