Tever’den şok iddia: “9-0 yaparım”

Çerkezköy Haber Gazetesi’ni ziyaret eden Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, kendisine yönelik yapılan eleştirilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Çerkezköy 5.02.2013 19:37:00 0
Tever’den şok iddia: “9-0 yaparım”

 BİZ BELİRLEMİYORUZ

Son zamanlarda iç çekişmeler ve kavgalarla gündemde olan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın gündeminde bu kez NACE Kodları ve ertelenen seçim yer aldı. İnsanlarda yanlış bir algı oluşturulmaya çalışıldığını öne süren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, “NACE Kodları’nı ve meslek gruplarını maalesef biz belirlemiyoruz. NACE Kodları Gelir İdaresi Başkanlığı, TUİK, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri, SGK ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlendi. NACE Kodları tüm firmalara direkt olarak gönderildi. Kendisine gönderilen NACE Kodu’nun yanlış olduğunu düşünen firmalara da itirazda bulunmaları için 6 Aralık 2012’ye kadar süre tanındı” dedi.  

 

YURT GENELİNDE NACE KODLARINA 18 BİN İTİRAZ YAPILDI

Ülke genelinde toplam 18 bin itirazda bulunulduğunu söyleyen Dursun Ali Tever, 15 bin itirazın kabul edildiğini, 3 bin itirazın ise reddedildiğini söyledi. Yapılan itirazlar sonucu seçimlerin ülke genelinde ertelendiğini belirten Tever, “Muhalif gruptakiler bu durumdan kendilerine pay çıkarmaya çalışıyor. Seçimlerin ertelenmesi 365 oda ve borsa için geçerlidir” dedi. Seçimlerin Mayıs’ta başlayıp, Haziran’da tamamlanacağını kaydeden Tever, “TOBB’un Mali Genel Kurulu 1 Mayıs’ta, Genel Kurulu ise Ağustos’ta yapılacak” dedi. Tever, ‘Meslek gruplarında yeniden bir düzenleme yapılacak mı?’ sorusunu ise yanıtlamaktan kaçındı.  

 

GERÇEK Mİ STRATEJİ Mİ?

ÇTSO Genel Sekreteri Selma Uğurlu’nun emekliliğini istediğine yönelik çıkan haberler hakkında da açıklamalarda bulunan Dursun Ali Tever, “Genel Sekreter’in emekliliğini istediği doğru” dedi. Tever konuya ilişkin belgelerin 1 ay içinde kendilerine ulaşabileceğini ve Uğurlu’nun 1 ay içinde emekliye ayrılabileceğini sözlerine ekledi. Tever, Selma Uğurlu’dan boşalacak koltuğa oda dışından bir kişinin alınabileceğini belirtti. Seçimlere az bir süre kala oda genel sekreteri Selma Uğurlu’nun emekliliğini istemesinin gerçek mi yoksa strateji mi olduğu merak ediliyor.  

 

11-0 YAPARIM

Ne zaman yapılırsa yapılsın, seçimleri kazanacağından şüphesi olmadığını söyleyen ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Tever, “Seçimlere 9 grupta gidilirse 9-0, 11 grupta gidilirse 11-0 kazanırım” diyerek iddialı konuştu. Seçimlere çok iyi bir şekilde hazırlandıklarını ifade eden Tever, odanın seçimlere kadar çalışmalarına olağan şekilde devam edeceğini de sözlerine ekledi.  

 

ÖNCEKİ YÖNETİMLERİN YANLIŞLARINI DÜZELTTİK

İlk yönetimin ÇTSO Binası’nı, bir sonraki yönetimin ise ÇTSO Lisesi’ni yaptırdığını hatırlattığımız Dursun Ali Tever, ‘Seçimleri kazanamamanız halinde Dursun Ali Tever ve Yönetimi’nin oda için ne yaptığını söyleyebiliriz?’ sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Biz göreve geldiğimizde Oda’yı 500 bin TL borçla teslim aldık. Ayrıca bizden önceki yönetimlerin üyelerden aldığı fazla ücretlerden 485 bin TL’sinin geri ödenmesi için talepler geldi. Bu paraları da geri ödeyeceğiz. Bunun yanında birçok sanayici arkadaşıma kendilerinden alınan fazla paraları istememeleri odaya bağışlamalarını istedim. Bu şekilde odaya yaklaşık 500 bin TL kazandırdım. Hesaplandığında biz, bizden önceki yönetimin yaklaşık 1 milyon 500 bin TL’lik hesabını temizledik. Yani okulun büyük kısmını aslında biz yaptırmış olduk”  

 

ÜYEDEN HABERSİZ BAŞVURUDA BULUNULUYOR

Üyelerden fazla alınan paralar konusunda çok önemli bir noktaya temas eden Dursun Ali Tever, “Yaptığımız incelemelerde bazı üyelerimizin bilgisi dışında, muhasebecileri tarafından odamıza fazla alınan paranın iadesi için başvuruda bulunulduğunu gördük. Konuyla ilgili görüştüğümüz üyelerimizin bu başvurulardan haberdar olmadığını, hatta odamıza verilen banka hesap numaralarının da kendilerine ait olmadığını tespit ettik” dedi. Fazla alınan ücretlerin taraflarına geri ödenmesi için 463 başvuru yapıldığını belirten Tever, “Biz bin 353 kayıt inceleyeceğiz. Odaya fazla ücret verdiği tespit edilen üyelerden varsa odaya borcu mahsup edilecek. Yoksa kendilerine ödenecektir” şeklinde konuştu.

 

SORUMLULAR, MECLİSTEN KAÇANLARDIR

Tever, ÇTSO Meclis Başkanı Gürkan Kesim’in geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalara da cevap verdi. Gürkan Kesim’in de belirttiği gibi ülkedeki 365 oda ve borsa içinde 2013 bütçesi onaylanmayan tek odanın ÇTSO olduğunu söyleyen Tever, bu durumun sorumlusunun ise sarı listede yer alan, meclisten kaçan ve gelir bütçesine red oyu veren meclis üyeleri olduğunu öne sürdü.  

 

BÜTÇENİN ONAYLANMAMASI İÇİN ENTRİKALAR ÇEVİRDİLER

Bahse konu meclis üyelerinin bütçenin onaylanmaması için ellerinden gelen entrikayı çevirdiğini iddia eden Tever, “Bu kişiler ellerine tutuşturulan ve gerçeği yansıtmayan tutanakları imzalayan, bir meclis üyesinin imzasının ne kadar değerli olduğunun farkında olmayan insanlardır” şeklinde konuştu.

 

 BABAOĞLU ÖNCE VİCDANINI TEMİZLESİN

Meclis üyesi Vedat Babaoğlu’nun, 2013 bütçesinin onaylanmamasında pay sahibi olduğunu belirten Dursun Ali Tever, “Kendisi yüzde 10’luk artışa vicdanı el vermiyor diye hesap incelemeyi kabul etmedi. Kendisi öncelikle kendi işçilerinin haklarını ve OSB’de yaptıklarını düşünsün ve vicdanını temizlesin” ifadelerini kullandı.  

 

 1 KURUŞ DAHİ ARTIŞ YOK

2013 bütçesinin onaylanmaması için 13 meclis üyesi tarafından imzalanan 4 maddelik tutanağın gerçeği yansıtmadığını kaydeden ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Tever, “Tutanağın 1. maddesinde hizmet karşılığı alınacak bedellerinin, enflasyon rakamları üzerinde arttırıldığı iddia ediliyor. 2011, 2012 ve 2013 çizelgeleri incelendiğinde tek bir kalemde dahi 1 kuruş artış olmadığı açıkça görülecektir” dedi.  

 

 YÜZDE 50 DEĞİL, YÜZDE 18 ARTTI

Bahse konu tutanağın 2. maddesinde ise personel giderleri kaleminin geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 oranında arttığının iddia edildiğini belirten Tever, “2012 Gider Bütçesi’ne bakıldığında personel giderlerine konu olan rakamın 545 bin TL, 2013 bütçesinde ise 640 bin TL olduğu görülecektir. Rakamlar incelendiğinde söz konusu artış iddia edildiği gibi yüzde 50 değil, yaklaşık yüzde 18 oranında olmuştur” diye konuştu.

 

KADRO ALIMINDA POPÜLİSTLİK YAPTILAR

2013 bütçesinin onaylanmaması için öne sürülen bir diğer iddianın ise oda çalışan sayısının 13’ten 23’e çıkarılması iddiası olduğunu kaydeden Dursun Ali Tever, odada hala 13 kişinin çalıştığını söyledi. Sayının 23’e çıkarılmasındaki amacın norm kadro oluşturmak olduğunu kaydeden Tever, “İhtiyaç duyulduğunda norm kadrodan faydalanmak için uzun yıllara yayılan bir projedir. Çünkü Oda’da kadro alımında popülistlik yaptılar. Bizim amacımız odayı kurumsal bir yapıya kavuşturmaktır” dedi.  

 

KAYIT ÜCRETİ VE AİDATLARA YÜZDE 10 ZAM ÖNGÖRDÜK

2013 bütçesinin Harcırahlar maddesinde belirtilen Genel Sekreter ve yardımcısının harcırah yönetmeliği grubunun B olması gerekirken A olduğu şeklindeki iddiaları da yanıtlayan Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, Oda Bütçe Muhasebe Yönetmeliği’nin ‘Harcırahlar’ başlıklı 65. maddesinde Genel Sekreter ve yardımcısının A grubu olduğunun görülebileceğini sözlerine ekledi. Yönetim olarak cesurca bir bütçe hazırladıklarını ifade eden Tever, seçim yatırımına gitmediklerini belirterek, “2011 ve 2012 yıllarında zam yapılmadığı için kayıt ücreti ve aidatlara yüzde 10 zam öngördük. Başka hiçbir bütçe kalemini değiştirmedik” şeklinde konuştu.    

 

KISIR ÇEKİŞMELERİN KİMSEYE FAYDASI YOK

Odayı kendi menfaatleri için kullanmak isteyenlere müsaade etmediklerini söyleyen ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, “Bizi aşamayanlar, türlü oyunlarla odanın çalışmaması için gayret gösterdiler” dedi. Kısır çekişmelerin Oda’ya ve bölgeye faydası olmadığına vurgu yapan Tever, “Yaşananlar, yalnızca menfaati peşinde koşanların odayı karıştırma çabalarıdır” dedi. Tever, odayı karıştırmak isteyenlerin muhalif grubun başını Rahmi Yılmaz’ın çektiğini iddia etti.  

Haber Merkezi 


0282 726 91 91
0282 747 65 10