İş sağlığı ve güvenliği masaya yatırılacak

Peryön Trakya Başkanı Özber Çetin, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili açıklama yaptı.

Çerkezköy 22.11.2012 20:44:00 0
İş sağlığı ve güvenliği masaya yatırılacak
11 MİLYON ÇALIŞAN
Haziran ayında kabul edilerek yürürlüğe giren yeni iş sağlığı ve güvenliği yasası ile işletmelerde yaklaşık 10 kişi civarında iş güvenliği uzmanı istihdamının doğacağını belirten Çetin, “Çalışanlarımıza ve işverenlerimize bir takım yeni sorumluluklar getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu haziran ayında uygulamaya girdi. Yeni Kanun, özel sektör ve kamuda bütün işleri ve işyerlerini, çırak ve stajyerler de dâhil olacak şekilde tüm çalışanlarımızı kapsama almıştır. Böylece yaklaşık 11 milyon çalışan, 1,4 milyon işyerini kapsama alan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda işkolları az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç sınıfa ayrıldı ve düzenlemeler de buna göre yapıldı. Çok tehlikeli işler grubu için Ocak 2013’te, tehlikeli işler grubu için Mayıs 2013’te, az tehlikeli işler grubu için ise Mayıs 2014’te yürürlüğe girecek yasanın getireceği sorumluluklar için hazırlıklar da başladı. Kanuna göre işveren ve çalışanın yanı sıra aynı zamanda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına sorumluluklar yükleniyor, bir önceki kanundaki sorumlulukların altı çiziliyor. Öte yandan işverene maddi ve manevi tazminat, çalışana işi durdurma ve iş akdini fesih yetkisiyle birlikte işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanına yapacakları herhangi bir ihmal sonucunda yetkilerinin askıya alınması ve yetki iptali gibi sonuçlar doğuruyor” dedi.
 

UZMAN İHTİYACI 20 BİN

Bölge açısından incelendiğinde en önemli konulardan birinin şirketlerin bulundurması gereken İş güvenliği uzmanı ile ilgili eksiklik olduğunu ifade eden Çetin, “Hâlihazırda ülke genelinde 9 binin üzerinde iş güvenliği uzmanı bulunmakta fakat toplam ihtiyacın 20 bin civarında olduğu tahmin ediyoruz” diye konuştu. Sektörde uzman açığı olduğunu belirten PERYÖN Trakya Başkanı Özber Çetin, “Büyük işletmeler bu konuda yol alsa da sorun yaşadıklarını, ancak asıl problemin KOBİ’lerde görüldüğünü belirtiyor. Türkiye’nin iş güvenliği uzmanı ihtiyacı Bakanlığa göre 15 bin civarında. Bir başka hesaba göre 20 bini buluyor. Yeni açılan sınavlar ile bu sayı biraz artsa da gene de bölgemiz açısından ilerleyen zamanlar da büyük bir sıkıntı olarak göze çarpmaktadır. Yeni uzmanlarında tecrübelerinin yetersiz olması işletmeleri yapılan uygulamalar da sıkıntıya sokmaktadır” ifadesini kullandı.
 

HER ŞİRKETTE İŞ YERİ HEKİMİ OLACAK

Eski mevzuatta işyeri hekiminin 50 ve daha fazla çalışanı olan işletmeler için zorunlu olduğunu anımsatan Çetin, yeni kanunla, her işveren tehlike sınıfına göre hekim bulundurmak zorunda olduğunu vurgulayarak “Kırtasiye, bakkal, manav, berber, apartman yönetimlerinin cebinden ilave para çıkmayacak. Çalışan sayısı 1-9 arası olan ve sayısı 1,2 milyon civarında olan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ödemeleri devlet tarafından karşılanacak, bu işyerlerinin kasasından ek para çıkmayacak. Çalışma Bakanlığı da bu işyerlerindeki iş sağlığı güvenliğini denetlemek üzere, iş sağlığı güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirecek. Tüm para SGK’nın bütçesinden karşılanacak” dedi.
 

SADECE DEVLETİN VE İŞVERENİN SORUNU DEĞİL

İş Sağlığı ve Güvenliğinin, sadece devletin ya da işverenlerin sorumluğunda olmadığını söyleyen Çetin, “İşçilerin ve sendikaların da sorunudur. Tüm kurumların el birliğiyle çözebileceği bir sorundur. Çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşturulması, günümüzde bununla ilgili, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının eksik kalması, bu ve buna benzer çıkan yasaların uygulanmasında, çok büyük eksiklikler olarak günümüzde halen devam etmektedir” diye konuştu.
 
 

24 KASIM’DA DÜZENLENECEK

6331 Sayılı yasa ile ilgili 24 Kasım Cumartesi günü saat 13.30’da Prof.Dr. Hilmi Sabuncu ve Doç.Dr.Erdem Özdemir’in katılımlarıyla Shillla Otel/ Velimeşe’de bir seminer düzenleyeceklerini belirten Çetin, Yeni kanun ile ilgili taslak yönetmeliklerin çıkmaya başladığını ifade ederek, bu nedenle hem kanunun hem de taslak yönetmeliklerinin tartışılacağı bu seminerin çok önemli olduğunu söyledi.
 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10