Bakan Çelik’ten çalışan kadınlara müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'Bakanlık olarak kadın istihdamının teşviki konusunda çalışma yaptığımız birkaç husus var. Bunlar doğum izninin 24 haftaya çıkartılmasÄ?

15.02.2013 21:52:00 0
Bakan Çelik’ten çalışan kadınlara müjde

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun organizesinde düzenlenen 'Ebeveyn izni ve iş-yaşam dengesi yaklaşımı çerçevesinde esneklik' konulu TAİEX seminerine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadınların istihdamının teşvik edilmesi için çalışma yaptıklarını belirtti.

 

ÇOCUK YARDIMLARI ARTTIRILACAK

Doğum izninin 24 haftaya çıkartılması ve maliyetinin kamu tarafından karşılanması konusunda açıklama yapan Bakan Çelik, “Doğum iznine ayrılan kadının doğumdan sonra işe alınması sağlanacak. Memur olan annelerin ücretsiz doğum izninde geçen süreleri de derece kademe hesaplarına katılacak. Çocuk yardımları artırılacak ve kamu kurumlarında kreş zorunlu hale getirilecek. Şuanda SSK'lı anneler ancak 2 çocuğu için borçlanabiliyor. Bu sayının artırılmasını sağlayacağız. Çocuk sayısına göre kadınların emeklilik yaşı da aşağı çekilebilir. Yarı zamanlı ve kısmi zamanlı çalışma, öğlene kadar çalışma öğleden sonra aile bütünlüğü açısından zamanını evine tahsis etme gibi çalışmalarımız da mevcut. Yalnız 3 çocuk asgari deyip işi bırakmıyoruz. Bunun sağlanması ve kadın hakları açısından atılması gereken adımlar konusunda da ciddi bir birliktelik dayanışma ortamındayız” diye konuştu.
 

4 MİLYONDAN FAZLA İSTİHDAM GERÇEKLEŞTİRDİK

Dünyada, 2012 yılında işsizler ordusuna katılımın 4 milyon olduğunu, 2014 yılında işsizler ordusuna 3 milyon yeni katılım olacağını söyleyen Faruk Çelik, tablonun ürkütücü olduğunu kaydetti. Çelik, Türkiye'nin kriz ortamlarına rağmen işsizlik veya istihdam konusunda ciddi başarılar elde ettiğini ve bu başarıların altında yatan nedeni, 'Türkiye'de son 10 yılda öngörülen, politikalar üretebilme konusundaki becerilerimiz ve duruşumuz bu başarıyı getirdi. 4 yılda 4 milyonun üzerinde istihdam gerçekleştirdik” şeklinde açıkladı. Kadınların işgücüne katılma oranının yüzde 23'ten yüzde 31'lere geldiğini, istihdam oranının ise yüzde 21'lerden yüzde 27'lere ulaştığını belirten Çelik, AB coğrafyasında kadınların işgücüne katılma oranı ile Türkiye'nin mukayese edildiğinde alınması gereken mesafeler olduğunu altını çizdi ve kadınların işgücüne katılma oranını yüzde 38'lere taşımayı hedeflediklerini kaydetti.
 

YILLIK NÜFUS ARTIŞI GERİLEDİ

İzin sürelerinin Almanya'da 14, Fransa'da 32, İngiltere'de 52 hafta, Türkiye'de ise 16 hafta olduğunu söyleyen Bakan Çelik, “8 haftadan 16 haftaya gelindi. Bugünkü talipleri de biliyoruz. Çalışan kadın işveren açısından bu ve benzer izinler dikkate alındığı zaman işgücüne daha yoğun katılımı hedeflendiği zaman işveren boyutunda negatif bir durum ortaya çıkmaması için çalışmamız gerekiyor” dedi. 2011’de binde 13.5 olan yıllık nüfus artışının 2012'de binde 12'ye gerilediği düşünüldüğünde, 65 yaş üstü nüfusun bugün yüzde 7.5 düzeyinde olduğunu ve 2023'te 10.2 düzeylerine çıkacağını ifade eden Çelik, “Asgari 3 çocuk ifadesinin altında yatan gerçekler var. Bunlar bilimsel verilere dayanan tespitler neticesinde ifade edilmiş cümlelerdir” şeklinde konuştu.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10