Atık yağlar dönüştürülüyor

Edirne'de, 2010 yılında itibaren ev ve iş yerlerinden toplanan atık mutfak yağları, geri dönüşüm işlemlerinin ardından endüstriyel yağ yapımında kullanılıyor.

Bölgede Gündem 3.01.2013 19:33:00 0
Atık yağlar dönüştürülüyor
1 MİLYON LİTRE SUYU KİRLETİYOR
Edirne’de atık mutfak yağlarının toplanması ve geri dönüştürülmesi hakkında bilgiler veren Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne'de ev ve iş yerlerinden çıkan atık yağların, "Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği"ne uygun olarak toplandığını söyledi. Tanrıkulu, Kentteki ciğerci sayısının son yıllarda 50'ye ulaştığını ve bu durumun da ciğerin yapılışı sırasında daha fazla atık yağın oluşmasına neden olduğunu anlatan Tanrıkulu, Edirne'deki atık yağların sertifikalı yağ toplama firmalarınca 2010 yılından bu yana toplandığını kaydetti. 1 litre atık yağın, 1 milyon litre temiz suyu kirlettiğini, ayrıca yer altı sularına da zarar verdiğini ifade eden Tanrıkulu, “Şu anda Edirne'de 3 firma yasal olarak atık yağ topluyor. 2010 yılında 25 bin 434 kilogram, 2011 yılında 44 bin 90 kilogram, 2012 yılında da 64 bin kilogram atık yağ toplandı. Bu veriler bize halkımızın bu anlamda gerçekten bilinçlendiğini ve her geçen yıl atık yağların tespitine ve toplanmasında bizlere yardımcı olduklarını gösteriyor" diye konuştu. Tanrıkulu, evlerde pet şişelerde biriktirilen atık yağların, bilgi verilmesi durumunda görevliler tarafından toplandığını belirterek, evlerde kızartma yağlarının lavabo ve kanalizasyonlara boşaltılmaması gerektiğini ifade etti.
 

"ATIK YAĞLAR, İHRAÇ EDİLİYOR"

Atık yağ geri kazanım firmalarından Kolza'nın Trakya Bölge Sorumlusu Ercan Akbalık, toplanan yağların endüstriyel yağ yapımında kullanıldığını bildirdi. Atık yağların gres yağı, raylı sistemlerde kullanılan kalıp sabun ve temizlenmiş baz yağ olarak Avrupa'ya biyodizel yapımında kullanılmak için ihraç edildiğini aktaran Akbalık, yağların tortularının yakılarak imha edildiğini kaydetti.
 

"EKOLOJİK DENGEYİ BOZUYOR"

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süreyya Meriç Pagano ise, su ortamındaki yağın öncelikle suyun ışık geçirgenliğini engellediğini söyledi.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10