“En kötü sendika, en iyi işverenden iyidir”

Çerkezköy’e gelen Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım dün sendika binasında yaptığı basın toplantısında Çerkezköy ile izlenimlerini paylaştı. .

Çerkezköy 14.12.2012 20:45:00 0
“En kötü sendika, en iyi işverenden iyidir”
BÖLGE İÇİN BÜYÜK KAZANIM
Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk İş Tekirdağ Temsilcisi Murat Koçak ve Çorlu Şube Başkanı Polat ile birlikte açıklama yapan Yıldırım, Tekirdağ’ın büyükşehir olmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek, bunun bölge için büyük bir kazanım olduğunu ifade etti. Yıldırım, Çerkezköy’de sanayi anlamında büyük bir gelişim yaşandığını belirtti.
 

ÇORLU’NUN ÖNE ÇIKTIĞINI GÖZLEMLEDİK

Sendika Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın da Çerkezköy’de 10 yıl görev yaptığını anımsatan Yıldırım “Kısa sürede daha büyük mesafe kat etmek, işçilerimizle daha sık arada olmak ve çözüm bulmak anlamında Türk Metal Sendikası’nın metal iş kolunda Çorlu’nun da çok öne çıktığını gözlemledik. Dün itibariyle de müteşebbis heyetini burada 2 bin üyeli 8 iş yerinden Çorlu müteşebbis heyetini oluşturduk. Çorlu Şubesi’nin başkanı da Baki Polat olmuştur. Başarılı olmak adına genel merkez adına bütün çabalarımızı sarf edeceğiz” diye konuştu.
 

45 MİLYON NÜFUS, 3 MİLYON SİGORTALI VAR

Türkiye’de metal iş kolunda 1 milyon 315 bin işçinin faaliyet gösterdiğini belirten Yıldırım “Türkiye’de 3 konfederasyon özel ve kamu dahil olmak üzere toplu iş sözleşmelerinden faydalanan insan sayısı 530 bindir. Türkiye genelinde ise 151 bin üyemiz bulunuyor. Türkiye’de 1980 yılında 45 milyon nüfus varken 3 milyon sendikalı insan vardı. Bugün Türkiye’nin nüfusu 75 milyon, sendikalı sayısı Türkiye’de 530 bindir. Burada bir tezatlık var. Türkiye’de örgütlenmenin önünde yüzlerce sorunlar var. İnsanlar sendika üyesi oldukları için iş akitleri fesih ediliyor” dedi.
 

8 İŞYERİ ÇORLU’YA BAĞLANDI

Üyelerin sendikaya gelmelerini beklemeden üyelerin ayağına gideceklerini söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım, İstanbul ve Çerkezköy’de 8 işyerinin yeni açılan Çorlu Şubesine bağlandığını belirtti.
 

ÜYELİK E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK

Silivri’de 530 işyeri tespit ettiklerini ve bunların 61 tanesinin Metal iş kolunda faaliyet gösterdiğini ifade eden Yıldırım açıklamasını şöyle sürdürdü: “ 17 Ocak 2013 tarihinde gerçek istatistikler açıklanacak. Bu tarih itibariyle E-Devlet sistemi üzerinden insanları üye yapabileceğiz. Noter olayı ortadan kalktı. Artık insanlar çekinmeden kayıt olabilecekler ve bunu da çalıştıkları iş yerleri göremeyecek. Daha doğrusu kimlerin sendikaya üye olduğunu işverenler bilemeyecek. Artık insanlarımızın korkmasına gerek kalmayacak ve internet üzerinden insanlarımızın üyeliklerini gerçekleştireceğiz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı anında E-Devlet üzerinden üye olan bir kişinin üyeliğini oradan gözlemleyebilecek ve bizim de bakanlıkla eş orantılı kurduğumuz yeni bir sistemimiz var. Onları oradan görmüş olacağız ve bu da bize müthiş bir kazanım sağlayacak. Üyelikten çekildiği tarih itibariyle de görebileceğiz ama bizde 1 ay daha üyeliği geçerli olacak”
 

HİÇKİMSE ÜYE OLMAYA ZORLANAMAZ

İsteyen herkesin sendikaya üye olabileceğini, hiç kimsenin zorla üye yapılamayacağını söyleyen Yıldırım “Hiçkimseye sendikaya üye olduğu için baskı yapılamaz. Çorlu’ya oluşturduğumuz şube ile bu işin propagandasını yapacağız. Buradaki kazanımlar ile sendikaya üye olmada ne gibi kazanımlar elde edeceklerini, nasıl güvenceler sağlayacaklarını kendilerine tek tek anlatacağız. Üyelerimize daha iyi ulaşma anlamında şube sayımızı artırıyoruz” ifadesini kullandı.
 

KAYIT DIŞI İSTİHDAM YARATILAMAZ

Türkiye’de asgari ücretin 739 TL olduğunu, Türk metal Sendikası’nın yetkili olduğu iş yerlerinde işe giriş ücretinin 1080 TL olduğunu söyleyen Yıldırım “İki yılda bir yapılan toplu iş sözleşmelerinden her 6 ayda bir zam alabiliyor. Yiyecek, yakacak, eğitim, doğum ve ölüm yardımı, yıllık izninde artış oluyor. Bana göre bizler devletin denetçiliğini yapıyoruz. Bugün hiçbir sendikalı iş yerinde işveren vergi kaçıramaz” diyerek, sendikalı fabrikalarda kayıt dışı istihdam yaratılamayacağını, işverenin sigorta primini yatırmama hakkına sahip olamayacağını ifade etti.
 

“45 SAAT ESASINA KİMLER UYUYOR”

Sendikalı olan iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili olarak her türlü tedbir alındığını ifade eden Yıldırım “ Sendika iş yeri temsilcileri aktif olarak rol üstlenirler. Rahat bir ortamda çalışırlar, huzurlu ve günde 7,5 saat çalışırlar. Türkiye de 45 saat esası var ama bana göre kamuda ve sendikalı iş yerlerindedir. İş kanunun da mesai ücreti yüzde 50’dir. Toplu iş sözleşmeleri ile bu yüzde 100’e kadar artırılır. Her türlü güvenceyi kendinde hissedebilir. Gün doğdu gün battı şeklinde çalışıyor insanlar ve 45 saat esasına kimler uyuyor. Sonuçta sendikalı olan bir iş yerinde 45 saatten fazla bir çalışma yapmışsa onun karşılığını yüzde 100 mesai olarak alırlar” diye konuştu.
 

KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR

Sendikanın eğitim çalışmaları ile ilgili de bilgiler veren Yıldırım üyelere, eşlerine ve çocuklarına çeşitli eğitimler verdiklerini ifade ederek “Şuana kadar 83 bin üyemize eğitim verdik. Eğitimlerimiz yılın 12 ayı kesintisiz devam ediyor. Çerkezköy’den de her ay 90 kişi gidiyor. İnsanların ne gibi haklara sahip olduğu yönünde farkındalık yaratmak için çaba gösteriyoruz. Bundan dolayı işverenler kazançlı çıkıyorlar. Bunun yanı sıra Türk Metal Sendikası’nın farklı bir eğitim programı var. Türkiye de yeterlilik belgesi alıyor. Türk Metal Sendikası’nın bununla ilgili faaliyetleri var. TMS’nin ve MES’in ortaklaşa vermiş olduğu eğitim programlarında alınan sertifikalar büyük kazanımlar sağlamaktadır” dedi.
 

“İŞ SÖZLEŞMESİ YAPAN İŞLETMELERDE ÇALIŞMAKTA YARAR VARDIR”

Hakkı, hukuku, sendikası olan toplu iş sözleşmesi yapan işletmelerde çalışmakta yarar olduğunu ifade eden Yıldırım “Bizler kutsal bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Türkiye genelinde 114 bin kişiyi toplu iş sözleşmesi ilgilendiriyor. Bundan sonra nasıl bir yaşam tercih etmesi konusunda hizmet edeceğiz. O yüzden bana göre örgütlü, çağdaş, medeni, bilinçli toplumda örgütlü olmakta yarar vardır. En kötü sendika, en iyi işverenden iyidir. Bu kişiler gün itibariyle sana çok iyi hayat şartları sunabilirler ama seneye sırtını dönebilirler. Bu sene kazandığı için seninle paylaşıyordur. Seneye ise paylaşmama ihtiyacı duyabilir. Sözleşme ve kanıt altına almak sana kazanımları beraberinde getirir” diye konuştu.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10