Basit önlemlerle, can kayıpları minimuma indirilebilir

Çerkezköy’de yaklaşık 2 yıl önce oluşturulmaya başlanan Gönüllü Afet Eğitim Ekipleri, önceki akşam saat 19.00’da Çerkezköy Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda bir

Çerkezköy 30.12.2012 21:43:00 0
Basit önlemlerle, can kayıpları minimuma indirilebilir
HER EVE ULAŞTIRILACAK
Toplantıya, proje sahibi Ulusal Medikal Kurtarma Üyesi Şirin Kahraman, Çerkezköy Belediye Başkanı Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, Mahalli Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Müdürü Hayrettin Sönmez, Çorlu, Saray ve İstanbul’da oturan gönüllü vatandaşlar katılırken, toplantıda konuşan Ulusal Medikal Kurtarma Üyesi Şirin Kahraman, “Ülkemizin doğal afetlere paralel yapısı nedeni ile vuku bulacak bu gibi durumların, basit atlatılmasını amaçlayan proje, ileriki zamanlarda, her mahalle ve her eve ulaştırılacak şekilde yaygınlaştırılacak” dedi. 
 

36 SAATLİK EĞİTİM VERİLECEK

Eğitim çalışmaları kapsamında 36 saatlik eğitim verileceğini ve eğitime katılacak olan gönüllü eğitmenlere eğitim sonunda sertifika verileceğini söyleyen Şirin Kahraman, çalışmaların gönüllülük esasına göre başladığını ifade etti. İlk etapta gönüllü eğitimci olmak için yirmi kişinin olmasını hedeflediklerini ifade eden Kahraman “Projenin ilk ayağı gönüllülerdir” dedi. Program dahilinde eğitimin ayda iki gün, her ay bir konu ve toplam 36 saatlik bir çalışma sonucunda tamamlanacağını ifade eden Kahraman “Alacağınız eğitimin ardından sizler daha sonra çalışmalarımızın her mahallemize kadar ulaşabilme aşamasında halkımıza eğitimler vereceksiniz” diye konuştu.
 

BASİT ÖNLEMLER

Şirin Kahraman, Gönüllü Mahalle Ekipleri projesi ile bütün Çerkezköy halkına, afet öncesi, afetin yaşandığı an ve sonrasında neler yapılabileceği hususlarında bilimsel bir eğitim verilmesini amaçladıklarını söyledi. Yirmi gönüllü üyenin eğitim sonrasında, eğitimci sıfatınızla Çerkezköy’de bulunan her konutta ikamet eden insanlara afet zamanında neler yapıp, neleri yapmamaları hususlarında bilgiler vereceğini belirten Kahraman, bunun da can kayıplarının minimum düzeye inmesi şeklinde yansıyacağını ifade etti. Çok basit görünen bazı önlem ve eylemlerin, birçok insanın hayatta kalmasını sağlayacağını söyleyen Şirin Kahraman, çalışmaların sadece, afetin yaşandığı anla ya da afet sonrası yapılacaklarla sınırlı olmadığını ifade ederek “Bilimsel tespitler ışığında, afetin öncesinde alınması gereken tedbirlerin, afet sonrasında yapılan yoğun çalışmaları da aza indirgediği gibi ölümleri de azalttığı tespit edilmiştir. Biz bunları anlatırken ve bunlar bilimsel olarak ispatlanmışken dahi, hala evlerimizdeki dolaplarımızı sabitlemiş değiliz” şeklinde konuştu.
 

SORUMLULUKLARIMIZI UNUTMAMALIYIZ

“Çalışmalarımız sadece depremle sınırlı değil” diyen Kahraman, “Yaşanması muhtemel her afeti kapsayacak bir eğitim sürecimiz olacaktır. Bunları ifade etmemiz gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz. Deprem, sel, yangın, patlama, zehirlenme ve alt yapıyla alakalı afetler. Eğitim ekibimiz, yani sizler ilk etapta mahalle muhtarlarımız ve öğretmenlerimizi, afetler hususunda eğiteceksiniz. Onlar da hizmet ettikleri yerlerde, almış oldukları eğitim, bilgi ve tecrübeleri, etraflarında yaşayan insanlara aktaracaklar. Her gün büyüyen bir eğitim yelpazemizle, Çerkezköy’de yaşayan insanlarımızın muhtemel afetlerden en az zararla kurtulmalarını sağlayacağız. Hep birlikte, yılmadan ve gönüllü olarak, yerine getireceğimiz görevimizin, bize yüklediği sorumlulukları asla unutmamalıyız” ifadesini kullandı. 
 

O KADAR SIKINTI ÇEKMEYECEKTİK

Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce de afeti hiç beklemedikleri bir zamanda yaşadıklarını ve o esnada yapılabileceklerin sınırlı olduğunu ifade etti. Personel ya da insanlar, afet konusunda daha önceden eğitim almış olsalardı, sel felaketinde o kadar sıkıntı çekmeyeceklerini belirten İnce, o gün yaşanan sıkıntıların iyi tahlil edilebilmesi açısından bu toplantının çok önemli olduğunu vurguladı. Sel felaketini değerlendirerek, gelecekte yaşanması muhtemel afetlerde neyi, nasıl, kimin yapacağının tespitinin, can kayıplarını aza indireceğini vurgulayan İnce, Çerkezköy’de Kurban Bayramı öncesi yaşanan sel felaketini beklemediklerini ve beklemedikleri bir afet karşısında neler yapılabilir aşamasında şaşırdıklarını ifade etti.  
 

ALIN YAZISI OLMADIĞINI GÖRDÜK

Mahalli Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı da toplantıda yaptığı konuşmada, ülkemizin coğrafi yapısı nedeni ile her an afeti yaşama riskiyle karşı karşıya olduğunu, afetin afet olmaktan çıkarılmasının ancak, bilimsel önlemlerle sağlanabileceğini belirtti. Yaşanan 17Ağustos depremi ve Van depremi sonucunda, bir çok şeyin alın yazısı olmadığını gördüklerini ifade eden Karadayı, afetin sonuçları vahim olan bir durum olduğunu fakat yapılması gereken çok şey olduğunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
 

BİRÇOK İNSANIN HAYATINI KURTARABİLİRİZ

22 yıldır arama kurtarma sorumluluğunu üzerinde taşıdığını söyleyen Karadayı “Bunun son 8 yılını eğitim alanında geçirdim. Uzun yılların tecrübesi ışığında şunu çok rahat söyleyebiliyorum. Afet hususunda her insanımızın eğitim alması halinde, kendimizi kurtarabilmeyi başardığımız gibi, bir çok insanın da hayatını kurtarma imkanına sahip oluruz. 17 Ağustos depreminde sağlam çıkarılan insanlarımızın yüzde 98’i ölmüştür. Van depremine kadar kurtarma alanında alınmış olunan eğitimler sonucunda bu rakamın tam tersi, sevindirici bir tablo ile karşımıza çıkmaktadır. Yani kurtarılan insanlarımızın yüzde 98’inin yaşaması sağlanmıştır. Daha net bir ifade ile söylememiz gerekirse bizim kurtardığımız 230 yaralının sadece 2 tanesi ölmüştür” ifadesini kullandı.
 

YAPILAN İŞLE UYUM İÇİNDE OLMALI

“Kurtarma görevini üstlenmiş olan insanın, kurtarılmayı bekleyen konumuna düşmemesi gerekiyor” diyen Mahalli Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, kurtarma gönüllüsünün mutlaka teçhizatı, ruhu ve bedeninin, yapmakta olduğu işle uyum içerisinde olması gerektiğini vurguladı.
 

YARDIM BEKLEYEN KONUMUNA DÜŞMEMELİSİNİZ

Elinde bulunan malzemeyi kullanmayı bilmeyen bir insanın, o kaos esnasında bir başkasının yardımına gelmesini beklemek kadar ayıp bir şey olmadığını ifade eden Karadayı “Sizin, sizden her türlü yardımı bekleyen kişilerden yardım bekleyen konumuna asla düşmemeniz gerekir. Sorumluluk aldığınızı ve bu sorumluluğu en güzel şekilde ifa etmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız” dedi.

 

AFETİN HER TÜRLÜSÜ İÇİN EĞİTİM

“Gönüllü Mahalle Kurtarma üyelerinin, afetin her türlüsü için eğitim alması gerekiyor” vurgusunu yapan Karadayı, “Siz, üstlenmiş olduğunuz görev nedeni ile bu alanda her şeyi bilmek ve yapmak zorundasınız. Yangın, sel baskını, deprem, trafik kazası gibi her afatta yapabileceğiniz şeyleri öğrenmek zorundasınız. Eğitiminiz bittikten sonra, tatbikatlarınızı mütemadiyen yapmak zorundasınız. Sadece afette çalışmayı beklemek, almış olduğunuz eğitimin yok olmasına neden olur” ifadesini kullandı.

 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10