Anasayfa
Yazarlar
Foto Galeri
WEB TV
E-Gazete
Resmi İlanlar
Anket
Künye
Reklam
İletişim
Çerkezköy
Yıl:13
Sayı:3375
17 Eylül 2014 Çarşamba
Tekirdağ
Çerkezköy
Çorlu
Ergene
Hayrabolu
Kapaklı
M.Ereğlisi
Malkara
Muratlı
Saray
Süleymanpaşa
Şarköy
Bölge
Spor
Kalp krizi anında ne yapmalı?
Kalp krizi anında ne yapmalı?

Çerkezköy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, kalp krizini tetikleyen davran...

  1. Facebook Paylaş

  2. Twitter Paylaş

  3. Google+ Paylaş

Haberin Yayın Tarihi: 02.06.2010 05:08
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Çerkezköy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, kalp krizini tetikleyen davranışlar, kalp krizi belirtileri, kalp krizi anında yaşananlar ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Hastane Eğitim Birimi tarafından düzenlenen programda konuşan Dr. Keskin, kalp krizinden korunmak için asla sigara içilmemesi, tansiyonun takip altında tutulması ve normal vücut kilosunun üzerine çıkılmaması gerektiğini ifade etti


Çerkezköy Devlet Hastanesi Eğitim Birimi tarafından düzenlenen eğitimlere bu hafta 'Tüm yönleriyle kalp krizi' konu başlığıyla devam edildi.


KORONER KALP HASTALIKLARI


Hastane Cerrahi Binası Poliklinik katında düzenlenen eğitimde konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, koroner kalp hastalığının genellikle kalp kaslarını besleyen büyük arterlerin iç kısımlarında oluşan dejeneratif değişmeleri içerdiğini vurgulayarak "Kalp-damar hastalıklarının önemli sebeplerinden biri arterin tabakalarında oluşan yağlanma sonucu damar sertleşmesidir. Bu sertleşme kalp damarlarında daralma oluşturur." dedi.


KALP KRİZİ GEÇİRİRKEN


Kalp krizi geçirme anında, göğüste ağrı, sıkışma hissi, kollarda, omuzda, sırtta ve çenede ağrı, terleme, mide bulantısı, kusma ve nefes darlığı hissedildiğini kaydeden Dr. Kudret Keskin, kalp krizinin hiçbir şey hissetmeden, sessizce de geçirilebildiğine dikkat çekti. Koroner kalp krizini tetikleyen unsurları da sıralayan Keskin "Yaş ve cinsiyetin yanısıra, kandaki lipit düzeyi, yüksek kan basıncı, sigara, fiziksel hareketsizlik, şişmanlık, şeker hastalığı, yeme alışkanlığı, kalıtımsal, kişisel ve davranış karakteri, yüksek ürik asit seviyesi, solunum fonksiyon bozuklukları, hayat akışı veya yaşam tarzı ile aşırı stres, koroner kalp krizi riskini arttırıyor." ifadelerini kullandı.


ACİL DURUM PLANI OLUŞTURUN


Keskin, kalp krizi riski taşıyanların, kalp krizinin ilk belirtileri sırasında neler yapması gerektiğini de anlatan Çerkezköy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kudret Keskin, "Kendinize bir acil durum planı oluşturun ve kalp krizi anında kime haber vereceğinizi belirleyin. Hangi hastaneye nasıl ulaşacağınızı önceden belirleyin. Doktora hangi bilgiyi vereceğinizi önceden tasarlayın." tavsiyesinde bulundu.


KİMLER RİSK ALTINDA?


Kalp krizinin en çok görüldüğü yaş aralığının erkeklerde 45 yaş ve üzeri, kadınlarda ise 55 yaş ve üzeri olduğuna dikkat çekerek, "Yüksek kolesterolü olanlar, hipertansiyon hastaları, daha önce kalp krizi geçirmiş kişiler, bilinen koroner arter hastaları, diyabet hastaları, sigara tiryakileri, aşırı kilo ve hareketsiz yaşam tarzı, kalp krizi riski altındadır." bilgisini verdi. Kalp krizinden korunmak için asla sigara içilmemesi, tansiyonun takip altında tutulması ve normal vücut kilosunun üzerine çıkılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Keskin, "Kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75'i karaciğerde imal edilirken, yüzde 25'i aldığımız gıdalardan emilir. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder. Yüksek kolesterolün kalp hastalığı riskini arttırdığı uzun süredir bilinmektedir. Kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde plak adı verilen birikimler yapmakta, bu plaklar büyüyerek kan dolaşımını engelleyebilmektedir. 'Az yağlı, az kolesterollü beslen' önerisini bu nedenle duymayanımız kalmamıştır. Ancak artmış kalp hastalığıyla ilişkili olan sanıldığı gibi tüketilen yağın miktarından ziyade yağın türüdür. Bu nedenle, günlük kalorinin en fazla yüzde 30'unu  yağlardan almamız, almakta olduğumuz 'kötü' yağları 'iyi' yağlarla değiştirmemiz gerekiyor. Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller 'kötü' yağların başlıca kaynaklarıdır. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz ve soya fasulyesi ise 'iyi' yağların kaynaklarıdır. Günlük kalorinin en fazla yüzde 30'u olması gereken yağ tüketiminde bunlara ağırlık verilmeli." uyarısında bulundu.

Etiketler:
Gönder Yazdır Yorum Yap Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
ilker
Sayın Dr. Kudret Keskin'in vermiş olduğu bu bilgilendirici seminer için kendisine teşekkür ederim. Bize hiç bilmediğimiz konularda verdiği bilgiler hem günlük yaşantımıza hem de genel kültürümüze katkı sağladı. Böyle etkinliklerin daim olmasını temenni ederim.Kendisine ve Çekezköy Devlet Hastanesine teşekkür ederim.
03.06.2010 01:30
meltem
kardiyoloji uzmanı doktor kudret keskini tebrik ediyoruz. çok eğitici bir toplantıydı.kendisi çok başarılı bir doktor bey.çerkezköyü halkının kalp hastalıkları ile ilgili bilinç ve farkındalığının arttırılması için eğitici toplantılarının devamını diliyoruz...
02.06.2010 23:17
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :
   DİĞER HABERLER
BUGÜN DÜN BU HAFTA BU AY
Ailelere 1 milyon 400 bin TL tazminat ödenecek
Eren İşcan’dan bir itiraf daha
İki araç çarpıştı; 20 yaralı
Yine dikkatsizlik yine kaza
Havuzun yerine Atatürk heykeli yapılacak
Kamyona çarpan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
Evden bir kamyon çöp çıktı
Kazada can verenlerin ailelerine tazminat ödenecek
Belediye camileri temizliyor
Vahap Akay, özel öğrencileri ziyaret etti
  CERKEZKOY KONUSUYOR
İmam Hatip Ortaokulu yeni binasında eğitime başladı

Trafik
Tugay kavşağına üst geçit şart oldu. Bakalım kaç kişi öldükten sonra yapılır.
hüseyin


Eren İşcan’dan inanılmaz itiraflar

yorumsuz
bülbül yuva yapmış söğüt dalını gördünmü. yavrusunu kurtlar kapmış gördünmü amanini yandım.
ersen


Çerkezköy’e iki bronz madalya geldi

Teşekkürler Çocuklar
Şampiyon spor kulübünden Vural hocamızın ve Güzel spor kulübünden Bilal hocamızın ikisinide tebrik çocuklarımıza da bu gururu bize yaşattıkları için teşekkür ederim ilçemiz adına gurur verici. başarılarının devamı dileğiyle
tayfun öztürk


Bunun adı sorumsuzluk mu, ihmalkarlık mı?

Habere yazmadan önce Böyle bir binayayanın dolabı gerekiyor mu? Açın bir mevzuata bakın
B.Y.K.H.Y MADDE 4-ccc) (DeğiĢik: 10/8/2009-2009/15316 K.) Yüksek bina: Bina yüksekliği 21.50 m’den, yapı yüksekliği 30.50 m’den fazla olan binaları, Sabit boru tesisatı ve yangın dolapları MADDE 94- (1) Tesisatın amacı, bina içinde yangın ile mücadelede güvenilir ve yeterli suyun sağlanmasıdır. Bunun için, bina içinde itfaiye su alma hattı ve yangın dolapları tesis edilir: a) İtfaiye su alma hattı; yangın ile mücadelede, itfaiye personeli ve eğitilmiş personel tarafından kullanılmak üzere tesis edilir. İtfaiye su alma hattı tesisinde aşağıda belirtilen şartlara uyulur: 1) (DeğiĢik: 10/8/2009-2009/15316 K.) Yüksek binalar ile kat alanı 1000 m2 ’den fazla olan alışveriş merkezlerinde, otoparklarda ve benzeri yerlerde ıslak veya kuru sabit boru sistemi üzerinde, itfaiye personelinin ve eğitilmiş personelin kullanımına imkân sağlayan bağlantı ağızları bırakılması ve bu bağlantı ağızlarının kaçış merdiveni veya yangın güvenlik holü gibi korunmuş mekânlarda olması şarttır. Bir boyutu 60 m’yi geçen katlarda yangın dolabı ve itfaiye su alma ağzı yapılması gerekir. 2) Herhangi bir noktadan su alma ağzına olan mesafe 60 m’den fazla olamaz. 3) Sabit boru tesisatı üzerinde bulunan bütün hortum bağlantıları, itfaiyenin kullandığı normlarda storz tip 50 mm veya 65 mm çapında olur. 4) Bağlantı ağızlarının, binanın yağmurlama ve yangın dolapları sistemine suyu sağlayan sabit boru tesisatında bırakılması hâlinde, bu bağlantıların ana kolonlar üzerinden doğrudan yapılması gerekir. b) Yangın dolapları tesisatı; bina içindeki kişilerin yakındaki küçük bir yangını kontrol etmesini ve söndürmesini sağlayabilmek üzere, bina içine tesis edilen sabit bir tesisatı ifade eder. Tesisat, duvarlar üzerine veya kabinler içine monte edilmiş ve kalıcı olarak bir su temin tesisatına bağlanmış olan sabit birimlerden oluşur. Yangın dolaplarının tesisinde aşağıdaki şartlara uyulur: 1) (DeğiĢik: 10/8/2009-2009/15316 K.) Yüksek binalar ile toplam kapalı kullanım alanı 1000 m 2 ’den büyük imalathane, atölye, depo, konaklama, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında, alanlarının toplamı 600 m2 ’den büyük olan kapalı otoparklarda ve ısıl kapasitesi 350 kW’ın üzerindeki kazan dairelerinde yangın dolabı yapılması mecburîdir. 2) Yangın dolapları, her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki uzaklık 30 m’den fazla olmayacak şekilde düzenlenir. Yangın dolapları mümkün olduğu kadar koridor çıkışı ve merdiven sahanlığı yakınına kolaylıkla görülebilecek şekilde yerleştirilir. Binanın yağmurlama sistemi ile korunması ve katlara itfaiye su alma ağzı bırakılması hâlinde, yangın dolapları, ıslak tip yağmurlama branşman hattından beslenebilir ve aralarındaki uzaklık 45 m’ye kadar çıkarılabilir. 3) Hortumların saklandığı dolabın ve kabinlerin gerekli cihazların döşenmesine izin verecek büyüklükte olması şarttır. Bunların yangın sırasında hortum ve cihazların kullanılmasını zorlaştırmayacak şekilde tasarlanması ve sadece yangın söndürme amacı için kullanılması gerekir. 4) Hortumları serme ve bağlama gibi becerilere sahip eğitilmiş personeli veya itfaiye görevlisi olmayan yapılarda, yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolaplarının TS EN 671-1' e uygun olması şarttır. Hortumun, yuvarlak yarı-sert TS EN 694 normuna uygun, çapının 25 mm olması, uzunluğunun 30 m'yi aşmaması ve lüle (lans) kapama, püskürtme veya fıskiye veyahut her üçünü birden yapabilmesi gerekir. 5) (DeğiĢik: 10/8/2009-2009/15316 K.) İçinde itfaiye su alma ağzı olmayan yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolaplarında tasarım debisinin 100 l/dak ve tasarım basıncının 400 kPa olması şarttır. Lüle girişindeki basıncın 900 kPa’ı geçmesi hâlinde, basınç düşürücülerin kullanılması gerekir. 6) (DeğiĢik: 10/8/2009-2009/15316 K.) Yetişmiş yangın söndürme görevlisi bulundurulmak mecburiyetinde olan yapılarda kullanılabilecek yassı hortumlu yangın dolaplarının TS EN 671-2 standardına uygun olması şarttır. Yassı hortumun; anma çapının 50 mm’yi, uzunluğunun 20 m’yi geçmemesi ve lüle kapama, püskürtme veya fıskiye veyahut her üçünü birden yapabilmesi gerekir. Dolap tasarım debisinin 400 l/dak ve tasarım basıncının en az 400 kPa olması şarttır. Lüle girişindeki basıncın 900 kPa’ı geçmesi hâlinde, basınç düşürücü kullanılır. 7) Binalarda bulunan yangın dolaplarının ve hortum makara sistemlerinin TS EN 671-3 standardında belirtilen periyodik bakımlarının, bina sahibi, yönetici veya sorumlu bina yetkilisi tarafından yaptırılması mecburidir.
ibrahim


Vahap Akay ‘dan Ehl-i Beyt dergahına ziyaret

canlara selam
çerkezköyün gönül insanlarından sinan dedeye selam olsun. başkanmızın bu nazik ziyareti hepimizi mutlu etti.
demir eren hancı


baskana teşekkür.
Vahap başkana her kesime gösterdiği eşit muamele den ötürü teşekkür ederim. Dergahimiza hoş geldi.
ahmet karli


KUKLA kayyum
Nasıl bir itaattir kayyum heyeti sizin ilk işiniz kongre tarihi belirlemek . Hala faik ağanıza ve vahap başkanınıza itaat ediyorsunuz,yazık yazık. 50 gün oldu hala bir kongre tarihi beliryemediniz.
Hakan


  GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Birgün Gazetesi Bugün Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi
Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi Gunes Gazetesi
Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi
Star Gazetesi Takvim Gazetesi Taraf Gazetesi Türkiye Gazetesi
Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yenisafak Gazetesi Zaman Gazetesi
Çerkezköy
Çerkezköy Alp Ajans Haber, Gazetecilik, Basın Yayın, Matbaacılık Ltd. Şti.
G.O.P. Mahallesi, Barbaros Caddesi, Kamburoğlu Sokak No: 10 Çerkezköy - TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 726 17 66 - 725 20 25 - 725 26 80 - 725 26 10 Fax: 0 282 725 26 44
E-mail: haber@cerkezkoyhaber.com.tr  -  kardes@cerkezkoyhaber.com.tr
Alp Medya