En önemli sorun açlık ve yetersiz beslenme

Namık Kemal Üniversitesi Malkara Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Taşan, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Tekirdağ 15.10.2012 19:02:00 0
En önemli sorun açlık ve yetersiz beslenme

 AMAÇ KAMU BİLİNCİNİ ARTIRMAK

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim tarihini “Dünya Gıda Günü” olarak belirlediğini anımsatan Taşan “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ilk kez 16 Ekim 1945 tarihinde kutlanmaya başlanan Dünya Gıda Günü; günümüzde 150’den fazla ülke tarafından kutlanmaktadır. Bu önemli günün gayesi; gıda güvenliği konusuna dikkat çekmek, aç insanları korumaya yönelik olarak çeşitli kaynakları harekete geçirmek ve en önemlisi ise kamu bilincini arttırmaktır” dedi.

 

KRONİK AÇLIK VE YETERSİZ BESLENME

Dünya Gıda Günü dolayısıyla çeşitli aktiviteler yürütülerek gıda üretimi-tüketiminde ve beslenmedeki sorunların tartışıldığını ifade eden Taşan “Yaşadığımız dünyanın en büyük sorunları kronik açlık ve yetersiz beslenme konularıdır. Bu sorunların temelinde gıda üretimi-tüketimindeki yetersizlik, dengesizlik, bilgisizlik, ekonomik zorluklar, kontrolsüz nüfus artışı, tarım alanlarının daralması ve temiz su kaynaklarının azalması gibi nedenler yatmaktadır. Dünyada bir yandan aşırı üretim-tüketim ve sonucunda obezite ile israf konuları önemli bir sorun teşkil ederken, son verilere göre yaklaşık olarak 1 milyar insan kronik açlık çekmekte veya yetersiz beslenmektedir. Dünyamızın pek çok ülkesinde, özellikle belirli coğrafyalardaki insanlar açlıktan ölmekte veya yetersiz beslenmeye bağlı olarak da hasta olmaktadır. Açlıkla ve yetersiz beslenme ile mücadelede çözüme ancak gıda maddeleri üretiminin yeterli seviyelere çıkarılması, kaynakların daha akılcı değerlendirilmesi, israfın önlenmesi, adaletli gelir paylaşımının sağlanması ve arz-talep ilişkisinin bilimsel verilerle ortaya konulması ile ulaşılabilir” açıklamasını yaptı.

 

KUTLAMA GÜNÜ DEĞİL, ÇÖZÜM ÜRETME GÜNÜ

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün, ülkemizde ve dünyamızda yaşayan aç ve yetersiz beslenen insanlara sahip çıkmanın önemini hatırlattığını ifade eden Taşan “Dünya Gıda Günü kutlama günü değil, sorunları belirleme ile sebeplerini araştırma ve çözüm süreçlerine katkıda bulunma günüdür. Açlık ve yetersiz beslenme ile mücadelede hepimiz üzerimize düşen sorumluluklar konusunda bilinçli olmalı ve özveri ile bu sorumlulukları yerine getirmeliyiz” dedi.

 

Haber / Türker ÖZKAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10