Kredi desteği için ilk imza atıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilerde sağlanacak

20.01.2013 18:35:00 0
Kredi desteği için ilk imza atıldı

 ÇEVREYE DUYARLI ŞEHİRLER OLUŞACAK

Törende konuşan Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümde önemli bir adım attıklarını ifade ederek, yıllardır devam eden kentsel dönüşüm sürecini 6306 sayılı kanunla daha güçlü ve olmazsa olmaz bir hale getirdiklerini belirtti. Türkiye’deki şehirleri modern hale getirmenin kendi sorumluluklarında olduğunu söyleyen Bayraktar, böylece önümüzdeki süreçte ekolojik dengeyi koruyan, çevreye duyarlı şehirlerin oluşacağını belirtti.
 

YARISINA YAKININI BİZ ÖDEYECEĞİZ

Vatandaşlara seslenen Bakan Bayraktar “Evlerinizi tespit ettirin. Sonra gelin, banka size kredi verecek. Bir banka ile anlaşma yaptık,  birçok bankayla da yapacağız. En düşük faizli krediyi kim veriyorsa oradan gidin kredi alın, kredinin faizinin yüzde 4’ünü, yarısına yakınını biz ödeyeceğiz. Diğer tarafını da belki müteahhitle anlaşma yaparken müteahhit karşılar. Yani hiç faizsiz kredi alma imkânı doğacak” dedi.
 

KDV UYGULAMASI YOK

İmar, ruhsat, harçlar, kefil, kira yardımı ve hatta yeni konut satışlarında KDV olmasına rağmen afet kapsamında KDV uygulamasının olmadığını söyleyen Bayraktar, her konuda belki bu argümanları daha da artırmanın gayreti içinde olacaklarını ifade etti. Kentsel Dönüşüm kapsamında bakanlığın, 13 Ekim 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bankalarca 31 Aralık 2013 tarihine kadar kullandırılacak konut kredilerinde yıllık yüzde 4, iş yeri kredilerinde yıllık yüzde 3 faiz desteği uygulandığını ifade eden İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de, azami kredi vadesinin, en fazla 2 yıl ödemesiz dönemi de içerecek şekilde konutta 10, iş yerinde 7 yıl olacağını, hak sahipliği bazında konut ve iş yerinde 100 bin, güçlendirmede 50 bin lira olmak üzere toplamda destek sağlanacak kredi tutarının 500 bin lirayı geçemeyeceğini söyledi.
 

AYLIK yüzde 0.45-0.50 FAİZ

Bali, piyasa koşullarına göre değişken olmakla birlikte, bakanlığın sağladığı 4 ve 3 puanlık faiz desteğinin haricinde uygulayacakları oranın, yüzde 0.45 ile yüzde 0.50 bandında aylık oranlar düzeyinde olduğunu ve 120 ay vadeli olduğunu, iş yerlerinde ise vadenin 84 ay olduğunu söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, dönüşümde bakanlık nezdinde sağlanacak faiz desteğinde İş Bankası’nın ardından yeni bankaların gelebileceğini ve protokol yaptıkları bankaların faiz oranlarını günlük olarak internet sitelerinden duyuracaklarını söyledi.
 

17 İLDE 304 RİSKLİ BİNA

Bu protokolün ilkini İş Bankası ile imzaladıklarını söyleyen Gürgen, “Bize bugüne kadar 7 resmi müracaat var. 8 tane mutabakata vardığımız kurum var. Özellikle Halkbank, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası, Kuveyt Türk, Garanti Bankası, Şekerbank, Ziraat Bankası, Akbank, Vakıflar Bankası’yla da önümüzdeki günlerde protokolleri aktedeceğiz” dedi. Tespit için ise 175 kuruluşu lisanslandırdıklarını açıklayan Gürgen, “Bu sayı 199’a çıkacak.  17 ilde şerh konulan yapıların yıkımı başladı. İstanbul dahil 17 ilde 304 bina riskli olarak tespit edildi” diye konuştu.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10