Yıllık 1.5 milyar TL’lik israf

Kırklareli Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü İhsan Çakır ve Saray Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Yusuf Koca önceki gün Çerkezköy Haber Gazetesi’ni ziyaret etti.

Çerkezköy 7.03.2013 20:20:00 0
Yıllık 1.5 milyar TL’lik israf

 KAMPANYA İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Kurum olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın izni ve desteğiyle başlattıkları Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ile ilgili bilgiler veren Çakır, bayat ekmeğin nasıl değerlendirilebileceği noktasında araştırma yaptıklarını ve bayat ekmek ile Türk damak tadına uygun yapılabilecek yemekleri içeren bir yemek kitabı hazırladıklarını söyledi.
 

YOĞUN İLGİ VAR

Kamu spotları ve radyo spotları hazırladıklarını belirten Çakır “Kampanyaya Türkiye çapında müthiş bir ilgi var. Bizim kültürümüzde ekmek en temel besin öğesi olmasının yanı sıra kutsaldır. Konu ekmek olunca akan sular durur” dedi
 

101 MİLYON EKMEĞİN 6 MİLYONU İSRAF EDİLİYOR

Türkiye’de günlük 101 milyon ekmek üretildiğini, bunların 95 milyonunun tüketildiğini, 6 milyonunun ise israf edildiğini ifade eden Çakır, bir yılda 2 milyar 100 milyon adet ekmeğin israf edildiğini söyledi. Çakır, israf edilen ekmeğin maddi değerinin de 1.5 milyar TL olduğunu belirterek, bu para ile 80 hastane, 500 okul, 500 kilometre duble yol ve 300 öğrenci kapasiteli 250 öğrenci yurdu yapılabileceğini, ülkenin 23 günlük ekmek ihtiyacının karşılanabileceğini, 460 bin öğrenciye her ay 280 TL burs verilebileceğini söyledi.
 

ÜÇTE BİRİ İSRAF EDİLİYOR

Dünyada gıda israfı ile ilgili de konuşan İhsan Çakır “Dünyada gıda israfı ciddi boyutlara ulaştı. Gıda üretiminin üçte biri israf ediliyor. Dünya nüfusunun yüzde 12.5’ini oluşturan 870 milyon insan yetersiz besleniyor. Milyonlarca insan açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor. Ekmeğin temel hammaddesi olan buğday, açlıkla mücadele eden dünyamızda giderek daha stratejik hale geliyor. Her sofraya giren, nimet kelimesiyle özdeşleşen ve kutsal sayılan ekmeğin israfı, çiftçinin buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı görebilen herkesi derinden üzüyor” dedi.
 

3 MİLYONU FIRINDA, 2.6 MİLYONU HANELERDE İSRAF EDİLİYOR

Toprak Mahsulleri Ofisi olarak Türkiye’de ekmek üretimi ve tüketimini, tüketim alışkanlıklarını, ekmeğin israfını, israfın nerelerde ve ne şekilde gerçekleştiğini ortaya koyan bir araştırma yaptıklarını söyleyen Çakır, araştırmanın günde israf edilen 6 milyon ekmeğin 3 milyonunun fırınlarda, 2.3 milyonunun hanelerde, 0.6 milyonunun yemekhanelerde, lokantalarda ve otellerde israf edildiğini ortaya koyduğunu ifade etti.
 

PROJENİN AMACINI ANLATTI

İsrafın önlenmesi için yemekhanelerde ekmeğin ince dilimler halinde sunulması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretiminin engellenmesi, ekmek üretiminde çalışanların eğitilmesi, ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi, bayatlamış ekmeğin en uygun yöntemlerle değerlendirilmesi, hayvan beslemesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğu bilincinin toplumda yerleştirilmesi gerektiğini vurgulayan İhsan Çakır, “Ekmek israfını önleme kampanyasının amacı israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturmak, israfı üretim ve tüketim aşamalarında önlemek, ekmeğin ihtiyaç kadar alınması ve doğru muhafazasını sağlamak, bayat ekmekli yemek tarifleri ile toplumu bilgilendirmektir” diye konuştu.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10