Kuyumcular isyanda

Çerkezköy’deki kuyumcular, bankaların da altın alıp satabilecek olmasından rahatsızlık duyduklarını ifade etti. Çerkezköy’de faaliyet gösteren kuyumcu esnafından ‘Herkes kendi işini yapsın’

Çerkezköy 4.02.2013 19:48:00 0
Kuyumcular isyanda

 Çerkezköy Haber - Çerkezköylü kuyumcu esnafı, bankaların da altın alıp satabileceği şeklinde yapılan açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

 

ALTINDAN ANCAK SARRAF ANLAR

Bir süre önce altın hesabı uygulamasıyla altın toplamaya başlayan bankalar şimdi de şubelerden altın satacak. Bu durumun kuyumcu esnafını etkileyeceğini belirten Çerkezköy kuyumcu esnaflarından Murat Kuyumculuk işletmecisi Murat Narçın, “Ayakkabıcı ayakkabı satar. Pastaneci pasta satar. Kuyumcu da altın satar. Yastık altındaki altınları para piyasalarına çekebilmek amacıyla vadeli, vadesiz altın hesabının yanı sıra birikimli altın hesabı ve ana para korumalı altın yatırım fonu gibi birçok tasarruf paketini uygulamaya sokan bankalar, şimdi de doğrudan altın alım satımıyla kuyumcuların iş alanına girdiler. İnsanları yanıltıyorlar” dedi. Vatandaşın bankaya gitmeden önce kuyumculara uğramasını tavsiye eden Narçın, “Gelsinler ve onlara altının gerçek değerini söyleyelim. Çoğu müşterimiz yanlış yönlendiriliyor. Altının gerçek değerini ancak sarraf anlar. Hem müşteri mağdur, hem biz mağduruz. Bıraksınlar herkes kendi işini yapsın” dedi.
 

VATANDAŞ MAĞDUR OLACAK

Bahse konu uygulamayla, insanların yastık altındaki yatırımlarının boşaltılmak istendiğini ifade eden Albayrak Kuyumculuk sahibi Tevfik Albayrak ise, “Banka sattığını geri alabilecek mi?” diye sordu. BDDK’nın bir yandan yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmaya çalıştığını söyleyen Albayrak, “Bir yandan da bankalara altın satışı yetkisi vererek, adeta ‘Bu altını al yastık altına koy’ deniliyor. Vatandaş bankadaki altınını geri almak istediğinde de banka, ‘altın yok para vereceğim’ diyecektir. Altına karşı, altının alım fiyatından TL’ ile ödeme yapılacak. Aradaki farkı vatandaş ödeyecek. Dolayısıyla vatandaş mağdur olacak” ifadelerini kullandı.
 

MÜŞTERİMİZ YÜZDE 70 AZALDI

Müşteri potansiyelin yüzde 70 azaldığını belirten Sedat Kuyumculuk işletmecisi Sedat Çelik ise, “Bu konuda mağdur olan çok vatandaşımız ve müşterimiz var. Bırakın herkes kendi işini yapsın. Katılım bankaları bu konuda çok ısrarcı oldu. Bankaların 1 gram ile 1 kilo külçe altın alıp satmalarına hiçbir itirazımız yok. Bu bir finans aracıdır. Cumhuriyet altını satmaları ise yanlıştır. Çünkü bu konu ihtisas gerektiren bir konudur. Vatandaş, nasıl ki ekmeği fırıncıdan alıyorsa, altını da kuyumcudan almalıdır” diye konuştu.
 

Haber / Ahmet Mutlu YILDIZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10