Okul sütü programı başlıyor

Öğrencilere süt içme alışkanlığı kazandırmak ve dengeli beslenme suretiyle sağlıklı gelişmelerini sağlamak amacıyla Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim BakanlığÄ

8.02.2013 19:35:00 0
Okul sütü programı başlıyor

 LAKTOZ ENERJİ KAYNAĞIDIR

Doğada yüksek oranda sütte bulunan ve süt şekeri olarak bilinen laktozun enerji kaynağı olduğunu ifade eden yetkililer, Sütteki laktozun yapısında yer alan galaktoz, beyin ve sinir dokularının oluşumunda çok önemli rol oynayan temel bir öğedir. Ayrıca, laktoz vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar. Laktoz intoleransı, kişilerde laktaz adı verilen enzimin eksikliği veya olmaması durumunda sütün sindirilememesi sonucunda meydana gelir. Şişkinlik hissi, karında kramp, gaz çıkarma, ishal, bulantı, kusma gibi rahatsızlıklar gözlemlenir. Laktoz intoleransı besin zehirlenmesi değildir; metabolik bozukluk sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır” dedi.
 

YETERLİ VE DENGELİ ALINMALI

Doğumdan itibaren büyüme ve gelişme, sağlıklı ve uzun bir yaşam için vücuda gerekli olan bütün maddelerin belinlerle anıldığını ifade eden yetkililer “ Besinler elde edildikleri kaynaklara göre, hayvansal kaynaklı besinler ve bitkisel kaynaklı besinler olmak üzere iki gruba ayrılır. Besin öğeleri; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineraller ve sudur. Vücudun bileşimi de bu besin öğelerinden oluşmaktadır. Organların düzenli olarak çalışabilmesi ve günlük işlerin sağlıklı sürdürülebilmesi için bu öğelerin her birinden her gün yeterli ve dengeli alınması gereklidir” diye konuştu.
 

BEYİN GELİŞİMİ İÇİN GEREKLİDİR

Sütün yapısında süt şekeri (laktoz), süt yağı, süt proteinleri, mineral maddeler ve vitaminlerin yer aldığını söyleyen yetkililer, “Süt proteinlerinin vücutta bilinen büyüme gelişmeye katkısı, doku farklılaşmalarındaki etkinliğinin yanı sıra; kalsiyum emilimi re immün fonksiyonlar üzerine olumlu etkilerinin olduğu, kan basıncını ve kanser riskini azalttığı, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu, diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Ayrıca, yapısındaki yağ asitleriyle çocuğun beyin gelişimi için gereklidir” dedi.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10