Tüm sorunların kaynağı eğitimsizliktir

PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi’nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Başkanlığı, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Metal ve Teksif sendikaları işbirliği ile düze

Çerkezköy 12.12.2012 19:48:00 0
Tüm sorunların kaynağı eğitimsizliktir
EV SAHİPLİĞİ YAPMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ
Programın açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, ÇTSO olarak bu tarz eğitici programlara ev sahipliği yapmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Gerek işveren, gerekse işçi açısından son derece önemli olan bu tarz seminerlerin başta Çerkezköy’ümüz olmak üzere, tüm ülkeye hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Tever, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
 

BAZI ŞEYLER SIRF ‘YAPTIM’ DEMEK İÇİN YAPILMAZ

Trakya gibi önemli sanayi bölgelerinin en büyük sorununun eğitim olduğunu dile getiren PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şube Başkanı Özber Çetin de, “İstihdam, işsizlik gibi önemli sorunların temelinde eğitimsizliğin yattığına inanıyorum. Bu düşüncemizi, sendikalarımızla, konunun uzmanlarıyla ve işverenlerle paylaştık” dedi. Herkesin bir şeyler yapma gayretinde olduğunu söyleyen Çetin, “Bu gibi eğitimler, kurumların birbirleri ile diyalog halinde olması ile fayda sağlar. Bazı şeyler sırf ‘yaptım’ demek için yapılmaz” dedi ve eğitim programlarının başarısının, kurumlar arası diyalog ve bilgi paylaşımına bağlı olduğunu söyledi. 
 

‘DEĞİŞMEZ’ DENİLEN YASA SONUNDA DEĞİŞTİ

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın çalışma hayatına hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başlayan Türk-İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak ise, “30 yıldır ‘değişmez’ denilen yasa sonunda değişti” dedi. Sivil toplum örgütleri ile birlikte düzenledikleri seminerin işçi ve işverenler için verimli olacağını söyleyen Koçak, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. 
 

 

 

 

KANUN FIRINDAN YENİ ÇIKTI

Açılış konuşmalarının ardından konuşan Toplu İş Sözleşmeleri ve Sendikalar Daire Şube Müdürü İbrahim Demircan, 7 Kasım 2012’de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kanunda büyük değişiklikler ve yeniliklerin yer aldığını belirtti. Sunumuna kanunun sendikalara ilişkin getirdiği yenilikler ile başlayan Demircan, “Henüz fırından yeni çıkan bu kanunu, sıcak sıcak önümüze koyarak bizlerle burada paylaşmamıza vesile olan PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin’e teşekkür ediyorum” dedi.
 

YABANCILAR DA SENDİKA KURABİLECEK

Yeni çıkan 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın sendika kuruluşlarını kolaylaştırdığını söyleyen İbrahim Demircan, “Bir işyerinde çalışan 7 kişi kendi belirledikleri sendika tüzüğünün ekli olduğu bir beyan ile sendika kurabilecekler” dedi. Türklerin, diğer ülkelerde sendikalar kurabildiğine de dikkat çeken Demircan, “Yeni düzenleme ile aynı hakkı biz de, ülkemizde çalışan yabancı işçilere tanımış olacağız” diye konuştu.
 

AİDATLARI SENDİKA KENDİSİ BELİRLEYECEK

Üye aidatların bundan sonraki dönemde sendikalar tarafından belirleneceğine dikkat çeken İbrahim Demircan, “Dayanışma aidatını da sendikalar, üye aidatını geçmemek şartı ile kendileri belirleyebilecek. İlk etapta sendikaların çoğu dayanışma aidatını hemen üye aidatı seviyesine yükselterek fazla gelir elde etmek isteyeceklerdir. Fakat uzun dönemde bu uygulama onlara üye kaybettireceğinden, zamanla sendikalar arasında rekabet oluşacağını ve aidat ücretlerin daha da düşeceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı. 
 

ÜYELİK ARTIK DAHA KOLAY

Sendikalara üye olmanın yapılan yeni düzenlemelerle daha da kolaylaştığını ifade eden İbrahim Demircan, “1 TL karşılığı PTT şubelerinden e-devlet şifresini alan bir çalışan, internetten bakanlığın sitesine girecek. Karşısında açılan sayfada hangi iş kolunda çalışıyorsa onu seçecek. Daha sonra açılan sayfada ilgili iş kolunda faaliyet gösteren tüm sendikaları görüp istediği sendikaya üye olabilecek” dedi. Demircan tüm bu işlemlerin e-devlet güvencesi altında gerçekleştirileceğini ifade etti.
 

2.’SİNİ NASIL HAZMEDECEKLER

Bir katılımcının ‘Bir iş yerinde 1’den fazla sendika faaliyet gösterebilecek mi?’ sorusunu yanıtlayan Demircan, “Evet 1 işyerinde birden fazla sendika faaliyet gösterebilecek. Fakat 1 işçi 1’den fazla sendikaya üye olamaz” dedi. Bu sırada söze giren Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak’ın, “İşveren 1 sendikayı hazmedemiyor. 2.’sini nasıl hazmedecek” sözleri katılımcılar tarafından alkış aldı.
 

PROGRAM SORU CEVAP BÖLÜMÜ İLE DEVAM ETTİ

Seminer, Toplu İş Sözleşmeleri ve Sendikalar Daire Şube Müdürü İbrahim Demircan’ın sunumunun ardından soru cevaplarla devam etti. Seminerin sonunda PERYÖN Yönetimi tarafından İbrahim Demircan’a plaket takdim edildi. Programa Toplu İş Sözleşmeleri ve Sendikalar Daire Şube Müdürü İbrahim Demircan, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şube Başkanı Özber Çetin ve Türk-İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak’ın yanı sıra İŞKUR Çerkezköy Şube Müdürü Ercan Sözen, SGK Çerkezköy Şube Müdürü Yücel İnce, PERYÖN üyeleri ve gönüllüleri, işverenler ve çok sayıda işçi katıldı.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10