Sağlıkta dönüşüm, meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer Sağlıkta Dönüşüm programını meclis gündemine taşıdı.

Tekirdağ 15.11.2012 21:34:00 0
Sağlıkta dönüşüm, meclis gündeminde
5 YILDIZLI ÖZEL KONFORLU HASTANELER
Sağlık Bakanlığı’nın, kamu – özel ortaklığı yöntemini bütün kamu hastanelerine yaygınlaştırmaya çalıştığını, bu yöntemin hastane binasının, kamu tarafından tahsis edilen arazilerde özel şirketler tarafından yapılarak devlete kiraya verilmesi, devletin şirketlere kira ödemesi şeklinde gerçekleştiğini ve devletin ayrıca aralarında tıbbi hizmetlerin de bulunduğu uygulamalara da para ödeyeceğini ifade eden Candan Yüceer “Tamamen işletme olarak yönetilecek “5 yıldızlı otel konforunda hastaneler” yapmak için ihale açan Sağlık Bakanlığı, şirketlere yüzde 70 doluluk vaadinde de bulunmuştur. Eğer bu oran tutturulamaz ise Sağlık Bakanlığı ihaleyi alan şirketlere aradaki farkı ödemeyi taahhüt etmiştir. ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın uygulandığı dönem boyunca yatak doluluk oranları giderek artsa da şirketlere vaat edilen yüzde 70’lik doluluk seviyesine ulaşılamamıştır. 2011 yılında hastanelerin doluluk oranı yüzde 65,6’te kalmış, arada yüzde 4,4’lük bir fark oluşmuştur” dedi.
 

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN BÜTÇESİ GERİLEDİ

2011 yılında 17 milyar 241 milyon TL olan Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin, 2012 yılında yüzde 16,7 oranında gerileyerek 14 milyar 358 milyon TL seviyesine indiğini ifade eden PM Üyesi Yüceer “AKP'nin "Sağlıkta dönüşüm" adı altında işlettiği sürecin sonunda 2013 yılında Sağlık Bakanlığı bütçesi parçalanmaya uğramıştır. Sağlık Bakanlığı’na 2 milyar 490 milyon TL gibi sembolik bir pay ayrılırken, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na 8 milyar 119 milyon TL, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na 6 milyar 77 milyon TL kaynak ayrılmıştır” diye konuştu.
 

BAKAN AKDAĞ’A SORDU

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi" adı altına yürütülen çalışmayla yeni dönemin başladığı günden, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde önergeye konu kaç hastane için sözü edilen ihaleler alınmıştır? Tamamen işletme olarak yönetilmesi öngörülen ve “5 yıldızlı otel konforunda hastaneler” yapılması hedefiyle açılan ihalelerde Sağlık Bakanlığı’nın şirketlere yaptığı “yüzde 70 doluluk” vaadini “promosyon” olarak değerlendirmek doğru mudur? İhaleyi alacak şirketlere hem 25 yıl “kira” ödenecek hem de hastane içindeki görüntüleme ve laboratuar dahil pek çok hizmet devredilecektir. Yapılan yasal değişiklikle bu şirketlere tam KDV muafiyeti de getirilmiştir. Sözü edilen ihalelerin kamuya yararı nedir? Sözü edilen uygulama ile bakanlığınızın halk sağlığını değil, piyasa ekonomisi şartlarını ilk hedef olarak düşündüğü anlamına mı gelmektedir? Anayasal sağlık hakkından vazgeçilmesi söz konusu mudur? Yüzde 70 doluluk oranı ne öngörülerek vaat edilmiştir? Halkı nasıl hasta etmeyi düşünüyorsunuz? Sözü edilen ihaleler için verilen taahhütler hangi kapsamda ve hangi ödenekten karşılanacaktır? Bu paralar yine halkın sırtına mı yüklenecektir? Şirketler bu teklife rağmen ihale almazsa başka planlarınız var mıdır?” sorularını yöneltti.
 

Haber / Sevim BOZKURT

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10