Güven Bir OSGB hizmete girdi

Güven Bir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, Atatürk Caddesi No: 120/22’de hizmete açıldı.

Çerkezköy 9.10.2012 19:36:00 0
Güven Bir OSGB hizmete girdi

 AMACIMIZ YENİ BİR VİZYON YARATMAK

Güven Bir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi olarak amaçlarının Tekirdağ bölgesinde iş sağlığı ve iş güvenliği anlamında yeni bir vizyon yaratmak olduğunu söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan emekli İş Başmüfettişi Mehmet Ali Metinyurt, “Bu birim benimle birlikte Özel Optimed Hastanesi, Dr. Ali Çolak, İstanbul Bir Mühendislik ortaklığında kuruldu. İşyeri hekimliği, iş güvenliği uzmanlığı, periyodik teknik kontroller, ağır işlerde çalışabilir raporları ve işe giriş tetkikleri ile alakalı hizmet veriyoruz” dedi. Birimin çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Metinyurt, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 30 Haziran’da yürürlüğe girdiğini söyledi.

 

BİR DEVRİM OLDU

Uzun zamandır beklenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 30 Haziran’da yürürlüğe girdiğini, bazı maddelerin ise 2013’te yürürlüğe gireceğini ifade eden Metinyurt “İş Sağlığı ve Güvenliği alanında sanki bir devrim oldu. Çünkü bütün işler ve işyerleri ile çalışan herkes yasa kapsamına alındı.İSG ile birlikte artık yepyeni bir döneme girdik. Şimdiye kadar İş Yasası’nın içinde onun küçük bir bölümünü oluşturan ve birçok tüzük ve yönetmelikten oluşan İSG mevzuatı artık müstakil bir yasa haline geldi” dedi.

 

DÜNYA 3’ÜNCÜSÜ, AVRUPA BİRİNCİSİ

Türkiye’de her gün 172 iş kazasının meydana geldiğini, bunlardan 4’ünün ölümle sonuçlandığını ifade eden Metinyurt, “Maddi kayıp da yılda yaklaşık 8 milyar TL civarındadır. Dünyada ise her gün 1 milyon is kazası olmakta ve 1000’e yakın çalışan hayatını kaybetmektedir. Bu bakımdan ne yazık ki biz, dünya 3’üncüsü, Avrupa 1’incisiyiz” diye konuştu.

 

İSG HİZMETLERİNE ULAŞMAK DAHA KOLAY

Bu yasa ile artık İSG hizmetlerine ulaşmanın daha kolay olduğunu söyleyen Metinyurt “İşyerleri ya bünyelerinde iş yeri hekimi ya da iş sağlığı güvenliği uzamnı bulunduracak ya da Bakanlıktan yetkili ve bu konuda yeterli bilgi, kadro ve donanıma sahip bir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nden hizmet satın almak suretiyle üstelik de daha az bir maliyetle İSG hizmetlerini yürütebilecek” dedi.

 

10’DAN AZ ÇALIŞANI OLANLARA DEVLET DESTEĞİ

Şuanda yasanın 50’nin üzerinde çalışanı olan işyerlerini kapsadığını, Haziran 2013’ten itibaren 50’nin altında çalışanı olan işyerlerinin de yasa kapsamına alınacağını belirten emekli İş Başmüfettişi Mehmet Ali Metinyurt, 10’dan az çalışanı olan işyerlerinin OSGM’den hizmet satına alacağını ve hizmetin parasının da devlet tarafından karşılanacağını söyledi.50’nin altında çalışanı olanların bu hizmeti OSGM’den satın alabileceğini ifade eden Metinyurt “50-500 arası çalışanı olan işyerleri ise bu konuda serbest bırakılmışlardır. Bu tür işyerleri İSG Hizmetlerini ya bir İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi kurmak ya da Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nden hizmet satın almak yoluyla yerine getirecekler” dedi.

 

2013’TE TÜM İŞYERLERİ YASA KAPSAMINA ALINACAK

Güven Bir OSGM olarak bünyelerinde işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanları istihdam ettiklerini söyleyen Metinyurt, “İşyerlerine iş yeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı gönderiyoruz. Arkadaşlarımız çalışmaları Bakanlığın istekleri doğrultusunda yerine getiriyor” dedi. 2013 yılında tüm işyerlerinin yasa kapsamına alınacağını ve bu nedenle OSGM’lerin sayısının artması gerektiğini ifade eden Metinyurt, sanayisi ile Türkiye’de önemli bir yere sahip olan Çerkezköy’deki iş kazalarını da değerlendirdi.

 

ÇERKEZKÖY’DE İŞ KAZALARI

Çerkezköy’deki fabrikaların genellikle İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda duyarlı olduğunu ifade eden Metinyurt, “Çerkezköy, Türkiye’de iş kazalarının en az yaşandığı bölgelerden biri. Fabrikaların çoğu büyük olduğu için bu konuda duyarlılar. Türkiye geneli ile kıyasladığımızda Çerkezköy’deki iş kazaları çok değil” dedi.

 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10