Emekçi Kadınlar Gününü kutladılar

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çerkezköy İlçe Kadın Kolları tarafından düzenlenen basın açıklamasında, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' kutlandı.

Çerkezköy 8.03.2013 21:31:00 0
Emekçi Kadınlar Gününü kutladılar

 “129 KADIN CAN VERMİŞTİR”

İlçe Teşkilatı Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasında konuşan CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan, bugün elde edilen kazanımların, 8 Mart 1857 yılında yaşanan grevde hayatını kaybeden çoğu kadın olan 129 işçinin sayesinde ulaşıldığını belirterek “1857 Amerika’nın New York kentinde zor koşullarda çalışmaya karşı çıkmak için dokuma işçilerinin direnişi ile başlar. 16 saat çalışma koşuluna ve düşük ücrete karşı çıkan kadınlar greve gider, patronların ve polisin işbirliğiyle fabrikaya kilitlenen kadınlar bilinmeyen bir sebepten dolayı fabrikada çıkan yangında 129 kadın can verir” diye konuştu.
 

TÜRKİYE’DE 1921 YILINDA KUTLANMAYA BAŞLANDI

Bu olaydan 52 yıl sonra Danimarka’nın Kopenhag şehrinde düzenlenen Kadın Sosyalist Enternasyonel toplantısında 8 Mart 1957’de başlayan kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırıldığını ifade eden Çalışkan “İki yıl sonra 1977 yılında Birleşmiş Milletler genel toplantısında Kadın Hakları ve Uluslar arası Barış günü olarak kabul edildi. Türkiye’de de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın kutlandı” dedi.
 

“HERGÜN HATIRLIYORUZ”

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Kadın kolları olarak 8 Mart’ı sadece kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil, sorunlarının çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkan olarak gördüklerini söyleyen Çalışkan “Kadın sorunları diğer toplumsal sorunlardan ayrı tutulamaz. Kadınlarımızın taleplerinin, isteklerinin özünde emek ve eşitlik vardır. Elbette bu anatomik
 

Fizyolojik veya duygusal eşitlik değildir. Söz konusu eşitlik hayatta kalma, kendini önemli kılma, geliştirme, üretme ve ürettiğinin sonuçlarından hak alma anlamında fırsat eşitliğidir” dedi.

 

KADINI BİR BİREY OLARAK GÖRMELİ

Hiçbir ülkenin kadınlarının emeği olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşündüklerini ifade eden Çalışkan “Hal böyleyken ülkemizde son yıllarda kadınların geldiği noktaya bakarsak, kadına uygulanan şiddet, taciz ve cinayetler artmış ve önemli bir sorun haline gelmiştir. Kadınlarımıza değer vermek geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Bizler güçlü bir toplumda yaşamak istiyorsak kadını bir birey olarak görmeli, eğitimde, iş alanında daha fazla söz sahibi olmalı diyoruz. Tüm kadınlarımızın emekçi olduğu bilinciyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz” dedi.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10