Konut başına 5 bin tl

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya dün saat 14.00’da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde (AFAD) düzenlediği basın toplantısında, 22-23-24 Ekim tarihlerinde Saray - Çorlu ve Çerkezköy’de meydana gele

Tekirdağ 1.11.2012 21:48:00 0
Konut başına 5 bin tl

 300 VATANDAŞ KURTARILDI

Sel felaketi hakkında açıklamalarda bulunan Vali Ali Yerlikaya, “Dere yatakları intikamını alıyor. Bugüne kadar dere yataklarında usulüne uygun çalışmalar gerçekleştirilmedi. Siz doğaya hak ettiği saygıyı göstermezseniz doğa da intikamını böyle alır. Doğayla başa çıkmak istiyorsanız iklime kafa tutmayacaksınız. Yapılaşmaya giderken yer seçimlerine dikkat edilmeli” diye konuştu. 22-24 Ekim’de yaşanan sel felaketinde metrekareye Merkez’de 155.6, Çerkezköy'de 149,2 Çorlu'da 76,6 Şarköy'de 128,5 milimetre yağış düştüğünü ifade eden Ali Yerlikaya, “Çorlu ve Saray bölgesinde yaklaşık 300 vatandaşımız kurtarılarak güvenli bölgelere nakledilmiştir” dedi.

 

70 KİŞİ OTELLERE YERLEŞTİRİLDİ

Çerkezköy’de gece evlerini su bastığı için 70 kişinin öncelikle kapalı spor salonuna daha sonra da ilçedeki 4 otele yerleştirildiğini söyleyen Yerlikaya, “Halen bu vatandaşlarımız otellerde misafir edilmektedir. Evlerindeki temizlik boya badana gibi işler tamamlanıncaya kadar 10 gün süre ile bu vatandaşlarımızı otellerde misafir edeceğiz. Daha sonra kiracı olanlar başka kiralık bir eve, kendi evi olanlar ise evlerine dönmüş olacaklar” ifadelerini kullandı.

 

76 BİN TL YARDIM YAPILDI

Bayramdan önce selzedelere yardım dağıtılmaya başlandığını ve şu ana kadar 152 kişiye 500’er TL’den toplam 76 bin TL yardım yapıldığını ifade eden Vali Yerlikaya, “Sel afetinin yaşandığı gece ve afetin hemen ertesi günü ilimiz Milletvekilleri, ilçe kaymakamları belediye başkanları ve daire müdürleri ile birlikte afet bölgesine giderek incelemelerde bulunduk. Vatandaşlarımızla birlikte olduk, acılarını paylaştık, yaraların sarılması için derhal Ön Hasar Tespit çalışmalarını başlattık. 28 kişilik 7 ekiple 2 günde 960 noktada Ön Hasar Tespit çalışmalarımızı tamamladık” dedi.

 

22 KONUT AĞIR HASARLI

Ön Hasar Tespit sonuçlarına göre 22 konutun ağır, 31 konutun orta, 291 konutun, hafif (eşya) hasarlı ve 304 konutun da hasarsız olduğunu kaydeden Ali Yerlikaya, “1 İşyeri ağır, 62 işyeri ise hafif hasarlı. 17 depo ve samanlık ağır, 8 depo ve samanlık orta hasarlı. 31 depo ve samanlık hafif hasarlı. Ayrıca 20 ahırın ağır, 2 ahırın orta ve 5 ahırın da hafif hasarlı olduğu tespit edildi” diye konuştu.

 

750 BİN TL’LİK ACİL YARDIM ÖDENEĞİ

Başbakanlık AFAD Müdürlüğü’nden bölgeye ‘Acil Yardım’ olarak 750 bin TL ödenek gönderildiğini belirten Tekirdağ Velisi Yerlikaya, “Gönderilen ödenekten 191 bin TL Çerkezköy Kaymakamlığı emrine, 178 bin 500 TL Çorlu Kaymakamlığı emrine, 215 bin TL de Saray Kaymakamlığı emrine gönderildi. Ön Hasar Tespit sonuçlarına göre paranın tamamı selden etkilenen vatandaşlara dağıtılmaya başlandı” dedi.

 

669 BİN 700 TL ÖDEME YAPILACAK

Kamu binaları ve okullarda temizlik ve kurutma çalışmalarının devam ettiğine değinen Yerlikaya, “Yaralar sarılmakta ve hayat normale döndürülmektedir. Yapılan Ön Hasar Tespit Sonuçlarına göre; Çerkezköy'de 374, Çorlu'da 176, Saray'da 477 konut, işyeri, depo, ahır ve samanlık sel afetinden etkilendi. Afetten etkilenen ağır hasarlı konut başına 5 bin TL, orta hasarlı konut başına 3 bin TL, hafif hasarlı konut başına 500 TL ödeme yapılmasına karar verildi. Ağır hasarlı işyerlerine kişi başına 5 bin TL, orta hasarlı işyerlerine 2 bin TL, hafif hasarlı işyerlerine bin TL, ağır hasarlı depo ve samanlıklara 3 bin TL, orta hasarlılara 2 bin TL ve hafif hasarlı olanlara da bin TL yardımda bulunulacak. Ağır hasarlı ahır başına 3 bin TL, orta hasarlı olanlara 2 bin TL, hafif hasarlılara ise bin TL yardım yapılacak. Telef olan büyükbaş hayvan başına 4 bin TL, buzağı başına 2 bin 200 TL ve küçükbaş hayvan başına 600 TL ödeme yapılmasına karar verildi” açıklamalarında bulundu. Konut, işyeri, depo, samanlık ve ahır için toplam 669 bin 700 TL ödeme yapılacağını söyleyen Yerlikaya, kalan 80 bin 300 TL’nin ise bu günden sonra gelecek muhtemel hasarlar için ayrıldığını belirtti.

 

FAİZSİZ 20 YIL GERİ ÖDEMELİ KREDİ

Ön Hasar Tespiti taleplerinin İlçe Kaymakamlıklarına ve İl AFAD Müdürlüğü’ne yapılabileceğini söyleyen Vali Yerlikaya, belli bir tarihten sonra yapılan müracaatların kabul edilmeyeceğini, dolayısıyla vatandaşların mağdur olmamak için konuya karşı duyarlı olmaları gerektiğini ifade etti. Hasar tespit sonuçlarına göre Başbakanlık AFAD’dan Karamehmet Köyü’ne Genel Hayata Etkililik oluru alınması için talepte bulunulduğuna dikkat çeken Yerlikaya, “Bu doğrultuda hak sahibi olan vatandaşlarımıza istemeleri halinde 40 bin TL konut kredisi, 15 bin TL Ahır ve Samanlık Kredisi, 15 bin TL İşyeri Kredisi, 15 bin TL Konut Onarım Kredisi ve 10 bin TL Ahır ve Samanlık onarım Kredisi faizsiz ve 20 yıl geri ödemeli verilebilecek” dedi.

 

YÜZDE 95’İ BOŞTU

Ekim alanlarının genelde boş olduğu için selden çok fazla zarar görmediğini söyleyen İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Soyak da, “Tarım alanlarında dişe dokunur bir zarar yok. Alanların yüzde 95’i ekili değildi” dedi. Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın düzenlediği basın toplantısına İl AFAD Müdürü Recep Erol, İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Soyak, Basın Halkla İlişkiler Müdürü Aysel Erkmen ile basın mensupları katıldı. .

 

Haber / Ahmet KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10