Kanserden değil, geç kalmaktan kork

Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen ‘Kanser ve Kalp Hastalıkları’ konulu konferans, Pazar günü saat 13.00’de ÇTSO Konferans Salonu’nda yapıldı.

Çerkezköy 18.02.2013 19:36:00 0
Kanserden değil, geç kalmaktan kork

 “İLK KEZ YAPILIYOR”

Düzenlenen konferansa Karaağaç Belediye Başkanı Dr.Özkan Yücel, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu, MHP Karaağaç Belediye Meclis Üyeleri, partililer ve vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşma gerçekleştiren İlçe Başkanı Mustafa Ordu, katılanlara teşekkür ederek “Bölgemizde sağlık konusunda böyle ciddi bir konferans MHP İlçe Teşkilatı tarafından ilk kez yapılmaktadır. MHP bir toplumun var oluşunu o toplumun sağlıklı olmasını ister. Parti olarak bizler sağlıklı, eğitimli ve üretken bir toplum istiyoruz. Eğer toplum ve insanlar sağlıklı değil ise o toplum tamamen yok olur. Bölgemizde olan yerel yönetim bu konuda sağlık konusunda bir arpa boyu kadar 10 senedir herhangi bir çalışmaları olmamıştır. Ak Partili ve Cumhuriyet Halk Partili meclis üyeleri bir kez meclis toplantısında sağlık konusunda herhangi bir önergeleri bile yoktur” dedi.
 

“ÜÇ SAĞLIK OCAĞI İLAVE ETTİK”

Çerkezköy’ün Türkiye genelinde görülen kanser vakalarında 2’nci sırada olduğunu belirten Ordu “Sağlık konusunda bölgemize kalp hastalıkları konusunda kardiyoloji bölümünü yapamadılar. Hani bazen sizin de kulağınıza geliyor ya, bazı kalp hastaları Çorlu’ya sevk ediliyor ve oradaki hastanelerde hayatını kaybediyor. Zaten o hasta çoğu zaman hastane kapısına ölü olarak getiriliyor. Onun için sizlerin hele sağlık konusunda çok hassas olmanızı diliyorum. Bu konuda yapmış olduğumuz çalışmada Maltepe Üniversitesi yönetim kurulu üyemiz Selçuk Şimşek’in katkıları ile ve onların böyle bir hastalığın yaygın olduğu bir yerde Pazar günü evlerinde istirahat yapmak yerine atlayıp buraya geldiler. 1993 yılında devlet hastanesinin, o günkü yürüyen arkadaşlarla temelini attık. 1993 yılında üst geçidin altında tek bir sağlık ocağı vardı. Ondan sonra üç tane ilave yaptırdık” ifadesini kullandı.
 

 “BENİM MUHATABIM VATANDAŞIN SAĞLIĞIDIR”

Çocukların oyun alanlarının şahsi kişilere peşkeş çekildiğini iddia eden Ordu “Et nerden geliyor diyorum onu bile söyleyemiyorlar. Belediye mezbahasında 12 ton et kesiliyor. 110 ton nereden kesiliyor diyoruz ama cevap veremiyorlar. Benim muhatabım vatandaşın sağlığıdır. Bölgemizde olan insanların sağlığıdır. Ama maalesef belediye yönetimi Çerkezköy’ü Hababam sınıfı gibi yönetiyor” dedi.
 

“TEK BAŞIMA DEĞİLİM”

AK Parti ve CHP’li Meclis Üyelerinin, kendisini ‘Tek başına olmakla’ eleştirdiğini belirten Ordu; “Bazı Meclis Üyeleri, ‘Mustafa Ordu muhalefet ediyor ama tek başına hareket ediyor. Parti sadece Ordu’dan ibaret’ gibi cümleler kuruyorlar. Benim Yönetimimde, Doktor da var ev hanımı da, mühendisi de var avukatı da. Peki, soruyorum AK Parti Yönetimi’ne, senin kadronda kimler var? Rantçı kişilerle kaptılar belediyeyi oturuyorlar. Orası senin burası benim diyip paylaşamıyorlar. Biz vatandaşa hizmet etmek istiyoruz. Biz bunları salladık. Biraz da siz sandalyenin altına vurursanız halka boğazlarına geçecek ve bir sene sonra gidecekler?” ifadelerini kullandı. İstasyon Mahallesi’nde bulunan verici istasyonunun civarındaki arsaların birilerine peşkeş çekildiğini açıklamasının ardından olumlu tepkiler aldığını ifade eden Ordu “Sizin canınız can da Mustafa Ordu’nun, MHP’sinin canı patlıcan mı? Çerkezköy halkının temiz masum insanların canı patlıcan mıdır? Bizim bu kişilere bunun hesabını sormamız lazım” dedi.
 

“SİZ YETER Kİ İNANIN”

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 2014 yerel seçimlerinde 120 kişiye ihtiyacı olduğunu ifade eden Ordu “ Kimse yönetimi teşkilatı kalkıp kemik yalıyor diye hırlamaya hakkı yoktur. Eğer birisi seçilecekse 120 koltuk seçilecektir. Gelsinler bu koltuklara sahip olsunlar, yönetimleri ile çalışsınlar ve seçilsinler. 2009 yılında iki yerde belediye aldık. Siz yeter ki inanın. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Eğer başaramazsak bunun sorumluluğu hepimizindir. Herkesin uymasını isteriz” diye konuştu.
 

“VAKALAR İLÇEMİZDE ARTMIŞTIR”

Kanser ve kalp hastalıklarının son zamanlarda bölgede sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Karaağaç Belediye Başkanı Dr. Özkan Yücel; “Düzenlenen konferans ile kanser ve kalp hastalıklarının ele alınması, gerçekten çok yararlı oldu. Çünkü kanser ve kalp hastalıkları, bölgemizde giderek artarak vatandaşlarımıza tehdit oluşturmaya başladı. Kalp ve kanser hastalıkları son dönemlerde ilçemizde artmıştır” dedi.
 

 

 

 

“DERELERDEN GEÇEMEZ HALE GELDİK”

Programda konuşma gerçekleştiren Maltepe Hastanesi Yrd.Doç. Doktoru ve MHP Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu üyesi Selçuk Şimşek “Bu konu bize ilçe teşkilatı tarafından iletildi. Öğretim görevlisi arkadaşlar tereddüt etmeden halkımızı bilinçlendirmek için samimi bir şekilde bu programı yapmaya karar verdiler. Peki Çerkezköy ile ne bağlantınız var diyeceksiniz. Uzunhacı köyünde yaşayan dedemin küçükken yanına gidiyorduk. Derede yüzer ve top oynardık. Köyde top oynadığımız zaman susadığımız zaman gidip dereden su içerdik. Fakat şimdi derelere indiğimiz vakit bırakın derelerden su içmeyi, derelerin içinden bile geçmeye korkar olduk. Çerkezköy sanayisinin hızlı geliştiğini, denetimsiz olarak gerçekleştiği atıkların derelere karıştığı ve tabiatın yok edildiğini gördüm. Artık derelerden lezzetli bir şekilde yediğimiz balıkların yerini kötü kokulu balıklar aldı. Bunları hepimiz gözlemliyoruz” dedi.
 

“HEKİMLİK TÜCCARLAŞTIRILDI”

Çocukluğunda o toprakların verdiği kendine öz güven duygusunu unutmadığını ifade eden Şimşek “Bölge insanına fayda olsun diye bu organizasyonu gerçekleştirdik. Şuanda sadece burada doktor kimliği ile bulunuyorum. Esasında Başkan ve arkadaşlar ile ilçe yönetim kurulu üyesiyim. Bugün sağlık konusunda konuşacağız. Yalnız sağlık alanında doğru bulmadığım hususlar var. Bana göre sağlık hepimiz için para ile ölçülemeyecek ve satın alınamayacaktır. Son dönemlerde aile sağlık merkezleri doktorları tarafından hizmet veriliyor. Doktor sağlık merkezinin ve çalışanının masraflarını kendi cebinden ödüyor. Bunun için de devletten kaydettiği hasta başına para alıyor. Kısacası son dönemlerde hekimlik tüccarlaştırılmıştır” dedi.
 

KANSER ANLATILDI

Konuşmaların ardından konferansa geçildi. Maltepe Hastanesi Dr. Manuk Norayık Manukyan kanser ile ilgili bilgiler verdi. Kanserin vücuttaki bir hücre grubunun aşırı ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu meydana geldiğini ifade eden Dr. Manuk Norayık Manukyan “Kanser büyük bir sağlık sorunudur. Her beş kişiden ikisinde hayatı boyunca kanser ortaya çıkar. Kansere bağlı ölümler, ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sıradadır.  Vücuttaki her doku ve organın hücrelerinden kanser oluşmaktadır. Kanserli hücrelerin köken aldığı organ ve hücre tipine göre hastalık adlandırılır” diye konuştu.
 

“İLERİ EVREDEDİRLER”

Kanserin başlıca belirti ve bulguları hakkında konuşan Manukyan “Kanserin belirti ve bulguları kökten aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir. Genel anlamda kanserler belirti verdiklerinde ileri evrededirler. Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren ve iyileşmeyen yaralar, beklemeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, kilo kaybı, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, ses kısıklığı ve öksürük olduğu zaman kontrole gidiniz” dedi.
 

“DİĞER ORGANLARA DA ZARAR VERİR” 

Doç. Dr. Alpay Örki ise Akciğer kanseri erken tanı tedavi ve tarama yöntemleri konusunda bilgiler verdi. Kanserin vücutta bir organdaki dokunun kontrolsüz çoğalması ve büyümesi olduğunu kaydeden Örki “Kontrolsüz büyüyen bu doku hem kaynak aldığı organa hem de yayılarak diğer organlara da zarar vermektedir. Kanserin nedenleri arasında sigara, hava kirliliği, mesleki ve genetik sorunlar yer alıyor. Sigara akciğer dokusundaki bazı genetik faktörleri bozarak dokularda kontrolsüz büyümeye neden olur. Akciğerin lokal savunma sistemini bozarak kanser ve diğer hastalıkların çıkmasına neden olur. Bu hastalıklardan korunmak için sigarayı bırakmalı ve çevre hava kirliliğine önem vermeliyiz” şeklinde konuştu. 
 

“DAMAR SERTLİĞİ ORTAYA ÇIKAR”

Konferansta Doç. Dr. Uğur Filizcan ise kalp ve damar hastalıklarında cerrahi tedavi seçenekleri konusunu anlattı. Kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada ölümlerin en sık sebebi olduğunu ifade eden Filizcan “Özellikle sigara kullanımı, kolesterolden zengin beslenme, şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi risk faktörleriyle birlikte damarlar esnekliğini kaybeder, tıkanır ya da darlık oluşur ve damar sertliği ortaya çıkar. Damar ne kadar daralırsa ya da tıkanırsa beslediği bölgede ona göre şikayetlere yol açar. Örneğin bu bölge şah damarı ise beyinde geçici görme kaybı, geçici şuur kaybı ya da baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkar. Eğer tıkanıklık bacakta ise farklı belirtiler gösterir. Bacaklardaki damar sertliğine bağlı damar tıkanıklıkları da genellikle 50 yaşından sonra gözlemlenir” dedi.
 

SİNSİ KATİL BENZETMESİ

Programda son olarak Yrd. Doç. Dr. Serdar Yılmazer katılımcılara hipertansiyon konusunda bilgiler verdi. Halk arasında tansiyon yükselmesi hastalığı denilen hipertansiyon kan basıncında meydana gelen yükselme olarak tanımlandığını belirten Yılmazer “Bu yükselme sinsi bir katil gibi davranır. Vücutta atardamarlarda, kalpte ve böbreklerde aterosklreoz denilen ve damar yapılanmasında bozulma ile karakterize sorunlara yol açar. Daha da ileri giderek halk arasında inme dediğimiz çok ciddi beyin rahatsızlığına veya kalp atağına kadar giden büyük problemlere sebep olabilir. Sinsi katil benzetmesi belki de hastalıklar içinde en çok hipertansiyona uyar. Çünkü hipertansiyonu olan hastalar yıllarca bu hastalığı fark etmeyebilir. Hipertansiyon yavaş ve sinsice yıllarca belirti vermeden hastanın kalp, böbrek ve diğer damarlarına zarar verebilir. Toplumlarda hipertansiyona maruz kalma sıklığı yaşla beraber artar. Ve ilerleyen yıllarda çoğu kimsede spot olarak yapılan ölçülerde rastlanabilir. Burada tehlikeye maruz kalma süresi, beraberindeki risk faktörleri oldukça önemlidir” diye konuştu. Konuşmaların ardından konferans sona erdi.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10