Her organ bir hayat kurtarır

Özel Optimed Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Yaşar Pala, 3-9 Kasım tarihlerinde kutlanan Organ Bağış Haftası dolayısıyla, organ nakli konusunda açıklama yaptı. Önceki gün saat 17.30’da Özel Optimed Hast

Çerkezköy 9.11.2012 19:06:00 0
Her organ bir hayat kurtarır

 KART, İZİN DEMEKTİR

Organlarını bağışlamak isteyen vatandaşların, üç ayrı birimde, bu işlemi gerçekleştirebileceklerini ifade eden Yaşar Pala,  “Sağlık birimleri, emniyet birimleri ve hastaneler olmak üzere üç ayrı kurumda, organ bağış işlemleri, sadece birkaç dakika içerisinde yapılabiliyor. İşlem sonrasında organlarını bağışlamış olan vatandaşımızın,  beyin ölümü ne zaman gerçekleşirse gerçekleşsin, bir başkasından izin alınmaksızın, o kişinin organlarının alınma işlemi gerçekleştirilir” dedi. Organ bağışlarının tüm dünyada, değişik şekillerde yapıldığını ifade eden Pala, “Her ülkenin kendine göre organ bağış metotları vardır. Dünya genelinde uygulanan metotlar, itiraz yöntemi, genişletilmiş itiraz yöntemi, gönüllülük yöntemi ve genişletilmiş gönüllülük yöntemleridir.  Bizim ülkemizde, genişletilmiş gönüllülük yöntemi uygulanmaktadır” bilgisini verdi. 

 
REŞİT OLMA ŞARTI
Organ naklinin “kişinin hayatta iken organlarının birini, bir kısmını ya da tümünü, tıbbı ölüm gerçekleştikten sonra, başka insanların faydalanması amacıyla bağışlaması” olarak tarih edilebileceğini söyleyen Pala “18 yaşını doldurmuş olan herkes, organlarını bağışlama yetkisine sahiptir. 18 yaşını doldurmuş olmasından maksat,  kararın hür irade dahilinde verilmiş olmasıdır. Bu yaşın altında tıbbı bir ölümün vuku bulması halinde, ölmüş bulunan kişinin ailesinden, organların nakli için izin alma zorunluluğu vardır” dedi.
 
DÖRT UZMANIN KARARI
Beyin ölümü, geri dönüşü mümkün olmayan bir ölüm sürecinin başladığı anlamındadır, diyen Pala sözlerine şöyle devam etti:  “Kalp çarpmasının devam ettiği, solunumun, makineler yardımıyla sürdürülür olduğu zamanda, beynin kalıcı hasar gördüğü ve kişinin yaşama geri dönme imkanının kalmadığı haldir. Beyin ölümünün gerçekleştiği  onayı, yalnızca bir değil, 4 hekim kararı neticesinde resmiyet kazanmaktadır. Bu kararı vermekte, nöroloji uzmanı, kardiyoloji uzmanı, anestezi uzmanı ve beyin cerrahisinin ortak kararları sonucunda verilmektedir” dedi.
 
İSLAMİYET AÇISINDAN SAKINCALI DEĞİL
Organ naklinin, İslamiyet açısından da her hangi bir sakıncasının olmadığını ifade eden Pala, 1980 yılında, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından,  bu yönde verilmiş bir fetvanın olduğunu anımsatarak “Bu sadece, bizim Diyanet İşleri Başkanlığımızın fetvası olmayıp, Dünya İslam Cemiyetleri’nin de kabul ve tasvip etmiş olduğu bir karardır” ifadesini kullandı.
 
İKİ ŞEKLİ VARDIR
Organ naklinin, iki şekilde gerçekleştirildiğini belirten Anestezi Uzmanı Dr. Yaşar Pala, organ nakli şekilleri “yaşarken yapılan organ nakilleri ve tıbbı ölüm gerçekleştikten sonra yapılan organ nakilleri” şeklinde tasnif ederek “Yaşarken nakli yapılabilen organlar kan, karaciğer, böbrek, ilik ve üreme organlarıdır. Beyin ölümü sonrasında alınan organlarsa pankreas, damar, bağırsak, kulak kemikleri, deri, kalp kapakçıkları, gözün saydam tabakası, kemik dokusu, kıkırdak dokusu, karaciğer, akciğer, böbrek, kas ve beyin zarının bir kısmıdır” dedi.
 
YOĞUNLUK BÖBREKTE
Kendisinin de, organlarının tümünü bağışladığını ifade eden Pala, ülkemizde en fazla böbrek nakline ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak “Organ nakilleri bakımından ülkemiz, dünya sıralamasında, son sıralarda bulunmaktadır. Halkımız bu konuda çok daha duyarlı olmalı, bu konuya hassasiyet göstermelidir. Öldükten sonra organların bir başkasına hayat vermesinden daha güzel ne olabilir?” şeklinde konuştu. 
 
ZAMAN ÖNEMLİ
Organ nakillerinin kısa zaman içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Pala “Organı alınacak kişi ile naklin yapılacağı kişinin, doku uyumunun olmaması durumunda nakil yapılamıyor. Doku uyumuna engel bir durum olmaması durumunda Sağlık Bakanlığı’nın izni dahilinde ve anestezi uzmanının nezaretinde, organ ya da organlar alınıp,  içinde özel koruyucu sıvıların bulunduğu yine özel kaplarla, organ nakli yapılacak olan hastanın bulunduğu hastanede bu işlem gerçekleştirilir” dedi
 
Haber / Asim YAVUZ

0282 726 91 91
0282 747 65 10