Köy Kanunu’nda değişiklik teklifi

CHP Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 07/04/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi sundu.

Tekirdağ 1.10.2012 20:26:00 0
Köy Kanunu’nda değişiklik teklifi

 GEREKEN DESTEK SAĞLANMALIDIR

Candan Yüceer, değişiklik gerekçeleri ile ilgili şunları söyledi: “Köylerde yaşayan, tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimini sağlayan yurttaşlarımızın çok sayıda sorunu bulunmaktadır. Her geçen gün artan mazot, gübre ve tohum fiyatlarına karşın üreticimize yeteri kadar tarım desteklemesi verilmemektedir. Bu da üretimin yapılamamasına neden olmaktadır. Son noktada, kendi kendine yeten birkaç ülkeden biriyken samanı dahi ithal eden bir ülke konumuna geldik. Çok sayıda sorunla karşı karşıya olan çiftçilerimizin ev sahibi olması konusunda önünde hiçbir engel olmamalıdır. Bu sosyal devlet ilkesinin en temel gereklerinden biridir. Ve devlet bu konuda yurttaşlarına gereken desteği sağlamalıdır”

 

 5 YIL ŞARTI MAĞDUR EDİYOR

07/04/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun Ek 13’üncü maddesinin köyde yaşayan yurttaşlara kolaylık sağladığını ifade eden Yüceer, “Ancak ilgili maddede verilen arsalara 5 yıl içerisinde bina yapılması zorunluluğunun getirilmesi zaten güç koşullarda geçinen köylülerin mağduriyetine neden olmaktadır. Yeterli desteklemeyi alamayan ve bu nedenle bankalardan aldığı krediyi dahi ödeyemeyen köylülerin 5 yıl içerisinde aldıkları arsalara bina yapabilmeleri bu şartlarda gerçekle bağdaşmamaktadır. Bu konuda köylüye yardımcı olunması ve yol gösterilmesi gerekmektedir. Değerli taşlardan vergi almayan, lüks yat sahiplerinin mazotlarını vergilendirmeyen anlayıştan köylüye sahip çıkan anlayışa yol almak gerekmektedir” dedi. 

 

EK SÜRE TANINMIŞ OLACAK

Sürenin uzaması ile 5 yıl içerisinde ev yapamadıkları için arazilerinin ellerinden alınması neticesinde köylülerin yaşayacağı mağduriyetin giderilmiş olacağını ve köylünün aldığı araziye ev yapabilmesi için yeterli sürenin de tanınmış olacağını ifade eden Yüceer “Bu da üretici olarak zaten birçok sorunla ve mağduriyetle karşı karşıya kalan köylünün bir nebze de olsa rahatlamasına yardımcı olacaktır” diye konuştu. Yüceer, kanundaki 5 yıl şartının 15 yıla çıkarılması için kanun teklifi sundu.

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10