Anasayfa
Yazarlar
Foto Galeri
WEB TV
E-Gazete
Resmi İlanlar
Anket
Künye
Reklam
İletişim
Çerkezköy
Yıl:13
Sayı:3343
30 Temmuz 2014 Çarşamba
Tekirdağ
Çerkezköy
Çorlu
Ergene
Hayrabolu
Kapaklı
M.Ereğlisi
Malkara
Muratlı
Saray
Süleymanpaşa
Şarköy
Bölge
Spor
Kalp krizi anında ne yapmalı?
Kalp krizi anında ne yapmalı?

Çerkezköy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, kalp krizini tetikleyen davran...

  1. Facebook Paylaş

  2. Twitter Paylaş

  3. Google+ Paylaş

Haberin Yayın Tarihi: 02.06.2010 05:08
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Çerkezköy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, kalp krizini tetikleyen davranışlar, kalp krizi belirtileri, kalp krizi anında yaşananlar ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Hastane Eğitim Birimi tarafından düzenlenen programda konuşan Dr. Keskin, kalp krizinden korunmak için asla sigara içilmemesi, tansiyonun takip altında tutulması ve normal vücut kilosunun üzerine çıkılmaması gerektiğini ifade etti


Çerkezköy Devlet Hastanesi Eğitim Birimi tarafından düzenlenen eğitimlere bu hafta 'Tüm yönleriyle kalp krizi' konu başlığıyla devam edildi.


KORONER KALP HASTALIKLARI


Hastane Cerrahi Binası Poliklinik katında düzenlenen eğitimde konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, koroner kalp hastalığının genellikle kalp kaslarını besleyen büyük arterlerin iç kısımlarında oluşan dejeneratif değişmeleri içerdiğini vurgulayarak "Kalp-damar hastalıklarının önemli sebeplerinden biri arterin tabakalarında oluşan yağlanma sonucu damar sertleşmesidir. Bu sertleşme kalp damarlarında daralma oluşturur." dedi.


KALP KRİZİ GEÇİRİRKEN


Kalp krizi geçirme anında, göğüste ağrı, sıkışma hissi, kollarda, omuzda, sırtta ve çenede ağrı, terleme, mide bulantısı, kusma ve nefes darlığı hissedildiğini kaydeden Dr. Kudret Keskin, kalp krizinin hiçbir şey hissetmeden, sessizce de geçirilebildiğine dikkat çekti. Koroner kalp krizini tetikleyen unsurları da sıralayan Keskin "Yaş ve cinsiyetin yanısıra, kandaki lipit düzeyi, yüksek kan basıncı, sigara, fiziksel hareketsizlik, şişmanlık, şeker hastalığı, yeme alışkanlığı, kalıtımsal, kişisel ve davranış karakteri, yüksek ürik asit seviyesi, solunum fonksiyon bozuklukları, hayat akışı veya yaşam tarzı ile aşırı stres, koroner kalp krizi riskini arttırıyor." ifadelerini kullandı.


ACİL DURUM PLANI OLUŞTURUN


Keskin, kalp krizi riski taşıyanların, kalp krizinin ilk belirtileri sırasında neler yapması gerektiğini de anlatan Çerkezköy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, "Kendinize bir acil durum planı oluşturun ve kalp krizi anında kime haber vereceğinizi belirleyin. Hangi hastaneye nasıl ulaşacağınızı önceden belirleyin. Doktora hangi bilgiyi vereceğinizi önceden tasarlayın." tavsiyesinde bulundu.


KİMLER RİSK ALTINDA?


Kalp krizinin en çok görüldüğü yaş aralığının erkeklerde 45 yaş ve üzeri, kadınlarda ise 55 yaş ve üzeri olduğuna dikkat çekerek, "Yüksek kolesterolü olanlar, hipertansiyon hastaları, daha önce kalp krizi geçirmiş kişiler, bilinen koroner arter hastaları, diyabet hastaları, sigara tiryakileri, aşırı kilo ve hareketsiz yaşam tarzı, kalp krizi riski altındadır." bilgisini verdi. Kalp krizinden korunmak için asla sigara içilmemesi, tansiyonun takip altında tutulması ve normal vücut kilosunun üzerine çıkılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Keskin, "Kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75'i karaciğerde imal edilirken, yüzde 25'i aldığımız gıdalardan emilir. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder. Yüksek kolesterolün kalp hastalığı riskini arttırdığı uzun süredir bilinmektedir. Kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde plak adı verilen birikimler yapmakta, bu plaklar büyüyerek kan dolaşımını engelleyebilmektedir. 'Az yağlı, az kolesterollü beslen' önerisini bu nedenle duymayanımız kalmamıştır. Ancak artmış kalp hastalığıyla ilişkili olan sanıldığı gibi tüketilen yağın miktarından ziyade yağın türüdür. Bu nedenle, günlük kalorinin en fazla yüzde 30'unu  yağlardan almamız, almakta olduğumuz 'kötü' yağları 'iyi' yağlarla değiştirmemiz gerekiyor. Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller 'kötü' yağların başlıca kaynaklarıdır. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz ve soya fasulyesi ise 'iyi' yağların kaynaklarıdır. Günlük kalorinin en fazla yüzde 30'u olması gereken yağ tüketiminde bunlara ağırlık verilmeli." uyarısında bulundu.

Etiketler:
Gönder Yazdır Yorum Yap Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
ilker
Sayın Dr. Kudret Keskin'in vermiş olduğu bu bilgilendirici seminer için kendisine teşekkür ederim. Bize hiç bilmediğimiz konularda verdiği bilgiler hem günlük yaşantımıza hem de genel kültürümüze katkı sağladı. Böyle etkinliklerin daim olmasını temenni ederim.Kendisine ve Çekezköy Devlet Hastanesine teşekkür ederim.
03.06.2010 01:30
meltem
kardiyoloji uzmanı doktor kudret keskini tebrik ediyoruz. çok eğitici bir toplantıydı.kendisi çok başarılı bir doktor bey.çerkezköyü halkının kalp hastalıkları ile ilgili bilinç ve farkındalığının arttırılması için eğitici toplantılarının devamını diliyoruz...
02.06.2010 23:17
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :
   DİĞER HABERLER
BUGÜN DÜN BU HAFTA BU AY
  CERKEZKOY KONUSUYOR
  GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Birgün Gazetesi Bugün Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi
Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi Gunes Gazetesi
Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi
Star Gazetesi Takvim Gazetesi Taraf Gazetesi Türkiye Gazetesi
Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yenisafak Gazetesi Zaman Gazetesi
Çerkezköy
Çerkezköy Alp Ajans Haber, Gazetecilik, Basın Yayın, Matbaacılık Ltd. Şti.
G.O.P. Mahallesi, Barbaros Caddesi, Kamburoğlu Sokak No: 10 Çerkezköy - TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 726 17 66 - 725 20 25 - 725 26 80 - 725 26 10 Fax: 0 282 725 26 44
E-mail: haber@cerkezkoyhaber.com.tr  -  kardes@cerkezkoyhaber.com.tr
Alp Medya