Kadavra sıkıntısı had safhada

Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Taşkınalp, fakültede öğrencilerin eğitimi için yenisini bulamadıkları için 5 yıldır aynı kadavranın kullan

Bölgede Gündem 3.10.2012 20:47:00 0
Kadavra sıkıntısı had safhada

 5 YILDIR AYNI KADAVRA KULLANILIYOR

Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi kendi fakültelerinde de kadavra sıkıntısı yaşandığını belirten Taşkınalp, son 5 yıldır yeni kadavra bulamadıkları için öğrencilere aynı kadavralar üzerinden eğitim verdiklerini ve bunlara gözü gibi baktıklarını söyledi. İyi doktor olmak için anatominin iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Taşkınalp, “İyi anatomi için de kadavra olmazsa olmazlardan. Maalesef tüm Türkiye'de kadavra sıkıntısı hat safhadadır. Bağış olayını gündeme getirmek istiyoruz. Bugün Avrupa'nın birçok tıp fakültesinde anatomi derslerinde kadavra çok sayıda açılıyor. Örneğin Almanya'da yılda 40- 50 yeni kadavra açılıyor. Ama Almanya'da 100- 150 kadar bağış kadavrası oluyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi kurulduğundan bu yana yani 25 yılda bir adet kadavra bağışı oldu” dedi.

 

KAÇAK CESETLERİ KADAVRA OLABİLİR

Edirne'nin sınır kenti olması nedeniyle özellikle Avrupa ülkelerine gitmek isteyen çok sayıda kaçağın bu yolda hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Taşkınalp, “Edirne sınır kenti, Avrupa ülkelerine gitmek isterken çok sayıda kaçak nehirlerde boğularak ölüyor. Kimsesiz olanları mezarlığa gömmek yerine eğitimde kullanılmak üzere fakültemize verilmesini isteyeceğiz. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı ile temasa geçeceğiz. Tüm Trakya'nın ihtiyacını giderebilir. Birçok ilde bunların uygulama örnekleri var. Şu anda bizde 5 senedir kullandığımız kadavralar var. Yenisi olmadığı için formollü havuzlarda tutuyoruz. O sıvı çürümeyi engelliyor ama kullanımdan dolayı zaman içerisinde kaslar parçalanıyor, damarlar ve sinirler kopuyor. Normalde bir senelik eğitimlerde kullanılması gerekiyor. Kadavra imkanı olmadığı zamanlarda maketler kullanıyoruz” dedi.

 

“GÜNAH DEĞİL”

Diyanet tarafından kadavra bağışlanmasının günahı olmadığına ilişkin bir çok duyurunun yapıldığını söyleyen Taşkınalp, “Sıkıntıyı giderecek tek sistem bağış” diye konuştu.

 

Haber / Cihangir ARIK 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10