4 saatte 1 işçi hayatını kaybediyor

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) üyelerine “İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimi verildi. ÇESİAD Eğitim Salonu’nda önceki gün saat 18.30’

Çerkezköy 5.02.2013 19:36:00 0
4 saatte 1 işçi hayatını kaybediyor

 İŞ KANUNU’NU ANLATTI  

Programda katılımcılara İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda bilgilendirme bulunan İş Sağlığı Uzmanı Sebahattin Ünal, 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve 6 aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurma yükümlülüğünün yasa ile düzenlendiğini belirtti. Ayrıca, bu kurulların, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak verilen kararlarını uygulamakla yükümlü olduğunu vurgulayan Ünal, “İş sağlığı ve güvenliği kurulu üyeleri, işveren veya işveren vekili, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, insan kaynakları, personel, sosyal işler veya idare ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi, varsa sivil savunma uzmanı, işyerinde görevli formen, ustabaşı veya usta, 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 34 üncü maddesi hükmü uyarınca işyerinde bulunan sendika temsilcilerinin kendi aralarında seçecekleri kişi, işyerinde sendika temsilcisi yoksa o işyerindeki işçilerin yarıdan fazlasının katılacağı toplantıda açık oyla seçilecek işçi, sağlık ve güvenlik işçi temsilcisinden oluşmaktadır” dedi.  

 

“TAZMİNATSIZ OLARAK FESHEDEBİLİR”

İşverenlerin ve işçilerin yükümlülüklerinden de bahseden Ünal, işçilerin de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlü olduğunu belirtti. İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması halinde işveren veya vekili tarafından iş akidlerini tazminatsız olarak feshedilebileceğini söyleyen Ünal, “Kasti ve suç sayılır bir hareketi yüzünden iş kazasına uğrayan, meslek hastalığına tutulan veya hastalanan sigortalıya geçici iş görememezlik geliri verilmez. Sigortalıya yalnız gerekli sağlık yardımları yapılır” diye konuştu.  

 

İŞ GÜVENLİĞİNİN AMAÇLARI  

İş sağlığının, tüm mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hallerinin en üst düzeyde tutulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi çalışmaları olduğunu kaydeden Ünal “ İş güvenliği iş yerlerinde işin yapımı ve yürütülmesiyle ilgili oluşan tehlikelerden korumak, daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan sistemli çalışmalara denir. İş güvenliği işyerlerinde çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışmalarını sağlamak üzere alınması gereken tedbirler dizisidir. İş sağlığı ve Güvenliğinin amaçları arasında çalışanı korumak, üretim güvenliğini sağlamak ve işletme güvenliğini sağlamak yer alır” ifadesini kullandı.  

 

90 DAKİKADA BİR KİŞİ SAKAT KALIYOR

İş kazasının, “Çalışanın, yaptığı işten ve işe ait faktörlerden direkt olarak ortaya çıkan ani ve beklenmedik olaylarda bedenen yaralanması ve zarar görmesi” olarak tanımlandığını belirten Ünal “Kazaların temel nedenleri arasında hatalı makine ve ekipman yerleşimi, eksik veya kusurlu koruyucular, yetersiz kontrol ve bakım ile yetersiz mühendislik hizmetleri yer almaktadır. Üretimin gerçekleşmesi enerji, tezgah ve işçinin uyum içersinde bulunması ile oluşur. Ülkede her üç dakikada bir iş kazası meydana geliyor. 90 dakikada ise bir kişi sakat kalıyor. Dört saatte ise bir kişi hayatını kaybediyor. Hayatta kalmak, imkanlarımız dahilinde ailemizin, kendimizin beklentilerini karşılamak onlara daha iyi bir yaşam sağlamak ve temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için çalışıyoruz” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10