Fırıncılara hijyen eğitimi

Çerkezköy Ticaret Odası Başkanlığı tarafından fırıncılara, standartlara uygun ekmek üretimi ve üretim aşamasında hijyenin sağlanmasına dair eğitim verildi. Eğitimde insan sağlığının

Çerkezköy 17.10.2012 19:27:00 0
Fırıncılara hijyen eğitimi

 Çerkezköy Haber - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yaptığı protokol çerçevesinde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Çerkezköy üretim yapan fırıncılara yönelik eğitim kursu verildi. Dün saat 13.00’da ÇTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen ve yaklaşık 25 fırıncının katıldığı eğitimde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlilerinden Şener Ertürk ve Nail Metin slayt eşliğinde bilgiler verdi.

 

İNSAN SAĞLIĞI ÖNCELİĞİNİZ OLMALIDIR

Fırıncılara eğitim esnasında özellikle insan sağlığının önemi hususunda bilgiler sunan Şener Ertürk “İnsan sağlığına zarar vermeyen gıda güvenilir gıdadır. Bunu sağlayacak olan da sizlersiniz. Gıda üretimi yaparken sorumluluklarımız olduğunu unutmamamız gerekir. Bu aynı zamanda sosyal bir sorunluluktur. Anayasamızda bu hususla alakalı olarak maddeler de mevcuttur” dedi.

 

HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ

Şener Ertürk sözlerine şöyle devam etti: “Gıda işletmecilerimiz, üretmiş oldukları gıdaları birincil üretiminden son tüketiciye kadar, gıda hijyenine azami derecede dikkat etmek zorundadırlar. Bir de ekmeğin belirlenmiş olan standartlarda üretilmesi gerekir. Ekmek kesildiğinde içi süngerimsi yapıda ve gözenekler homojen olmalıdır. Gramajı 250 gram olmalıdır. Hamurumsu, yapışkan yabancı madde, mesela çuval ipi, saç kılı, haşere ve hamur topaklanmaları olmamalıdır. Ekmeğin içinde anormal koku olmamalı, kendine has renk, tat, koku ve yapıda olmalıdır”.

 

EKMEĞE ŞEKİL VERMEK ÇEŞİT MANASINA GELMEZ

Fırıncılara, ekmek çeşitleri ve kullanılması gereken un tipi hakkında da bilgiler veren Şener Ertürk “Kullanılacak un en az, tip 650 veya daha yüksek kül içeren un olmalıdır. Yani tip 850 gibi. Pişirme aşamasında da dikkat etmemiz gereken birçok husus vardır. Bunlardan en önemlileri ise ekmeğin istenilen oranda pişirilmesidir. Kabuk rengi her kısımda aynı olmalı ve basık olmamalıdır. Ekmeğe şekil vermek, ekmek çeşidi olarak değerlendirilmemelidir. Ekmek çeşitlerimiz standartlarla belirlenmiştir. Bunları şu şekilde ifade edebiliriz. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, ve ekşi hamur ekmekleridir” diye konuştu.

 

ÖNEMLİ HUSUSLARIN ALTI ÇİZİLDİ

Kursta ayrıca “Hijyen ve sanitasyonla ilgili genel tanımlar, gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, işyeri ve ekipman hijyeninin sağlanması, temizlik ve dezenfeksiyon. fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda infiksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği mevzuatı, el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerin kullanımı” konuları da anlatıldı.

 

SERTİFİKALARI VERİLDİ

Eğitim için daha önce Çerkezköy ve beldelerde hizmet veren 62 fırın işletmesine kursa katılmaları konusunda tebligde bulunulurken, eğitime yaklaşık 25 fırıncı katıldı. 3 saat süren eğitimin ardından bilgiler esas alınarak sınav yapıldı ve başarılı olan fırıncılara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlileri Şener Ertürk ve Nail Metin tarafından sertifikaları verildi.

 

Haber / Asim YAVUZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10