Her 2.5 saatte bir işçi sakat kalıyor

PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi tarafından önceki gün Velimeşe Shilla Otel’de gerçekleştirilen 6331 Sayılı Yeni İŞ Sağlığı ve Güvenliği konulu seminer, geniş kat

Çerkezköy 26.11.2012 18:53:00 0
Her 2.5 saatte bir işçi sakat kalıyor
SAĞLIK, TAM BİR İYİLİK HALİDİR
Saat 13.30’da başlayan seminere konuşmacı olarak Yeni Yüzyıl Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hilmi Sabuncu ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Özdemir katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin, katılımdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, katılımcılara teşekkür etti. Çetin, önümüzdeki dönemlerde dernek olarak gerçekleştirecekleri etkinlikler hakkında da bilgiler verdi. Seminerde konuşan Hilmi Sabuncu, sağlığı “sağlık, yalnızca sakatlık ve hastalığın bulunmaması demek olmayıp fiziksel, ruhsal ve sosyal tam bir iyilik halidir” şeklinde tanımladı. İşyerlerinde, çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesini sağlayan sistemler ve tanımları hakkında bilgiler veren Sabuncu, sunum sonrasında katılımcıların sorularını da yanıtladı.
 

GÖREVİ TEDAVİ DEĞİL, İLK MÜDAHALE

“İşyerinde sağlık” konusunun işverenler tarafından yeterince öğrenilmediğini, buna ek olarak halihazırda yazılmış olan yasa ve yönetmeliklerin de yanlışlıklarla dolu olduğunu ifade eden Sabuncu, iş yeri hekimlerinin görevinin tedavi değil, ilk müdahale olduğunu söyledi. Tedavi süreci için hastanelerin kullanılması gerektiğini belirten Sabuncu, işyeri sahiplerinin devlete bunun için sigorta primi yatırdığını söyledi.
 

 İŞLETMELERİN SORUMLULUĞUDUR

Türkiye’de iş sağlığı veri tabanının bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Sabuncu, “Bu işletmelerin sorumluluğudur, ancak maalesef Tabip Odası üstleniyor. İş sağlığı konusundayken bir anda başka konuyla alakalı bir veritabanına geçmiş oluyorsunuz” dedi. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasa ve yönetmelikleri de eleştiren Sabuncu, yanlış ifadelerle yazılmış birçok yönetmeliği başvurusu sonucunda düzelttirdiğini söyledi. İşverenlerin de konuya daha çok ilgi göstermesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Sabuncu, yasa ve yönetmeliklerde hizmet adı altında geçmesi gereken birçok uygulamanın başvurusundan önce yardım adı altında sunulduğunu ifade etti.
 

HER 6 DAKİKADA 1 İŞ KAZASI

 Verilen öğlen arasının ardından konuşan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Özdemir, İş Sağlığı ve Güvenliğinde hukuki ve cezai boyut il sorumluluklar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) raporlarına göre Türkiye’nin iş kazalarının en fazla görüldüğü ülkeler arasında olduğunu ifade eden Özdemir “Türkiye iş kazalarında Avrupa’da lider konumunda, dünya ölçeğinde de 3’üncü sırada yer alıyor. Rapora göre, Türkiye’de 2010 yılında 62 bin 903 iş kazası meydana gelmiş. İş kazalarının yüzde 72’si, 50’den az işçi çalıştıran işyerlerinde meydana geliyor. Her 6 dakikada bir iş kazası oluyor ve her 2.5 saatte bir 1 işçi sakat kalıyor. Meydana gelen iş kazalarının bini ölümlü iş kazası. Yani günde ortaklama 3 işçi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetmiş” dedi.
 

HERKES DAHA DİKKATLİ OLMALI

Devletin, işverenin ve işçinin sorumluluklarının çok fazla olduğunu belirten Erdem Özdemir, herkesin daha dikkatli, özenli ve prensipli olması gerektiğini vurguladı. İş Sağlığı ve Güvenliği Birimleri ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin yetki, görev ve sorumlukları hakkında da katılımcıları bilgilendiren Özdemir, sunumunun ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı.
 

BİLİNÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

PERYÖN Trakya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özber ÇETİN, Hilmi Sabuncu ve Erdem Özdemir’e teşekkür amaçlı plaket ve hediyelerini takdim ettiler. Seminerin kapanış konuşmasını yapan PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin, sivil toplum örgütü olarak ellerinden geldiği kadar bu tür konulara duyarsız kalmadan eğitim, seminer ve toplantılarla hem bölge insanını hem de çalışanları bilinçlendirmeye devam edeceklerini söyledi.
 
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10