Üniversiteliler için meclis araştırması istedi

CHP Parti Meclis Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, üniversite öğrencilerinin barınma ile ilgili sorunlarının araştırılması, bu sorunlarla ilgili problemlerin önceden tespit edilerek kalıcı Ã

Tekirdağ 28.09.2012 21:24:00 0
Üniversiteliler için meclis araştırması istedi
EĞİTİM HAKKININ AYRILMAZ BİR PARÇASI
Barınmanın eğitim hakkının ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Yüceer, “Yıllardır gerek hükümet gerekse kurumlar tarafından kalıcı çözümler üretilmeyen barınma konusu öğrencilerimizin de en büyük sorunlarından bir tanesidir. Ülkemizde hemen her yıl çok sayıda yeni üniversite açılmasına rağmen aynı oranda öğrenci yurdu yaptırılmaması, öğrencilerin kalacak yer konusunda büyük sıkıntı çekmelerine neden olmaktadır. Gerekli alt yapı ve fiziki koşulları tam olarak hazırlanmadan önce devlet üniversitelerinin sonrasın da ise YÖK’ün de verdiği destekle vakıf üniversitelerinin sayısı hızla artmıştır. Öğrenci ve üniversite sayılarının hızla artmasına karşın ne yazık ki yurt sayıları arttırılmamıştır” dedi.
 

BİNLERCE ÖĞRENCİ BARINMA SORUNU YAŞIYOR

Üniversiteyi kazanan binlerce öğrencinin barınma sorunu yaşadığını ifade eden Yüceer, “Yıllardır aileleri ile birlikte yaşayan ve kazandıkları okul nedeniyle başka bir şehre gitmek zorunda kalan öğrencilerimizin aileleri, çocuklarının kayıt sırasında hangi amaca hizmet ettiği bilinmeyen vakıflar tarafından kandırılarak tarikatların tuzağına düşürülme korkusuyla, büyük bir tedirginlik yaşamaktadırlar. Kredi Yurtla Kurumuna bağlı yurtların kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle yer bulamayan çoğu üniversiteli; üniversite yurtları, özel yurtlar ve ev kiralama seçeneklerinden birine yönelmek zorunda kalmaktadır. Fakat bu tercihler de ancak maliyeti karşılayabilmek koşuluna bağlı olmakla birlikte ailelere ek bir maliyet anlamına da gelmektedir” dedi.
 

ÜCRETSİZ OLARAK SUNULMALIDIR

Barınma hizmetinin tüm üniversitelilere eşit koşullarda, parasız yararlanacakları bir hak olarak sunulması gerektiğini vurgulayan Yüceer, “Üniversitelerin kuruluş yasasının içerisine yurtlarla ilgili madde konulmalı, barınma sorunu üniversiteler kurulurken çözülmelidir. Üniversitelilerin barınma sorununun çözülmesi için öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak biçimde yeni yurtların yapımına başlanmalı, üniversite yurtları parasız olmalı, özel yurtlar kamulaştırılmalı, yeni yurtlar yapılana dek öğrencilere kira yardımı yapılmalıdır. Yurtlarda tüm hizmetler ücretsiz olarak sunulmalıdır” diye konuştu.
 

Haber / Cihangir ARIK

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10