SGK, haberleri yalanladı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kurum Başkanı Fatih Acar’ın, “88 yıldır maaş ödediğimiz emekli kimseler var” şeklindeki sözlerinin bir gazet

3.12.2012 01:14:00 0
SGK, haberleri yalanladı
VARSAYIMLARLA KALEME ALDINMIŞ
Söz konusu gazetenin, “ 88 yıllık maaş Aşık Veysel’e ve köşe yazarının “Vatana Hizmet edenlere Ayıp Olmuyor mu?” şeklindeki değerlendirmelerinin, haberin ve köşe yazısının ihtimale ve varsayıma dayalı olarak kaleme alındığını ve dayanağının bulunmadığını ortaya koyduğunu belirten Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı yetkilileri, “Köşe yazısının devamında “İlk prim toplayarak ileride emekliliği sağlayan devlet kurumu T.C. Emekli Sandığı’dır ve 1956 yılında kurulmuştur” şeklindeki ifadelerde konu hakkındaki bazı hususların dikkatten kaçtığını ifade etti.
 

KÖŞE YAZISI EKSİK BİLGİYE DAYANIYOR

1950 yılı öncesinde devletçe kurulan ekonomik ve ticari müesseselerde çalışan memur ve hizmetlilerin sosyal güvenliklerini temin için, kendi bünyelerinde prim sistemine dayalı çok sayıda emekli sandıkları oluşturulduğu belirtilen yazılı açıklamada, “1950’de yürürlüğe giren 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile T.C. Emekli Sandığı’nın kurulmasıyla daha önce kurulan emekli sandıklarının bir bölümü, buraya devredildi. Dolayısıyla köşe yazısında yer alan  “İlk, prim toplayarak ileride emekliliği sağlayan devlet kurumu T.C. Emekli Sandığı’dır ve 1956 yılında kurulmuştur” ifadesi eksik bilgiye dayanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
 

LİSTE MEMURLARDAN OLUŞUYOR 

Kurum Başkanı tarafından dile getirilen ve uzun zamandır aylık ödenen emekli, dul ve yetimler arasındaki listede, vatani hizmet tertibinden aylık alanların yer almadığı belirtilen açıklamada, “Haberde ismi geçen Embiya Çavuş, Menekşe Süzer ve Zehra Başer de bu listede yer almamaktadır. Bahse konu liste tamamen memuriyet hizmeti olan kişilerden oluşmaktadır” bilgisi verildi. Vatani hizmet tertibinden bağlanan aylıkların, 1 Temmuz 2012 tarihinde geçerli olan memur maaş katsayısına göre 239,68 TL-430,68 TL, herhangi bir sosyal güvenliği olmayanlara ise 336,65 TL-673,30 TL aralığında ödendiği ifade edildi.
 

ÜCRET 3 BİN 300 TL’YE KADAR YÜKSELEBİLİYOR 

Memuriyet hizmet süresi ve unvanı üzerinden ödenen ve Kurum Başkanı Acar’ın açıklamalarına konu olan aylıkların en az 833,89 TL’den başladığı kaydedilen yazılı açıklamada, “Bu kapsamda yapılan ödemelerin büyük bir kısmı 833,89 TL ile bin 450 TL arasındadır. Memuriyet hizmet süresi ve memuriyet unvanına göre bu ücret 3 bin 300 TL’ye kadar yükselebilmektedir. Sonuç olarak varsayıma dayalı olarak hazırlanan haber ve köşe yazısında yer alan hususlar gerçeği yansıtmamaktadır” ifadeleri yer aldı.
 

Haber Merkezi 

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10