Günümüz Türkiyesi’nin durumunu ortaya koyuyor

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Eğitim Sekreteri Nejdet Ertürk, Nutuk’un okunmasının 85. yılı dolayısıyla açıklama yaptı.

Çerkezköy 15.10.2012 19:02:00 0
Günümüz Türkiyesi’nin durumunu ortaya koyuyor

 OKUMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ

Dün saat 17.30’da parti binasında açıklama yapan Ertürk, “Atatürk’ün Büyük Nutku’nun, CHP’nin 15-20 Ekim 1927 günlerinde toplanan 2. Kurultayı’nda okunmasının 85. Yıldönümünde Atatürk’ü anlamayanların Nutuk’u bir kez daha okumalarını tavsiye ediyoruz. Atatürk, 15-20 Ekim 1927 günlerinde, TBMM toplantı salonunda, öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere, altı gün süre ile, her gün iki toplantıda konuşmuş ve Nutuk’un tamamı 36 saat 31 dakikada okunmuştur. Büyük Nutuk’un olaylar bakımından kapsamı 19 Mayıs 1919 – 20 Ekim 1927 Dönemi içinde geçmiş olaylardır. Nitekim Atatürk de “Dokuz senelik icraatımız” demek suretiyle bunu teyit etmektedir” dedi.

 

TARİHİ BİR BELGE

Nutuk’un, Türk Kurtuluş Savaşı’nın hangi tarihsel koşullarda nasıl başladığını, Türkiye’yi yok edip parçalamak isteyen düşmanların nasıl yenildiğini, Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu, bu gelişmelere karşı çıkanların nasıl engellendiğini anlatan çok önemli bir tarihi belge olduğunu ifade eden Ertürk “Cumhuriyetin bu dönemle ilgili en temel resmi tarih kaynağı niteliğindedir. Atatürk Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte düşebileceğimiz tehlikeleri önceden sezmemiz için alınacak derslerden söz etmektedir” diye konuştu.

 

TARİH YAZMAK, TARİH YAPMAK KADAR ÖNEMLİDİR

“Tarih yazmak, tarih yapmak kadar önemlidir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır” diyen Atatürk’ün kendisinin de tarihi yapan kişilerden biri olarak tarih yazmanın önemini bildiğini ifade eden Ertürk “Atatürk zaman zaman kendisine ve yaptıklarına karşı duyulan inançsızlıklarla da mücadele etmiştir. Nutuk başarıya ulaşan bir liderin kendine inanmayanlardan bir hesap sorduğu ve haklılığının kanıtlarını tarihe mal ettiği bir belgedir” dedi.

 

NUTUK’TAN ÇIKARMALARI GEREKEN BÜYÜK DERSLER VAR

Nutuk’ta Türk milletinin emperyalizme karşı bağımsızlık savaşının ve monarşiye karşı milli egemenliğe dayanan mücadelenin neden, nasıl, hangi şartlarda ve hangi amaçlara yönelik olarak yapıldığının ve nasıl başarıya ulaştığının anlatıldığını söyleyen Nejdet Ertürk “Nutuk’ta anlatılan sadece geçmiş olaylar veya tarih değildir. Nutuk’ta değerini hala koruyan her çağ ve her ülke için geçerli bir takım siyasi ve strateji kuralları da ortaya konulmuştur. Tarihten ders ve ibret almasını bilen askerler, siyaset ve devlet adamları için öğütlerle dolu olan Büyük Nutuk’a bir tür siyasetname denilebilir. Nutuk yazılmasa belki, milli mücadelenin arka planı karanlıkta kalacak, insanlar ve karakterler ortaya çıkmayacaktı” ifadelerini kullandı. Bugün eğitim sisteminden Atatürk ve Atatürkçülük ile ilgili kavramların çıkarılmasına yönelik çaba içinde olanların, Nutuk’tan alacakları büyük dersler olduğunu söyleyen Ertürk “Çağın en büyük lideri olarak nitelenen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 85 yıl önce yazdığı Nutuk, günümüz Türkiye'sinin içinde bulunduğu durumu çok net olarak ortaya koyuyor olması bakımından da ibretlik bir vesikadır” dedi.

 

Haber / Asım YAVUZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10