ÇTSO’da Latin rüzgârı esti

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından “Latin Amerika Anadolu ile buluşuyor” konulu 6. toplantısını Latin Amerikalı Büyükelçilerin ve Ticaret Ofis Temsilcilerinin de katılımıyla dü

Çerkezköy 8.03.2013 21:33:00 0
ÇTSO’da Latin rüzgârı esti

 TEKİRDAĞ GENİŞ ULAŞIM İMKANLARINA SAHİP

Toplantının açılış konuşmasını Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dursun Ali Tever gerçekleştirdi. Tekirdağ’ın Avrupa yakasının Trakya Bölgesi’nde yer aldığını ifade eden Tever, “ Trakya Bölgesi’nde üç il yer almaktadır. Bu bölgelerimiz Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’dir. Bölgemizi cazibe merkezi kılan birçok özelliği vardır. İstanbul’a yakınlığı, demiryolu, havayolu, denizyolu, limanlar, karayolu gibi geniş ulaşım imkanlarına sahiptir. Türkiye’nin yoğun ithalat ve ihracatın yapıldığı İstanbul sanayisinin gelişme alanı olma özelliği taşımaktadır. Tekirdağ’da sanayinin kümeleştiği bölge Çorlu ve Çerkezköy’dür” diye konuştu.
 

SANAYİ’DE TÜRKİYE 10.’SU

Tekirdağ’da dört adet Organize Sanayi Bölgesi, bir adet Avrupa Sanayi Bölgesi, yedi adet de Islah Organize Sanayi Bölgesi’nin bulunduğunu belirten Tever, “ Bu bölgelerde 1371 sanayicimiz faaliyet göstermektedir. Çorlu’da 763, Çerkezköy’de ise 350 sanayici yer alıyor. Sanayicimizin dağılımını dikkate aldığımızda gelişmiş sanayisi ve uluslar arası firmalarında içinde bulunduğu üretim tesisleri ve yüzde 2’lik payıyla Türkiye sanayisinin gelişmiş onuncu ili olma özelliğine sahiptir. Marmara Bölgesi’ni dikkate aldığımızda Tekirdağ yüzde 3’lük sanayi payıyla İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nden sonra dördüncü büyük il olarak dikkat çekmektedir” dedi.
 

 3 MİLYAR DOLAR İHRACAT VAR

Bölgeden beş kıtaya ihracat yapıldığını ifade eden Dursun Ali Tever “ Tekirdağ’da sanayi kuruluşlarımızın çoğunun merkezi İstanbul’dadır. Bölgemizden yapılan ihracat İstanbul listelerinde görülmektedir. Çerkezköy 350 ve Çorlu 763 sanayi kuruluşu ile 3’er milyar dolarlık, Tekirdağ ve diğer ilçeler 258 sanayi kuruluşu ile 1 milyar dolar, toplamda ise yedi milyar dolar civarında ihracat yapılmaktadır. Tekirdağ’ın işlem hacmi 50 milyar dolar civarındadır. Bölgemizin en büyük sanayi gücü sayesinde ciddi bir istihdam sağlanmaktadır” ifadesini kullandı.
 

DÜNYA EKONOMİSİ’NİN 7. BÜYÜĞÜ

Tekirdağ nüfusunun 853 bin olduğunu belirten Tever, “Çerkezköy’de 200 bin nüfus ile 76 bin çalışan, Çorlu’da 400 bin nüfus ile 113 bin çalışan, Tekirdağ merkez ve diğer ilçelerde ise 253 bin nüfus ile 90 bin çalışan bulunmaktadır. Türkiye’nin 2023’deki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde bölgemizin önemli rol oynayacağının altını çizmek istiyorum. Dünya ekonomik krizle uğraşırken Türkiye ihracatı ve kalkınma hızıyla dünya arenasında haklı yerini almıştır. Dünya ekonomisinin yedinci büyüğüdür” dedi.
 

TİCARİ İŞ BİRLİĞİ ARTIYOR

Toplantının asıl gayesinin ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak olduğunu ifade eden Tever, “ Bu toplantıda ekonomik, kültürel bağlantılarımızı pekiştirmek istiyoruz. Latin Amerika kıtasının değerli ülke temsilcileri sizleri değerli üyelerimizle buluşturup her türlü faaliyetlere katkı sağlamak en büyük amacımızdır. Benimde içinde bulunduğum ve Ekvator İş Konseyi Başkanlığını yürüttüğüm DEİK, ülkelerin birbirini daha yakından tanımalarına, ticari iş birliğinin artmasına ve gelecekte kurulacak köprülerin sağlamlaştırılmasına destek vermek suretiyle hizmet etmektedir” diyerek toplantıya katılan herkese teşekkür etti.
 

COĞRAFYANIN ÖNEMLİ ÜLKELERİDİR

Dursun Ali Tever’in konuşmasının ardından DEİK Türk Meksika İş Konseyi Başkanı Albert Saydam kürsüye geldi. DEİK Türk Meksika İş Konseyi Başkanı olarak toplantıda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Saydam, “ Türkiye özellikle 2000’li yılların başından bu yana süratle ve istikrarlı bir şekilde büyümektedir. Küresel açıdan bakıldığında siyasi, sosyal, ekonomik, ticari, bilimsel ve kültürel boyutlarda ülkemizin payı ve bu alanlardaki etkinliği giderek pekişmektedir. Ayrıca geleneksel ihracat pazarımızda yaşanan ekonomik ve siyasal sorunlar hepimizin malumudur. Bu süreç Türkiye’yi ister istemez yeni coğrafyalara taşımaktadır. Latin Amerika da yeni pazarlar ve yatırım alanları açısından bu önemli coğrafyaların başında gelmektedir” diye konuştu.
 

112 İŞ KONSEYİ İLE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

DEİK’İN Türk iş dünyasının dış ilişkilerinde öncülük etme misyonu üstlendiğini, bu doğrultuda 20 yılı aşkın süredir faaliyetlerini başarıyla devam ettirdiğini ve iş dünyasının çatı kuruluşu olduğunu söyleyen Saydam, “ Türk İş Dünyasının yurtdışı pazarlarına açılımına Türkiye’ye yabancı yatırımların çekilmesine, üçüncü pazarlarda ortak yatırım ve teknoloji transferlerine destek olmak amacıyla bünyesinde 112 iş konseyi aracılığı ile çalışmalarını sürdürmektedir. DEİK bünyesinde iş konseyleri, ticari, endüstriyel, teknolojik alanlarda veri toplamak ve bilgi akışı sağlamak için koordinasyon görevi üstlenmektedir” şeklinde konuştu.
 

500 MİLYONDAN FAZLA NÜFUS BARINDIRIYOR

Latin Amerika kapsamında DEİK bünyesinde sekiz iş konseyinin faaliyet gösterdiğini ifade eden Saydam,“Latin Amerika ve Karayipler, yükselen ekonomileri, artan ve gelişmesi beklenen ticaret ortamı, cazip yatırım fırsatları ile son dönemde dünyanın önem arz eden bölgeleri arasına girmiştir. Amerika Birleşik Devletlerinin güneyinden başlayarak güney kutbuna kadar uzanan 33 ülkelik bu coğrafya 500 milyondan fazla nüfus barındırmakta olup, yatırımda ABD, Avrupa birliği ve Uzakdoğu ülkelerini cezp etmektedir. Türkiye’nin bu ülkeler ile ekonomik ilişkileri halen çok zayıftır. Bu bölgeye yapılan ihracatın Türkiye’nin toplam ihracatı içersindeki payı yüzde birin altındadır” diye konuştu.
 

REKABETLE BAŞA ÇIKABİLCEK NİTELİKTEDİR

Latin Amerika ve Karayipler’in her ne kadar coğrafi açıdan Türkiye’ye uzak olsalar da Türkiye ile Bölge arasındaki ekonomik ve Kültürel anlamda güçlü bir işbirliği sağlandığını ifade eden Saydam, “Latin Amerika bölgesindeki Türk firmaların ürettiği ürünler rekabetle başa çıkabilecek niteliktedir. Ancak, tanınırlığının artırılması gerekmektedir. Latin Amerika da düzenlenen fuarlara katılım, yerli firmalara işbirliği ortamının tanıtılması açısından çok yararlı olacaktır. İş dünyası olarak varlığımızın süratle artacağına inandığım Latin Amerika bölgesindeki faaliyetlerin mümkün olan en kısa sürede başarılı sonuçlar getirmesini diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 

KRİZ İŞSİZLİĞİ DÜŞÜRMÜŞTÜR

Türkiye’ye uzak doğudan geldiklerini ifade eden Arjantin İstanbul Başkonsolosu Ernesto Pfirter, “Arjantin’de Türkiye, Türkiye’de ise Arjantin fazla tanınmamaktadır. Türkiye ve Arjantin kendi kültürlerini ve tarihlerini bilmedikleri için ikili ilişkiler kurmaya çalışıyorlar. Büyük şirketler ve holdingler iş yaptığı ülke hakkında bilgi sahibi oldukları zaman sıkıntı yaşamıyorlar. Arjantin olarak 2008-2009 yıllarında tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizden dolayı işsizliğini düşürmüştür” dedi.
 

TİCARET TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

2002 yılından itibaren Arjantin ve Türkiye arasında ticaret başladığını belirten Pfirter, “Bu ticaret 2013 yılında hızla devam etti. Türk Hava Yolları Arjantin’e seferler başlattı. Haftada dört gün seferler tüm hızıyla devam etmektedir. Türkiye’ye 2012 yılında 30 bin Arjantinli gelmiştir. Bu gibi yatırımlar ticareti artırmak için iyi olabilir. Bizler Arjantin ihracatının artmasını istiyoruz. Türk ihracatının da Arjantin de artması gerekiyor. Bizler Türklere bu konuda her zaman yardımcı olmaya hazırız. Arjantin bölgesinde fuar ülkesi olmak istiyor. Ticareti iki ve üç yıl içinde artırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 

MUZ’UN BAŞKENTİ EKVATOR

Ekvator olarak geleceği parlak bir ülke olduklarını belirten Ekvator Ticaret Müşaviri Mario İdrovo Trivino, “Türkiye son dönemlerde çok büyümektedir. Ekvator 2011 kriz dönemdi yüzde 8’lik bir büyüme gösterdi. Ülkenin 2012 yılında gayri safi milli hasılası 5 milyon dolar büyüme göstermiştir. Ekvator’da son dönemlerde işsizlik oranı düşerken, gelir ise hızla artmıştır. Ülkemizde hükümet sosyal alanlara yön verdiği için işsizlik düşmüştür. Ekvator muz üreticisidir. Dünyada yıllık 200 bin ton muz tüketilirken bunun 115 bin tonu bizim ülkeden ithal edilmektedir” dedi.
 

İŞSİZLİK YÜZDE 10 DÜŞTÜ

Kolombiya’nın Meksika’dan sonra ikinci büyük İspanyolca konuşan nüfusa sahip olduğunu ifade eden Proexport Kolombiya Türkiye temsilcisi Marcela Monroy, “Kolombiya’da 48 milyon kişi İspanyolca konuşmaktadır. Nüfusun ise yüzde 50’si 30 yaşın altındadır. Türkiye gibi Kolombiya da genç bir nüfusa sahiptir. Kolombiya’nın 2012 yılında yurt içi hasılatı yüzde 4.3’tür. Ülkede işsizlik oranı yüzde 10’a düşmüştür. Dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisiyiz. Kolombiya’nın 54 milyar dolarlık ihracatı vardır. Enflasyon ise yüzde 2-4 düzeyindedir. 2012 dünya raporlarına göre en iyi iş yapılan üçüncü ülkeyiz. Ülkemizde ihracat artmaktadır. Geçen yıl 60 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İthalatımız ise 58 milyar dolardır. Kolombiya’da asgari ücret 500 dolar civarındadır. Arge’ye ise yüzde 170 vergi indirimi vardır” dedi.
 

ÜLKEDE ORTALAMA YAŞ 29’DUR

Meksika’nın dünyanın en iyi ekonomisine sahip 11. ülke olduğunu ifade eden Meksika Türkiye Temsilcisi Derya Akyüz, “Ülke 112 milyon kişilik nüfusu bulunuyor. İthalat ve İhracatı ise 306 milyar dolardır. Ülkenin inanılmaz bir stratejik konumu vardır. 112 milyon kişi içinde ortalama yaş 29’dur. Meksika gümüş konusunda dünyanın üçüncü büyük ülkesidir. Meksika’nın 44 ülke ile ticaret anlaşması bulunmaktadır” dedi.
 

193 MİLYON NÜFUSA SAHİP

Brezilya’nın dünyanın diğer birçok ülkesine nazaran gerçekten olağanüstü, demografik ve tarihi özellikleri olan tropikal bir ülke olduğunu ifade eden Brezilya Başkonsolusluğu Ticaret Ofisi Teknik Asistanı Viviane Oliveira, “Brezilya doğal kaynaklarının zenginliği, uluslar arası ticarette gitgide artan önemli rol oynamaya yöneltilmiş dinamik nüfusu ile çok geniş bir ülkedir. Kıta boyutlarında bir ülke olan Brezilya 8 milyon 511,965 kilometrelik bir alana sahiptir ve hemen hemen Güney Amerika’nın yarısını kaplamaktadır. Ülkenin 193 milyon nüfusu bulunmaktadır” açıklamalarında bulundu.
 

89 BİN 442 KİŞİ TÜRKİYE’YE GELMİŞTİR

Brezilya’nın dış ticaret hacmi ve değer olarak tüm Latin Amerika ülkelerinin en büyüğü olduğunu ifade eden Viviane Oliveira, “2011 yılında ihracatta 256 milyar dolar, ithalatta 226,2 milyar dolar artış olmuştur. Brezilya halen yaklaşık dünya üretiminin yüzde 30’u ile en büyük kahve üreticisidir ve bu ürün ana ihracat malı olarak yer almaktadır. Brezilya gerçekten her türlü maden cevherine sahiptir. Öte yandan Brezilyanın kömür rezervleri oldukça az ve düşük kalitededir. Brezilya’da limanlar hızla artmaktadır. Brezilya’da 2014 yılında gerçekleştirilecek Dünya kupası ve 2016’da yapılacak olimpiyat oyunları ülkenin imajını ortaya koyacaktır. Brezilya’dan 2011 yılında 89 bin 442 kişi Türkiye’ye gelmiştir” dedi.
 

DERNEK HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Toplantıda konuşan Küba Kültür Derneği Başkanı Blanca Nieves Garcia Cruz ise Küba Kültür Merkezi hakkında bilgiler verdi. 2013 yılında Beyoğlu’nda derneğin kapılarının açıldığını ifade eden Blanca Nieves Garcia Cruz, “Kurulan dernek Türkiye’de yaşayan Küba toplumunun hayali bir ürünü olmakla birlikte, uzakta olan memleketlerin hasretlerini gidermek, tatları, kokuları, müzikleri, derin duygularını ve mizahlarını unutmamaları için buluşacakları ortak bir noktadır. Küba Kültür Derneği Türkiye’de yaşayan Kübalılara Türkiye’nin yasal düzeni ile ilgili olarak bilgi vermek, yol göstermek ve Türkiye’de ki sosyal hayata katılırken geldikleri ülkeyi ve köklerini unutmadan Türkiye’ye katkıda bulunmalarına, özdeşleşmelerine, uyum sağlamalarına yardımcı olmak amacı ile kurulmuştur” dedi.
 

BİZİM ÜLKE OLARAK HEDEFLERİMİZ VAR

Toplantıda son olarak ise Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı konuşma yaptı. Türkiye’nin 75 milyon nüfusa sahip olduğunu ifade eden Masatlı, “Ülke olarak dünyanın en büyük 17’inci nüfusuna sahibiz. Türkiye’nin bugün itibariyle büyüme oranı Çin’e yaklaşıyor. Bizim ülke olarak hedeflerimiz var. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ile dünyanın en büyük on büyük ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Dünya 2008 yılında ekonomik kriz yaşarken, Türkiye ise krizden en az şekilde etkilenmiştir. Bu ekonomik krizde Türkiye’nin kendine ait direnci ve potansiyeli oldu” dedi. Konuşmaların ardından konferans gerçekleştiren katılımcılara plaket verildi.  Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Peryön Trakya Şube Başkanı Özber Çetin, sanayiciler ile çok sayıda davetli  de toplantıda hazır bulundu. 
 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10