Çorlu’nun vizyonu masaya yatırıldı

Trakya Kalkınma Ajansı’nın 2013-2018 Bölge Planına ve üst planlara veri olması amacıyla düzenlediği ilçe vizyon geliştirme çalıştayı önceki gün Çorlu’da düzenlendi.

Çorlu 16.11.2012 17:59:00 0
Çorlu’nun vizyonu masaya yatırıldı
KENDİNİ NEREDE GÖRMEK İSTEDİĞİNE KARAR VERMELİ
Çorlu Belediye Meclis Salonu’nda yapılan çalıştayda konuşan Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, Çorlu’nun önümüzdeki 10 yıllık dönemde kendini nerede görmek istediğine karar vermesi gerektiğine vurgu yaptı. Çalıştay, Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Mehmet Karaman’ın Ajans hakkındaki sunumu ve konuşması ile devam etti.
 

BÖLGEYE ALTIN BİLEZİK

Çalıştayın yönteminin açıklanmasının ardından ilk olarak Çorlu’nun yeri ve potansiyelleri tartışmaya açıldı. Özellikle Marmara’ya yapılacak yollarla bölgeye bir altın bilezik geçirileceği ve Çorlu’nun bu bileziğin kritik bir noktasında bulunduğu belirtildi. Bu bilezik ile İzmir- İstanbul otobanı ve Çanakkale Boğazı geçişi ile birlikte tüm Marmara’nın çevresinin 4 saatte geçilebileceğine vurgu yapıldı. Katılımcılar bu bağlantıların Çorlu ve Trakya için çarpan etkisi yapacağını düşündüklerini belirtirken, ilçenin sorunlarının konuşulduğu kısımda ise ilçenin İstanbul’a yakın olmasının avantajları olduğu gibi, bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğine vurgu yapıldı. Yoğun göçün kentin hızla genişlemesine neden olduğunu vurgulayan katılımcılar, plansız sanayileşme sonucu tarım alanlarının daraldığını ve suların kirlendiğini belirtilerken, trafiğin kimi zaman İstanbul’u aratmadığını ifade etti.
 

SANAYİ ÇORLU İÇİN GEREKLİ

Çorlu’nun kalkınma açısından sahip olduğu fırsatlar ve güçlü yanların da görüşüldüğü çalıştayda sanayinin Çorlu için bir gereklilik olduğu konusunda uzlaşılırken, özellikle katma değer yaratan, kirletmeyen bir sanayinin Çorlu ve çevresi için bir ihtiyaç olduğu konusu vurgulandı. Sanayinin Islah OSB’ler ve diğer organize sanayi bölgeleri ile sınırlanması gerektiğinin belirtildiği çalıştayda, bu bölgelerin alt yapısının şimdiden hazırlanmasının bu bölgeleri daha cazip hale getireceği ifade edildi.
 

BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ GÖRÜLEN ALANLAR

Çalıştayda ilçede bulunan fakültelerin sanayi ile işbirliği yapmasının ve sanayinin beklentilerine uygun projelerde ortaklık yapmasının önemi de görüşüldü. Çorlu İlçe Vizyon Geliştirme Çalıştayı, paydaşların kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerden beklentilerinin alınmasıyla devam etti. Çorlulular özellikle kamudan planlama çalışmalarının titizlikle yürütülmesi konusunda bir beklentilerinin olduğunu ifade ettiler. Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinin oluşturulmasında kullanılacak olan verilerin toplanması amacıyla yapılan elektronik oylamanın sonunda bölge için önemli görülen alanlar ‘tarım, lojistik, eğitim, sağlık, altyapı, yeşil büyüme ve çevre politikaları’ olarak belirlendi.
 

Haber / Sevim BOZKURT

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10