Sapla samanı birbirine karıştırıyorlar

Son dönemlerde Kapaklı’da tartışmalara neden olan Kentsel Dönüşüm Projesiyle ilgili Milliyetçi Hareket Partisi Kapaklı Belde Başkanı Hayri Varol da açıklama yaptı.

Çerkezköy 3.10.2012 20:47:00 0
Sapla samanı birbirine karıştırıyorlar

 BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Milliyetçi Hareket Partisi Kapaklı Teşkilatı olarak yaşanan tartışmaları yakından takip ettiklerini ve teşkilat üyeleri ile birlikte değerlendirmede bulunduklarını ifade eden Varol “Gördüğümüz kadarıyla iktidar partisinin temsilcilerinin ve bazı meclis üyelerinin bir bardak suda fırtına kopardıklarına şahit olmaktayız. Taraflardan bazılarının Kentsel Dönüşüm Yasasının 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun çerçevesinde 16 Mayıs 2012’de çıkarıldığını söylediklerini okuduk. Bilerek yada bilmeyerek doğruyu söylememektedirler. Öncelikle Kentsel Dönüşüm Yasası diye bir yasa yoktur ve dolayısıyla olmayan bir yasayı tarih vererek varmış gibi göstermek çabası manidardır” dedi.

 

“2005 YILINDA MEVCUT HÜKÜMETÇE VERİLMİŞTİR”

Kentsel Dönüşüm ve gelişim alanı tanımının 2005 yılında çıkartılan 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 73. maddesinde yer aldığını ifade eden Varol “Bu maddeye göre belediyeler, meclis kararı ile konut alanları, sanayi alanları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilir. Buna göre bu yetki belediyelere 2005 yılında mevcut hükümetçe verilmiştir. Burada yapılan tartışmaların ve söylenenlerin gerisi hedef saptırma, kafaları karıştırma ve belediye başkanını köşeye sıkıştırma girişiminden başka bir şey değildir. Kaldı ki projenin en başında beraber hareket ettikleri herkesçe bilinmektedir. Biz bunu ciddiyetten, yönetim sorumluluğundan uzak ve gayri ahlaki buluyoruz” dedi.

 

“HEDEF ŞAŞIRTIYORLAR”  

16 Mayıs 2012’de çıkarılan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun amacının afet altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları olduğunu ifade eden Varol “ Konuya muhalefet eden meclis üyesi arkadaşlar sapla samanı birbirine karıştırmaktadırlar.5393 sayılı belediye kanunun 73.maddesindeki kentsel dönüşüm ve gelişim alanı yetkisi ile 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun benzerlik taşısa da ayrı kanunlardır. Öyle sanıyoruz ki buradaki bir amaçta kanunları birbirine karıştırarak mevcut hükümetin çıkardığı yasaya oluşacak tepkileri hedef şaşırtarak savuşturma taktiği izleniyor” diye konuştu.

 

“TAKDİRİ KAMUOYUNA BIRAKIYORUZ”

Araştırma ve incelemeler sonucunda Kapaklı Belediye Meclisinin 4 Mart 2011’de oy birliğiyle aldığı kararın 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 73.maddesince alınan karar olduğunu gördüklerini ifade eden Varol “Bu kararın 6306 sayılı kanunla alakası görülmemektedir. Bu karar oy birliğiyle alınmıştır. Acı olan şu ki; meclis üyeleri oy birliğiyle ile nasıl bir karar aldıklarının farkında bile değillerdir. Bunun yorumunu ve takdirini kamuoyuna bırakmaktayız” ifadesini kullandı.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10