Bakanlıktan ‘Dönüşüm’ uyarısı

Kentsel Dönüşüm’de vatandaşlara her türlü maddi destekte bulunulacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, dönüşüm suiistimallerinin önüne geçmek için de çalı

2.01.2013 20:09:00 0
Bakanlıktan ‘Dönüşüm’ uyarısı

 Çerkezköy Haber - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşların şikayetleri üzerine, Kentsel Dönüşüm ile ilgili işlemlerde yaklaşık 8 bin TL’yi bulan harç ve vergilerin alınmaması konusunda banka ve noterleri uyardı.

 

VERGİDEN MUAF TUTULACAKLAR

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak işlemlerde, vatandaşlardan noter, belediye ve tapu harçları ile bazı ücretlerin istendiği yönünde şikayetler aldıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, “Kanun uyarınca yapılacak işlemler, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır” açıklamalarında bulundu. Yetkililer bahse konu kanunun, bütün noterlere, bankalara, tapu taşra teşkilatına, il özel idareleri ve belediyelere duyurulmasını istedi.
 

600 TL KİRA YARDIMI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşüm kapsamında evlerini boşaltanlara 600 TL’ye kadar kira yardımı yaparken, faiz desteğini tercih edenlerin de yüzünü güldürecek. Bu kapsamda, bankadan çekilen kredi faizinin yüzde 4'ünü Bakanlık ödeyecek. Bakanlık ayrıca müteahhitleri de teşvik ederek Kentsel Dönüşüm’ü sıfır faizle yapmayı hedefliyor. Böylece vatandaş, 120 ay vade ve yüzde 8.8 faiz oranıyla 100 bin TL çektiğinde, ödemesi gereken 50 bin TL’lik faizin 23 bin TL’sini Bakanlık verirken, geriye kalan kısım da müteahhitlerin devreye girmesiyle ödenecek. Banka ve noterleri de üst yazıyla uyaran Bakanlık, afet riski altındaki binaların yıkım ve yapımı sürecinde banka, noter ve tapudaki işlemlere ödenmesi gereken yaklaşık 8 bin TL’nin alınmamasıyla da vatandaşları yaklaşık 58 bin TL gibi bir rakamı ödemekten kurtaracak.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10