Atık yönetimi masaya yatırıldı

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) tarafından iş yerlerinde oluşan atıkların tasnif edilmesi ve bertaraf edilmesi konularında eğitim toplantısı düzenlendi.

Çerkezköy 12.02.2013 18:43:00 0
Atık yönetimi masaya yatırıldı

 ÇEVREYE ZARARLARI ANLATILDI

Çerkezköylü iş adamları iş yerlerinde oluşan atıkların tasnif ve bertaraf edilmesi hususlarında eğitim toplantısında buluştu. Önceki akşam saat 19.00’da ÇESİAD Eğitim Salonu’nda düzenlenen eğitim toplantısında, HEMA Endüstri A.Ş Çevre Mühendisi Emine Can tarafından, işyerlerinde oluşan atık maddelerin çevreye vermiş olduğu zararların anlatılmış olduğu bilgilendirme toplantısında ayrıca atık maddelerin diğer atık maddelerle karıştırılmaması, içerdiği zararlı maddelerin cinsine göre tasnif edilmesi, depolanması ve belirli miktara ulaşması sonucunda anlaşma sağlanmış olan atık toplayan şirketlere teslim edilmesine dair yönetmelikler hakkında bilgiler verildi.
 

YÖNETMELİKLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Yönetmeliğin, işletme sahiplerine yüklediği yükümlülükler ve bu yükümlülüklerin amacına dair bilgilerin verildiği eğitim toplantısında konuşan Emine Can, atıkların oluşumlarından bertaraflarına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden diğer atıklardan ayrı depolanması, bu atıkların anlaşma sağlanan atık toplayan şirketlere teslim edilmesine yönelik genel esaslara uyulmasının gerekli olduğunu ifade etti. Can “Her geçen gün değişen yönetmelik hükümlerinin iş adamlarımız tarafından takip edilmesi ve uygulanması gerekiyor. Bu yükümlülükleri şu şekilde sıralayabiliriz. Lisans alma yönetmeliği, taşıma lisansı alma yükümlülüğü, kayıt tutma yükümlülüğü, mali sorumluluk sigortası yapma yükümlülüğü ve bertaraf maliyetinin karşılanması yükümlülükleridir.  İşyerlerinizde biriken atıkların, bertaraf edilmelerinde belirlenen esaslara mutlaka uymak zorundayız. 50 kilogramın altındaki atıklar için özel bir araca gerek duyulmamaktadır. Bu miktardaki atıklar zaten belediyeler tarafından toplanmaktadır. Bu miktarın üzerindeki atıklar için taşıma lisansı alınmalı ya da bu tür atıkları toplayan şirketlerle anlaşma sağlanarak yönetmelik esaslarına uygun depolanmış atıkların teslimi yapılmalıdır” dedi.
 

YÜZDE 37’Sİ GERİDÖNÜŞÜME KAZANDIRILMALI

Şirketlerin üretmiş olduğu ambalaj ürünleri miktarının Çevre Bakanlığına bildirildiğini, bu nedenle atık hale geldiklerinde 2012 yılı içinde bu atıkların yüzde 37’sinin kullanan şirket tarafından toplanması gerektiğini ifade eden Can “Toplanarak geri dönüşüm tesisine verilen ambalaj atıkları resmi şekilde beyan edilmelidir.  2012 yılında üretilen miktarın sadece yüzde 37’sini geri kazanım tesisine göndermekle yükümlü olan şirketler,   2020 yılında ürettikleri miktarın yüzde 60’ını geri kazanım tesisine göndermekle yükümlü olacaklar” dedi.
 

İÇERİĞİ KODLANMALI

Tehlikeli atıkların özelliklerine dair bilgilerin de sunulduğu toplantıda konuşan Can, her atık maddenin içerdiği maddeler nedeni ile çevreye değişik zararlar verdiğini ifade ederek “Yönetmelik gereği atık maddeler değişik isimler altında kategorize edilmektedir. İçerdiği madde,  ambalaj üzerinde belirtilmelidir. Biz bu maddeleri H1, H2 şeklinde ifade ediyoruz.H1 patlayıcı, H2 oksitleyici, H3 yüksek oranda tutuşabilir, H4 tahriş edici, H5 zararlı, H6 toksit, H7 kanserojen, H8 karozit, H9 enfeksiyon yapıcı, H10 üreme yetisini azaltıcı şeklinde belirtilmelidir” ifadesini kullandı.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10