Danışmanlarını gözden geçirsin

Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, belediye başkan vekilinin meclis toplantısına başkanlık edemeyeceği gerekçesi ile 3 Kasım’da gerçekleştirilen meclis toplantısının iptal edilmesini isteyen ve ko

Çerkezköy 16.11.2012 18:51:00 0
Danışmanlarını gözden geçirsin
DANIŞMANLARINI GÖZDEN GEÇİRSİN
Dün saat 14.45’te makamında basın toplantısı düzenleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, 3 Kasım’da gerçekleştirilen Çerkezköy Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nın ilk oturumuna belediye başkan vekili Ahmet Azcan’ın başkanlık ettiğini belirterek “Vatandaşlar toplantıyla ilgili bir yanlışlığın olduğunu düşünmesin diye açıklama yapıyorum. Bu konu Mustafa Ordu’nun konusu değil. Bu demecin sorumlusu Mustafa Ordu değil. Kendi başına bu ifadeleri kullanması mümkün değil. Daha önce belediyede görev yapan birileri söylüyor olabilir. Mustafa Ordu danışmanlarını bir kez daha gözden geçirsin. Kılavuz karga olunca insanlar böyle şaşırıp kalırlar” dedi.
 

GÖREVDE OLUP OLMAMAYI KARIŞTIRDI

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun belediye meclisine kimin başkanlık edeceğini tanzim ettiğini söyleyen Ertem “Başkanın görevde olduğu ama meclis toplantısına katılamayacağı durumlarda ve başkanın görevde olmadığı, resmi izinli olduğu, hastalık gibi sebeplerle görevden ayrıldığı durumlarda şeklinde 2 şekilde tanzim ediliyor” diye konuştu. Belediye Kanunu’nun 40. Maddesinde “belediye başkanının görevde bulunmadığı hallerde başkanlığa vekalet etmek üzere başkan vekili görevlendirir. Başkan vekili başkanın tüm yetkilerine sahiptir” ifadelerinin yer aldığını söyleyen Ali Ertem “Başkanın görevi başında olmadığı zamanlarda belediye meclisine belediye başkan vekili başkanlık eder. Meclis başkan vekili ise belediye başkanı görevinin başında olduğu fakat meclis toplantısına katılamayacağı durumlarda meclise başkanlık eder. Başkan vekili ataması yapılmadığı zaman meclise, meclis başkan vekili başkanlık eder. Ben de yıllık izin dolayısıyla görevimin başında değildim ve bu süreçte meclise başkanlık etme yetkisi, belediye başkanı Ahmet Azcan’dadır” dedi.
 

TOPLANTI KANUNA UYGUNDUR

“Mustafa Ordu’nun danışmanları bu iki durum arasındaki farkı anlayamadığı ve Mustafa Ordu da konuyu iyice araştırmadığı için böyle bir beyanatta bulunmuş” diyen Ertem, meclis toplantısının kanuna uygun yapıldığını ve alınan kararların da doğru kararlar olduğunu ifade ederek bu konuda herkesin içinin rahat olmasını istedi.
 

BAŞKANIN YETKİLERİ BAŞKAN VEKİLİNE GEÇER

2004 yılında çıkarılan Belediye Kanunu’nun 38. Maddesinde ‘belediye meclisine başkanlık etmek’ ifadesi başta olmak üzere belediye başkanının yetkilerinin açıkça belirtildiğini söyleyen Ali Ertem “Belediye başkanı yerine vekil tayin ettiği zaman, belediye başkanının ‘belediye meclisine başkanlık etme’ yetkisinin de aralarında bulunduğu tüm yetkileri belediye başkan vekiline geçer” dedi.
 

DANIŞTAY KARARI

Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, 19.11.1990 tarihli Danıştay kararında da belediye başkan vekilinin belediye başkanının tüm hak ve yetkilerine sahip olduğunun ve bu yetkilerin başkan ya da meclis tarafından sınırlandırılamayacağının açıkça ifade edildiğini söyledi.
 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10