Kalp krizi anında ne yapmalı?

Çerkezköy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, kalp krizini tetikleyen davran...

Çerkezköy 2.06.2010 05:08:59 0
Kalp krizi anında ne yapmalı?

Çerkezköy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, kalp krizini tetikleyen davranışlar, kalp krizi belirtileri, kalp krizi anında yaşananlar ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Hastane Eğitim Birimi tarafından düzenlenen programda konuşan Dr. Keskin, kalp krizinden korunmak için asla sigara içilmemesi, tansiyonun takip altında tutulması ve normal vücut kilosunun üzerine çıkılmaması gerektiğini ifade etti


Çerkezköy Devlet Hastanesi Eğitim Birimi tarafından düzenlenen eğitimlere bu hafta 'Tüm yönleriyle kalp krizi' konu başlığıyla devam edildi.


KORONER KALP HASTALIKLARI


Hastane Cerrahi Binası Poliklinik katında düzenlenen eğitimde konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, koroner kalp hastalığının genellikle kalp kaslarını besleyen büyük arterlerin iç kısımlarında oluşan dejeneratif değişmeleri içerdiğini vurgulayarak 'Kalp-damar hastalıklarının önemli sebeplerinden biri arterin tabakalarında oluşan yağlanma sonucu damar sertleşmesidir. Bu sertleşme kalp damarlarında daralma oluşturur.' dedi.


KALP KRİZİ GEÇİRİRKEN


Kalp krizi geçirme anında, göğüste ağrı, sıkışma hissi, kollarda, omuzda, sırtta ve çenede ağrı, terleme, mide bulantısı, kusma ve nefes darlığı hissedildiğini kaydeden Dr. Kudret Keskin, kalp krizinin hiçbir şey hissetmeden, sessizce de geçirilebildiğine dikkat çekti. Koroner kalp krizini tetikleyen unsurları da sıralayan Keskin 'Yaş ve cinsiyetin yanısıra, kandaki lipit düzeyi, yüksek kan basıncı, sigara, fiziksel hareketsizlik, şişmanlık, şeker hastalığı, yeme alışkanlığı, kalıtımsal, kişisel ve davranış karakteri, yüksek ürik asit seviyesi, solunum fonksiyon bozuklukları, hayat akışı veya yaşam tarzı ile aşırı stres, koroner kalp krizi riskini arttırıyor.' ifadelerini kullandı.


ACİL DURUM PLANI OLUŞTURUN


Keskin, kalp krizi riski taşıyanların, kalp krizinin ilk belirtileri sırasında neler yapması gerektiğini de anlatan Çerkezköy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, 'Kendinize bir acil durum planı oluşturun ve kalp krizi anında kime haber vereceğinizi belirleyin. Hangi hastaneye nasıl ulaşacağınızı önceden belirleyin. Doktora hangi bilgiyi vereceğinizi önceden tasarlayın.' tavsiyesinde bulundu.


KİMLER RİSK ALTINDA?


Kalp krizinin en çok görüldüğü yaş aralığının erkeklerde 45 yaş ve üzeri, kadınlarda ise 55 yaş ve üzeri olduğuna dikkat çekerek, 'Yüksek kolesterolü olanlar, hipertansiyon hastaları, daha önce kalp krizi geçirmiş kişiler, bilinen koroner arter hastaları, diyabet hastaları, sigara tiryakileri, aşırı kilo ve hareketsiz yaşam tarzı, kalp krizi riski altındadır.' bilgisini verdi. Kalp krizinden korunmak için asla sigara içilmemesi, tansiyonun takip altında tutulması ve normal vücut kilosunun üzerine çıkılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Keskin, 'Kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75'i karaciğerde imal edilirken, yüzde 25'i aldığımız gıdalardan emilir. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder. Yüksek kolesterolün kalp hastalığı riskini arttırdığı uzun süredir bilinmektedir. Kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde plak adı verilen birikimler yapmakta, bu plaklar büyüyerek kan dolaşımını engelleyebilmektedir. 'Az yağlı, az kolesterollü beslen' önerisini bu nedenle duymayanımız kalmamıştır. Ancak artmış kalp hastalığıyla ilişkili olan sanıldığı gibi tüketilen yağın miktarından ziyade yağın türüdür. Bu nedenle, günlük kalorinin en fazla yüzde 30'unu  yağlardan almamız, almakta olduğumuz 'kötü' yağları 'iyi' yağlarla değiştirmemiz gerekiyor. Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller 'kötü' yağların başlıca kaynaklarıdır. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz ve soya fasulyesi ise 'iyi' yağların kaynaklarıdır. Günlük kalorinin en fazla yüzde 30'u olması gereken yağ tüketiminde bunlara ağırlık verilmeli.' uyarısında bulundu.


0282 726 91 91
0282 747 65 10