Çevre Yönetim Sistemi anlatıldı

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) üyelerine “ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Temel Bilgilendirme” eğitimi verildi.

Çerkezköy 29.01.2013 19:14:00 0
Çevre Yönetim Sistemi anlatıldı

  ÇESİAD EĞİTİM SALONU’NDA DÜZENLENDİ

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği Eğitim Salonu’nda önceki akşam saat 18.30’da düzenlenen seminere ÇESİAD üyeleri, üye adayları, firma sahipleri ve yöneticiler katıldı. Seminerde sunum yapan Hema Endüstri Çevre Mühendisi Emine Can, “Çevre, bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü; hava, su, toprak, doğal kaynaklar, bitki toplulukları, hayvan toplulukları, insanlar ve bunlar arasındaki ilişkileri içine alan ortamdır. Dünyamızın kaynaklarının sonsuz olmadığı, ürün ve faaliyetlerin çevre etkilerinin yerel ve bölgesel kalmayıp, global olduğu artık tüm dünyada kabul edilmiştir. Bu bilinç çevresel etkilerin yasal uygulamalardan ziyade piyasa kuvvetleri ile kontrol edilmesi ihtiyacını da beraberinde getirmiştir” diye konuştu.
 

YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR ?

İşletmelerin çevreye verdikleri veya verebilecekleri zararların sistematik bir şekilde azaltılması ve mümkünse ortadan kaldırılabilmesi için geliştirilen yönetim sistemine Çevre Yönetim Sistemi adı verildiğini belirten Can “ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, özünde; doğal kaynak kullanımının azaltılması ve  toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan bir yönetim modelidir. Çevre politikası, kuruluşun, genel çevre icraatı ile ilgili niyet ve prensiplerini açıklamak, faaliyet, çevre amaç ve hedeflerle çerçeve teşkil etmek üzere yaptığı beyandır” dedi
 

KİRLENMENİN ÖNLENMESİ

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’nde kirlenmenin önlenmesinin öneminden bahseden Can “Kirlenmenin önlenmesi, kirlenmeyi önlemek, azaltmak veya kontrol altında tutmak amacıyla yeniden devreye sokmayı, başka işleme tabi tutmayı, işlemde değişiklik yapmayı, kontrol mekanizmalarını, kaynakların etkin kullanımını, malzeme ikamesini içine alabilen her türlü işlem ve uygulamaya başvurulması, malzeme veya ürün kullanılmasıdır” diye konuştu.
 

PLANLAMA YAPARKEN GÖZDEN GEÇİRİNİZ”

Çevre politikaların nasıl olması gerektiğini belirten Can “Kuruluşa yön göstermeli, faaliyetler için rehber prensipler belirlenmeli, faaliyet program ve stratejilerin karşılaştırılmasında referans sağlanmalı, üst yönetim tarafından belirlenmeli, genel iş stratejisine entegre edilmeli ve diğer politikalarla uyumlu olunmalıdır. Planlama yapılırken kuruluşun çevre yönünden mevcut durumu, çevreye yönelik konuların bir ön güzden geçirmeye tabi tutulması ile belirlenir. Planlama yapılırken mevzuat ve kurallara, faaliyet ve hizmetler, faaliyetlerin çevre etkilerine, mevcut çevre yönetim uygulamalarına, daha önce yaşanmış uygunsuzluklara, rekabet avantajı için fırsatlara, ilgili tarafların görüşlerine, anormal ve normal şartlara, acil hallere, izin koşullarına ve mevcut dokümantasyonlara dikkat edilmelidir” dedi.
 

“ELE ALIP İNCELENMESİNİ SAĞLAMALIDIR”

“Çevre boyutlarını belirleyebilmek için bir usul veya usuller geliştirmeli ve bunun idame ettirilmesini sağlamalıdır” diyen Can “Bu önemli etkilerle ilgili çevre boyutlarının, çevre amaçlarıyla bağlantılı olarak ele alınıp incelenmesini sağlamalıdır. Kuruluş, en son durumu yansıtmak amacıyla bu konudaki bilgileri sürekli olarak yenilemelidir. Çevre boyutunu etkileyen kriterler arasında frekans, bakım, miktar, mevzuat, etki alanı ve anormal şartlar vardır” dedi.
 

“KURULMASINI, UYGULANMASINI VE SÜRDÜRÜLMESİNİ SAĞLAR”

Çevre yönetim etkinliğini sağlamak amacıyla görevler, sorumluluk ve yetkilerin tarif edilmesi, belgeye bağlanması ve ilgililere duyurulmasını gerektiğini belirten Can “ Yönetim, ÇYS’nin uygulanması ve kontrolü için gerekli kaynakları sağlamalıdır. Üst yönetim ise diğer görev ve sorumluluklarına bakılmaksızın, bu sistemin kurulup uygulanmasını sağlamakla ve ayrıca sistemin başarısından sorumludur. Çevre yönetim temsilcisi, çevre yönetim sisteminin kurulmasını, uygulanmasını ve sürdürülmesini sağlar. Sistemin performansı konusunda üst yönetime rapor verir. Sistemin gelişimi için öneriler sunar. Bölüm yöneticileri ise faaliyet planlarını, kontrol sistemlerini ve prosedürlerini uygular. Kaynakları yönetir. Performansın ölçümü için gerekli bilgilerin geri beslemesini zamanında yaptırır. Çevre politika ve prosedürlerinin etkin olarak iletir” diye konuştu.
 

Haber  / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10